reklama

Jak připravit kapra, aby byl co nejchutnější

Kapr je skvělá ryba, když se dobře připraví Foto:
Kapr je skvělá ryba, když se dobře připraví
Foto: Thinkstock

V mnoha rodinách je kapr tradicí a na slavnostní tabuli nesmí chybět. Jenže původně zdravého a chutného kapra často "zabijeme" nevhodnou úpravou. Aby rybí maso bylo co nejchutnější, je třeba dodržovat několik zásad.

Maso z kapra je velmi kvalitní. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Kromě toho obsahuje vitamíny a minerální látky.

Skladování kapřího masa

Pro udržení kvality kapřího masa je nutné dodržovat zásady pro jeho skladování. Výrobky z čerstvého opracovaného kapra se skladují při teplotě –1 až 5 °C, mražený kapr pak při nekolísající teplotě –18°C. Při skladování čerstvé ryby je nutné dbát na to, aby teplota neklesla pod –1 °C, kdy se v kapří svalovině začínají tvořit velké krystalky ledu, které mechanicky narušují buněčnou stěnu svalových buněk a tím dochází k nežádoucím změnám ve struktuře masa. Z tohoto důvodu může také dojít ke zhoršení původní kvality kapřího masa při jeho neodborném domácím zmrazování.

Při výrobě mraženého kapra se používá tzv. šoková metoda, při které je kapří maso vystaveno velmi nízkým teplotám (– 35 až –40 °C) a tím se rychle překoná nežádoucí teplotní pásmo (–2 až –8 °C).

Článek

Vánoční hodování Foto:

Jak přežít vánoční hodování ve zdraví

Přežít vánoční svátky ve zdraví je podle vedoucí nutriční terapeutky Centra zdraví Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské možné.

 

Jak na kapříka bez kostí?

Někdo může mít z konzumace kapra obavy kvůli přítomnosti mnoha kostí. Kapra si ale můžete zakoupit i ve formě kapřích filetů, které jsou zpracované speciálními „prořezávačkami“, které drobné kůstky rozruší. Při tepelné úpravě se pak rozrušené části kostí zcela vytratí.

Co je dobré dodržovat?

1. Čerstvý chlazený kapr v chladničce vydrží při teplotě 2 - 4 °C jeden den, při nasolení a pokapání citronem dva dny.

2. Kapr zmrazený vydrží při teplotě -18 °C až čtyři měsíce. Před kuchyňskou úpravou rybu pomalu rozmrazte v chladničce (nikdy ne ponořením do teplé vody).

3. Při úpravě ryby používejte raději prkénko z plastické hmoty.

4. Kapra pod chladnou tekoucí vodou operte a osušte.

5. Pokapejte ho citronovou šťávou, což výrazně zlepší chuť masa. Šťávu nechte působit alespoň 15 minut. Rybu také můžete přes noc naložit do mléka, aby ztratila rybí pachuť.

6. Rybu ze všech stran osolte. Solte trochu více, než jste normálně zvyklí. Nic totiž nechutná tak fádně, jako málo osolená ryba.

7. Pro hlavní jídlo počítejte na osobu s dávkou zhruba 200 g opracovaného syrového kapra.

Úpravy kapřího masa v kuchyni

V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte i kvalitní zdravé pokrmy, které se využívají při různých dietách. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.

Můžete zkusit některý z následujících receptů:

Recept

Smažený kapr v petrželové strouhance  Foto:

Smažený kapr v petrželové strouhance

Zajímavá variace na tradičního vánočního kapra může být tipem pro letošní svátky. Naložením do ochuceného mléka ztratí kapří maso bahnitost a získá na chuti. A rozhodně...

Recept

Bylinkový kapr s hlívou v alobalu  Foto:

Bylinkový kapr s hlívou v alobalu

Kapr je tradiční česká ryba, kterou většina národa na talíři potká pouze na Vánoce. Ale je to škoda, kaprovi sluší i jiné úpravy než smažení v trojobalu. Zkuste to...

Recept

Perkelt z kapra Foto:

Perkelt z kapra

Pochutnáváte si o svátcích pouze na smaženém kaprovi? Využijte toho, že je právě na trhu čerstvý a dejte si malou předpremiéru v novém stylu. Máme pro vás recept...

Recept

Kapr namodro Foto:

Kapr namodro

Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj...

Recept

Asijský kapr ve woku  Foto:

Asijský kapr ve woku

Kapr je například v čínské kuchyni velmi oblíbený. Zkuste ho tentokrát připravit trochu jinak a dejte mu asijský šmrnc. Výrazné chutě kaprovi sluší :)

Recept

Kapří hranolky Foto:

Kapří hranolky

Kapří hranolky nás baví. Je to obdoba klasických hranolků, ale mnohem lepší! K nim si připravte křenový dip anebo stačí i jen obyčejná tatarka.

Nebo si připravte kapra podle šéfa. Podívejte se na video inspiraci od Zdeňka Pohlreicha.

Článek

LOSOS VAŘENÝ V PÁŘE S AVOKÁDOVÝM SALÁTEM A BRAMBOREM. Foto:

VIDEO RECEPTY: Ještě více (nejen) rybí inspirace od šéfa

Kdo říká, že symbolem Vánoc je pouze kapr? Není! Bez výčitek si můžete užívat tradiční vánoční hody i s jinými rybami. Vybrali jsme pro vás praktické VIDEO NÁVODY, jak si...


 

 

Zdroj: Fithall.czFithall banner 6 Foto:

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama