reklama

Vitamíny: Neničíte je při vaření zbytečně?

Vitamíny, jak je všeobecně známo, jsou látky nezbytné k životu. V našich tělech fungují jako katalyzátory biochemických procesů a spolupracují při látkové přeměně bílkovin, sacharidů i tuků.

Kvůli tomu, že si je organismus neumí vyrobit sám, je musíme přijímat prostřednictvím jídla a jeho nevhodnou technologickou úpravou tyto cenné látky mnohdy zbytečně ničíme. Naučte se svoje jídlo upravovat tak, abyste přišli jen o malou část těchto malých pomocníků:

Vařte, když je to nutné Foto:
Zdroj: Thinkstock
Vařte, když je to nutné

Tepelnou úpravou zeleniny se ztrácí část vitamínů, a to je škoda. Na druhou stranu mnozí tráví mnohem lépe zeleninu podušenou nebo povařenou, než syrovou. Pak je otázka, zda si dát tu syrovou, ve které jsou vitamíny zachované, ale nestrávit ji (takže z ní vitamíny stejně nedostaneme) nebo tu, jenž prošla teplem, ztratila po cestě část vitamínových zásob, ale ty, co v ní zbyly, umí naše tělo dobře využít. Vydejte se zlatou střední cestou a oba zdroje kombinujte!

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama