reklama

Kalorická hustota: Princip japonského vnímání jídla

Kalorická hustota: Princip japonského vnímání jídla Foto:
Kalorická hustota: Princip japonského vnímání jídla
Foto: istock.com

Japonky zachovávají u stolu velice zvláštní postoj, který nazývají hara hachi bu: uspokojí totiž hlad jen asi z 80%, protože pečují o své trávení a velmi důkladně promýšlejí kalorickou hustotu jídla. Co se pod tímto pojmem skrývá?

Nízká kalorická hustota znamená větší objem potravy se stejným množstvím kalorií. Výběr potravin s nízkou kalorickou hustotou umožňuje snadněji identifikovat pocit, že máme dost, a tedy lépe kontrolovat přijaté kalorie.

Zdá se, že je tu konečně rozumná úniková cesta z nekonečného kolotoče počítání kalorií! Postačí naslouchat sobě a svému tělu a užívat si radosti z vlastního mladistvého vzhledu…

Hlavní tajemství japonské diety tkví tedy v zásadě přijímání nízkokalorické stravy (přibližně o 300 až 400 kalorií méně než ve Francii). Je účinná, protože 80% konzumované potravy má nízký kalorický index. S tímto přístupem k výživě určitě zvítězíme, protože příjem antioxidantů (v oříškách, zelenině, zeleném čaji, bylinkách a koření), právě tak jako omega-3 mastných kyselin (v řepkovém oleji, rybím mase a sóje) a hořčíku (v luštěninách, sezamových semínkách a tofu) zajišťuje úspěšný boj proti stárnutí, zánětům a rozvoji rakoviny. Přesto odejít od stolu dříve, než se přejíme, je možné jen tehdy, když cítíme, že náš žaludek je dostatečně plný. Základem je tedy objem žaludku anebo míra jeho naplnění.

Jak správně chápat kalorickou hustotu potravin

Neustále vám někdo vykládá o skrytých tucích, rychlých cukrech a jiném glykemickém indexu…Výsledkem je, že už nevíte, co vlastně můžete jíst! Zapamatujte si jen jediný pojem: kalorická hustota! Kalorická hustota (KH) je popis energetického přínosu potraviny (nebo nápoje) vyjádřený v kaloriích na 1 g. Umožňuje měřit počet kalorií dané potraviny vyjádřené v gramech a porovnat kalorickou zátěž stejného množství:

  • Čím bude mít potravina větší obsah tuků, cukrů a alkoholu, tím bude vyšší také její kalorická hustota.
  • Čím bude mít potravina větší obsah vody a vlákniny, tím bude nižší její kalorická hustota.

Abychom snížili množství kalorií ve svém jídelníčku, stačí zařadit větší množství potravin nižší kalorické hustoty a vyhýbat se konzumaci těch potravin, jejichž KH je vysoké. Můžeme tedy zredukovat – jednoduše a zásadně – kalorickou hustotu své stravy tím, že se vyhneme slazeným (a/nebo alkoholickým) nápojům, konzumaci hotových jídel připravených s omáčkou, sladkých a tučných jídel a používání tuků na smažení.

Spočítejte si kalorickou hustotu Foto: Spočítejte si kalorickou hustotu jídla - myslete na to, co jíte, Foto: istock.com

Proč je důležité se zajímat o kalorickou hustotu potravin?

Jednoduše proto, že potraviny s vysokou kalorickou hustotou podvádějí kontrolní mechanismy sytosti: malý objem, který nenaplní žaludek a který dosud neprošel trávicím ústrojím, nebude informovat mozek, že je čas přestat jíst. Znamená to, že potom, co sníme kus čokoládového dortu, budete mít ještě hlad. Jíme přece, aniž si uvědomujeme, kolik že to kalorií jsme vlastně slupli! Ani v břiše, ani v hlavě nemáme malý počítač, který by nás ve chvíli, kdy dosáhneme 500 kalorií, upozornil, že už nemáme hlad. Ať už tedy polykáme jakoukoli potravu, vždycky jí bude přibližně stejné množství: pokud zvolíme jídlo s nízkou kalorickou hustotou, uspokojíme žaludek a navíc zredukujeme množství přijatých kalorií. Tak svým nutričním potřebám vyhovíme.

Vědci provedli zajímavý experiment. Dobrovolníkům dali tři typy jídel: nízkokalorické (hodně syrové zeleniny, luštěniny, libové maso…), hodně kalorické (tučné sýry, smetanové omáčky…) a jídlo kaloricky průměrné. Ve všech třech případech lidé konzumovali stejné množství potravy (stejnou váhu) nezávisle na kalorické hustotě. Pro zjednodušení: pocit plného žaludku byl signálem, který vyvolal pocit nasycení. Ovšem výsledek pro ty, kdo snědli nejkaloričtější pokrmy, nebyl potěšující: aniž si toho byli vědomi, spolykali o několik set kalorií více než jejich sousedé.

A na tomto případu jsme si ukázali, že když chcete zhubnout, nemusíte hladovět a vlastně se ani omezovat v množství jídle. Jde jen o to, přemýšlet nad tím, co konzumujeme.

Mohlo by vás také zajímat:

Článek

Klasické máslo se dá výborně nahradit zdravějšími surovinami Foto:

6 zdravých náhražek másla

Máslo se dá skvěle nahradit zdravějšími surovinami. Třeba i při pečení.

Článek

Hned tři spalovače na jedné fotografii. Poznáte, které to jsou? Foto:

7 nejlepších přírodních spalovačů tuku

Pokud se člověk snaží zbavit několika přebytečných kilogramů, určitě by měl zvolit jako strategii zdravý, vyvážený a lehce kaloricky deficitní jídelníček doplněný spoustou...

Článek

Někdo přibírá víc na břiše, někdo na stehnech... Foto:

Hubněte a cvičte podle typu své postavy

V hubnutí neexistuje spravedlnost. Zatímco vaše kolegyně může svačit bohatě namazané krajíce chleba, aniž by přibrala jediný gram, vy tloustnete už jen z pročítání...

zdroj: Japonky nechodí na plastiku

Horoskopy 2017

reklama

reklama