reklama

Dietní úprava potravin: Finalistky PRIMA HUBNUTÍ už vědí, jak na to

I když nakoupíte samé zdravé potraviny, neznamená to, že jídlo, které z nich uvaříte, bude taky zdravé Foto:
I když nakoupíte samé zdravé potraviny, neznamená to, že jídlo, které z nich uvaříte, bude taky zdravé
Foto: Thinkstock

Můžete mít lednici k prasknutí naplněnou zdravými potravinami a spíž zrovna tak, ale pokud jsou takové potraviny nesprávně zpracované, ke zdravému tělu a štíhlé linii vám příliš nepomohou.

Nákupem celý proces správného stravování teprve začíná. Je nutné vědět, po jakých produktech sáhnout, číst složení a překontrolovat minimální trvanlivost. Po dopravení nákupu domů lze ještě napáchat mnoho škod nesprávným skladováním. Jestli taky trochu tápete v tom, jak jídlo zdravě připravit a nezkazit to, zkuste to dělat jako dvě finalistky naší Reality show PRIMA HUBNUTÍ.

Článek

Sacharidy, proteiny, správné tuky - to všechno musí být v jídelníčku zastoupeno ve správném poměru Foto:

Jídelníček finalistek Reality show PRIMA HUBNUTÍ: Můžete se přidat

Reality show PRIMA HUBNUTÍ je v plném proudu a dvě finalistky se snaží udělat maximum pro dosažení svých cílů. Samotné cvičení ale nestačí. Vždy je nutné přizpůsobit i...

 

Pozor na bio pečivo

Zásadou číslo jedna je nekonzumovat potraviny s prošlým datem spotřeby. Sice v některých případech ušetříte pár korun, ale věřte, že za případné zdravotní komplikace to rozhodně nestojí. Také se urychleně zbavte produktů s viditelnou plísní na povrchu – pouhé odstranění plísně nic neřeší, protože její vlákna dokážou prostoupit celým výrobkem, aniž by byla viditelná. Dejte si pozor hlavně na biopotraviny a z nich především na pekárenské výrobky. Kvůli tomu, že není bio obilí chemicky ošetřováno, plísně mají volné pole působnosti. Pojídáním plesnivých bio potravin (plíseň nemusí být na první pohled vidět!) si můžete způsobit víc zdravotních problémů, než jejich běžnými alternativami.

Čerstvé je dobré, ale ne pro každého

Jednou ze zdravých variant, jak upravovat jídlo, je neupravovat ho vůbec. Když do svého jídelníčku zařadíte spoustu čerstvého ovoce a zeleniny, nemůžete udělat chybu. Na druhou stranu ale syrová strava nedělá mnohým dobře, protože náš trávicí k tomu není přizpůsobený.

Článek

Salátek pro zdraví! Foto:

Dieta jen na základě syrové stravy: Je to rozumné?

Jak se říká, všeho moc škodí, proto má i tzv. živá strava svoje limity, rizika a omezení.

 

Nenechte zeleninu trpět

Dalo by se říct, že nejšetrnější způsob tepelného zpracování potravy je dušení na vodní páře. Zelenina v sobě uchová skoro všechny vitamíny, jež by se prostým vařením ve vodě „odplavily“. Na vaření ve vodě také není nic špatného nebo nezdravého, jen je nutné hlídat jeho délku. Opět hlavně zelenina dlouhým vařením dost trpí a pozbývá na kvalitě.

Pomalu připravená pečínka

Protože vařit a dusit nelze všechno, co bychom chtěli, dostává se ke slovu pečení. Maso připravené pomalým pečením v troubě je nejen zdravé (ne, pokud pečeme prorostlý bůček), ale také velmi chutné a snadno stravitelné. Pečená zelenina se také těší velké oblibě a je o něco chuťově zajímavější než její dušené a vařené konkurentky.

Článek

Klasické máslo se dá výborně nahradit zdravějšími surovinami Foto:

6 zdravých náhražek másla

Máslo se dá skvěle nahradit zdravějšími surovinami. Třeba i při pečení.

 

Smažit se dá i zdravě

Když přijde řeč na nezdravou úpravu potravin, mluví se hlavně o smažení. Smažení za použití kvanta oleje, sádla nebo másla opravdu není úplně fit volbou, ale díky moderním pánvím, na kterých lze upravovat potraviny téměř bez tuku, se i tato úprava stává přijatelnější.

Důležité je, na čem smažíte, popřípadě restujete. U tuků se rozlišuje tzv. kouřový bod (při jeho dosažení začínají vznikat škodlivé látky), a čím vyšší tento bod je, tím vhodnější je na tepelné zpracování (smažení, fritování). Obecně mají rostlinné oleje vyšší kouřový bod, než klasické máslo, avšak s výjimkou margarínů. Nejvyšší kouřový bod má často používaný řepkový olej (245 °C) a dál slunečnicový olej (232 °C). Máslo má pak kouřový bod kolem 177 °C a sádlo 182 °C. Ať už použijete jakýkoliv tuk, myslete na to, že jím zvýšíte celkovou energetickou hodnotu připravovaného jídla.

Grilování má také svá specifika – zplodiny hoření, které proniknou do potravin, mohou být rakovinotvorné, a proto je lepší upravovat oblíbené letní pochoutky na grilu elektrickém nebo plynovém. Nejméně zdravou úpravou jídla je pak fritování, jež promění jakoukoliv potravinu v kalorickou bombu plnou nezdravého tuku.

Snažte se jídlo (hlavně zeleninu) tepelně upravovat co nejkratší dobu a při nízkých teplotách. Na jaře a v létě si dopřejte čerstvost, a když budete přizváni ke grilování, pro jednou zapomeňte na výčitky svědomí z ne příliš dietního a zdravého stravování a jídlo si patřičně užijte!

Prima hubnutí - Loga Foto:

Zdroj: Fithall.cz

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Po měsíci má Simona v pase o 5 cm méně a obvod stehen se jí zmenšil dokonce o 11 cm Foto:

PRIMA HUBNUTÍ: Přepadovka Simony! Stačil měsíc a centimetry jsou dole

Simonu, jednu ze dvou finalistek Reality show PRIMA HUBNUTÍ, jsme přijeli po měsíci od spuštění Reality show zkontrolovat k ní domů. To, že se jí podařilo něco shodit, na...

Článek

Iva se po měsíci cítí mnohem lépe a bez pohybu už nemůže být Foto:

PRIMA HUBNUTÍ: Přepadovka Ivy! Jde tvrdě za svým cílem zhubnout

Iva je jedna ze dvou účastnic naší Reality show PRIMA HUBNUTÍ a její cíl je zhubnout 5 kilogramů do konce naší soutěže. Po měsíci jejího snažení už nemáme pochyb, že to...

Článek

Simoně zabere intenzivní trénink 30 minut denně Foto:

Chcete cvičit a nemáte čas? Zkuste to jako Simona z Reality show Prima hubnutí

Simona Štefanová je jedna ze dvou finalistek, které se rozhodly pod dohledem odborníků i nás všech zhubnout a změnit svůj životní styl. Stejně jako většina zaměstnaných...

Horoskopy 2017

reklama

reklama