reklama

7 kvašených potravin, které je dobré (občas) jíst

Experti na zdravou stravu tvrdí, že nejzdravější je jídlo v přirozeném stavu a co nejčerstvější. Pravdu však mají jen částečně. Některým potravinám vyloženě prospěje, když zkvasí ještě dřív, než se nám dostanou na stůl. Když se nechá zkvasit zelí či okurky, cukry a sacharidy v nich obsažené se promění v látky energeticky chudší, zato lidskému tělu daleko přínosnější.

Jednou z nich jsou probiotika. Ta posilují prospěšné bakterie v trávicím traktu a tím posilují imunitu a pomáhají zbavit tělo různých zdravotních problémů, zlepšit pleť a pomáhají dokonce i s hubnutím. „Střeva jsou největší částí našeho imunitního systému. Proto hodně záleží na tom, co do nich přijde. Cukr a rafinované sacharidy je poškozují, zatímco fermentované potraviny je léčí,“ vysvětluje lékařka Drew Ramseyová.

A co byste tedy rozhodně měli vyzkoušet?

Kvašené kombucha Foto:
Zdroj: Thinkstock
Kombucha

„Když pijete kombuchu, dodáváte svému tělu čtyři až sedm zdraví prospěšných mikroorganismů najednou. Vaše střeva tak budou skutečně zdravá a silná,“ tvrdí odborník na zdravou stravu Michael Schwartz.

A co je vlastně kombucha? Jde o fermentovaný čaj, ve kterém vznikají symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Je nazýván elixírem zdraví, protože slouží jako prevence rakoviny, artritidy a dalších degenerativních onemocnění a také pomáhá v boji s těmito nemocemi.

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama