reklama

Tuky a zdravá strava: Proč je vepřové sádlo lepší než kokosový olej?

Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Tohle přísloví lze použít i v případě potravin. Prakticky jakákoli potravina může mít své plusy i minusy, záleží na úhlu pohledu. A tuky, zejména poslední dobou tolik diskutovaný palmový nebo kokosový, nejsou výjimkou.

„Pohled na výživu se v průběhu let mění, co bylo dříve špatné, nemusí dnes platit. Příkladem takové ´renesance´ jsou vejce. Dříve zatracovaná pro vysoký obsah cholesterolu, dnes ceněná pro vysoký obsah hodnotných a dobře stravitelných bílkovin, obsah fosfolipidu lecitinu a přítomnost polynenasycených mastných kyselin a celého spektra vitaminů a minerálních látek," říká odbornice na zdravý životní styl PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Podobné to je i s tuky. V současnosti je na pranýři palmový tuk, vzkříšení zažívá máslo a opěvován je kokosový tuk. I zde ale platí, že každá mince má dvě strany.

Jaké jsou jejich plusy a minusy?

tuky a výživa palmový Foto:
Zdroj: Thinkstock
Palmový olej

V čem je špatný:


Z výživového hlediska je nejčastějším argumentem proti palmovému oleji to, že obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny. Hlavními mastnými kyselinami jsou kyselina palmitová, v menší míře jsou přítomny kyselina stearová a myristová.

 

V čem je dobrý:

 

Palmový olej má dobré technologické vlastnosti. Jeho použití umožňuje výrobcům vyhnout se částečně ztuženým tukům, které jsou často nositeli transmastných kyselin s velmi nepříznivým účinkem na zdraví. V těchto případech je potřeba použití palmového oleje hodnotit jako zdravotně přínosné. Argument, že je možné použít máslo nebo sádlo, zcela neobstojí. V potravinách, kde se palmový olej často používá (cukrovinky, polevy), je potřeba určitých technologických vlastností, jako jsou tuhost i při pokojové teplotě a chuťová neutralita. Tyto požadavky např. sádlo nebo máslo nesplňují.

Rozhodující je přitom vždy poměr mezi jednotlivými mastnými kyselinami. Pokud je ve složení výrobku uveden palmový olej, vůbec to automaticky neznamená špatný produkt. Pokud je použit v kombinaci s jinými oleji, je výsledný poměr mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami příznivý. Nezapomínejme, že použití palmového oleje je stále menší zlo, než použití částečně ztužených tuků.

Horoskopy 2018

reklama

reklama