reklama

Dieta proti překyselení organismu: Hit, nebo úplná hloupost?

Kyselost v těle způsobuje i sladké pečivo. Opravdu se ale v těle sníží kyselost, když ho přestanete jíst? Foto:
Kyselost v těle způsobuje i sladké pečivo. Opravdu se ale v těle sníží kyselost, když ho přestanete jíst?
Foto: Thinkstock

Pijete zázračné hubnoucí koktejly, chodíte na pasivní cvičicí stoly, polykáte dietní pilulky a zákusek s kamarádkou si dáte jen párkrát do týdne, a přesto nehubnete? Možná jste od někoho zaslechli, že problém bude v tom, že máte překyselený organismus.

V minulosti se potíže s hubnutím často sváděly na štítnou žlázu, hitem dneška je překyselení organismu. Jak to je tedy s tímto fenoménem doopravdy?

Kyselost nebo naopak zásaditost udává tzv. pH (z latinského pondus hydrogenia tj. „potenciál vodíku“) a může nabývat hodnot od 0 do 14. Prostřední hodnotu, tedy 7, má obyčejná voda. Krev člověka se pohybuje v hodnotách od 7,36 do 7,44 a pokud klesne pod 7, nastane smrt.

V lidském organismu se přirozeně vyskytují kyseliny, jako je kyselina močová, uhličitá, mléčná, octová i solná a jsou zcela nepostradatelné pro správnou funkci těla.

Článek

Dají se tukové buňky úplně rozpustit? Foto:

Kam mizí tuky? Zjistěte, co se děje v těle, když začnete hubnout

Možná, že si říkáte: „Ať si mizí, kam chce, jenom ať už je pryč!“ Tělesného tuku se ale bohužel nemůžeme zbavit jen mávnutím kouzelného proutku – aby pár centimetrů přes...

 

Když kyselost pomáhá

Manipulací s potravinami lze léčit některá onemocnění močového ústrojí tím, že způsobí vyšší kyselost moči, a ta tím pádem zahubí nežádoucí bakterie. Kyselou moč může způsobit zvýšená konzumace masa, vnitřností, uzenin, másla i sádla, tvarohů, sýrů, vajec, luštěnin, čokolády, ořechů, kapusty i hrášku, brusinek, rybízu, sušených švestek, ovesných vloček i moučných výrobků. K její zásaditosti naopak pomáhá mléko, cukr, rajčata, řepa, celer, špenát, mrkev, salát, chřest, zelí, kapusta, brambory, okurky, ředkvičky, jablka, třešně, banány, pomeranče, fíky či sušené meruňky.

Článek

pž nehubnete Foto:

Nehubnete? Kvůli těmto potravinám vaše tělo zbytečně zadržuje vodu

Některé potraviny vám při hubnutí mohou škodit mnohem víc, než se na první pohled zdá.

 

Není překyselení jako překyselení

Překyselení organismu se údajně projevuje nedostatkem energie, nechutenstvím, zvracením, průjmem, špatnou hojivostí ran, častými infekcemi, může se vyskytnout diabetes, obezita, kornatění cév, tuberkulóza, roztroušená skleróza, ekzémy, plísně, psychické potíže, artritida i rakovina a to vše má prý na svědomí špatný, okyselující jídelníček. Lidé s těmito příznaky by se měli vyhýbat masu, mléku a mléčným produktům, cukru i alkoholu a cigaretám. Naopak by měli jíst zeleninu a ovoce, pít spousty vody, cvičit a dobře spát.

Článek

6 signálů, že vaše dieta je k ničemu Foto:

6 signálů, že vaše dieta je k ničemu

Existuje nespočet diet. Jenže ne každá je pro vás ta pravá.

 

Je pravda, že pH moči lze ovlivnit stravou, nicméně:

– pH moči se nerovná pH organismu!

– pH organismu nelze měnit stravou

– bez kyselého prostředí v organismu není možný život

Naše tělo je chytré a vší silou se snaží o udržení homeostázy, tedy rovnovážného stavu. Samo o sobě má mechanismy, kterými toho dosáhne, aniž bychom museli kyselost či zásaditost jakkoliv řešit. Nemusíme se proto omezovat ve výběru potravin, meditovat ani cíleně zhluboka dýchat jen proto, abychom svému tělu pomohli k dosažení rovnováhy kyselosti a zásaditosti vnitřního prostředí. Pokud se acidóza objeví, jedná se o velmi závažný stav, který rozhodně nevyléčíme svépomocí.

Nenaleťte zlodějům a šarlatánům a nepořizujte si drahé „odkyselovací“ doplňky stravy za stokoruny, protože nic jako překyselení organismu, kvůli kterému byste nemohli zhubnout, neexistuje. Raději nazujte tenisky a běžte si zaběhat, začněte pravidelně a zdravě jíst a přestaňte hledat na internetu zázračná řešení, protože taková neexistují.

Zdroj: Fithall.cz

Fithall banner 2 Foto:

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama