reklama

Potraviny, které vás ve vedru ochladí

Každá potravina v sobě nese určitou energii. V našich podmínkách pod takovou energií hledáme kalorie, tradiční čínská medicína zase u jednotlivých potravin rozlišuje, zda do těla přinášejí chlad, teplo, sucho či vlhko.

Každý intuitivně tuší, jaká jídla jíst, když je venku horko a jaká konzumovat v zimě – v tropickém pařáku nemíváme zpravidla chuť na horký guláš a naopak za chladného zimního večera se nám málokdy chce chroupat ledový salát a studené rajče.

Inspirujte se moudrostí tradiční čínské medicíny a zkuste se v létě osvěžit potravinami, po kterých se budete cítit zdraví a plní energie.

pž teplý čaj Foto:
Zdroj: Thinkstock
Teplý čaj

Proléváním hradla ledovými nápoji náš organismus stresujeme, zatímco popíjení teplých drinků tělo krásně zchladí. Zní to sice paradoxně, ale je to tak.

 

Existuje mnoho biochemických jevů, které tento jev vysvětlují – v zásadě se ale jedná o to, že tělo musí teplý nápoj zchladit a tím také zchladí samo sebe, kdežto ledový nápoj musí náš organismus zahřát na tělesnou teplotu, vydává energii a tím se zahřívá.

 

Optimální je pít nápoje spíš teplé nebo vlažné, ale nikoliv ledové a vařící. Z alkoholických nápojů čínská medicína doporučuje popíjet svařené víno, pivo nebo hořké likéry, můžete se ale povzbudit také kávou, černým čajem, zeleným čajem či kakaem.

Horoskopy 2017

reklama

reklama