reklama

Dietní cukroví aneb Jak o Vánocích beztrestně mlsat

Mlsat můžete i bez výčitek Foto:
Mlsat můžete i bez výčitek
Foto: Thinkstock

Máte strach z Vánoc, protože jen těžko odoláte a budete od rána do večera mlsat cukroví? Tak si svátky letos oslaďte trochu zdravěji.

 

Sladké pečení a mlsání k Vánocům neodmyslitelně patří. Jenže třeba taková malá kokosová kulička o váze 30 g představuje přibližně 180 kcal. A všichni víme, že u jedné kuličky nikdy nezůstane, že? „Místo toho si můžete připravit jeden z našich receptů na čokoládové kuličky, u kterých jedna porce přijde pouze na 88 kcal,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE a dodává: „Řada lidí neví, že si mohou čas od času dopřát zdravější a odlehčenější variantu sladkého, díky které uspokojí své chutě a při tom neohrozí svou linii.“

Jak na zdravější cukroví

Důležité rozhodnutí přichází již na počátku, a to kolik a jaké cukroví hodláte letos upéct. Zcela postačí 4–5 oblíbených druhů. Jednak ušetříte čas a vyhnete se tak předvánočnímu stresu, ale především si vychutnáte své oblíbené kousky v přiměřeném množství a nebudete se přejídat.

Myslet byste měli také na to, jaké druhy vánočního cukroví připravíte. Vyhněte se cukroví s krémovými a velice tučnými náplněmi, přednost dejte spíše cukroví, které je připravené z oříšků, sušeného ovoce či kvalitní čokolády.

Abyste měli přehled, kolik cukroví za den zkonzumujete, připravte si jeho porci na talíř v rámci dopolední svačinky. Tak budete mít jeho množství pod kontrolou a předejdete zobání jen tak během dne. Bitvu s cukrovím můžete vyhrát i díky změně tradičních receptů, které obsahují velké množství tuku, cukru a bílé mouky. „Při přípravě cukroví nahraďte bílou mouku moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou nebo žitnou, které jsou bohaté na vlákninu a další živiny. Uberte množství cukru nebo cukr nahraďte medem, stevií, javorovým či agáve sirupem. Tato sladidla na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují i prospěšné látky. Při pečení používejte kvalitní tuky, a to především rostlinné,“ radí Mgr. Kateřina Šimková, výživová poradkyně a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

 

Čokoládové kuličky

cokoladova kulicky Foto:

Co budete potřebovat:

• 100 g mletých rozinek

• 100 g slunečnicových semínek

• 100 g 80% čokolády

• kokos na obalení

 

1. Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte.

2. Hmotu nabírejte malou lžičkou, obalte v kokosu a vytvarujte v dlaních malé kuličky.

 

Švestkový salámek

1 Foto:

                                                                                                               

 Co budete potřebovat:

• 300 g sušených švestek bez pecek

• 100 g směsi kandovaného ovoce

• 100 g drcených dětských piškotů

• 2 lžíce melasy

• 2 lžíce moučkového cukru 

•  1 lžíci rumu 

• kakaový prášek na obalení

1. Sušené švestky nakrájejte na kousky a po částech je rozmixujte v elektrickém robotu na pastu (jsou-li švestky moc tuhé, povařte je nejprve ve vodě se lžící cukru). Pastu dejte do mísy, přidejte drobně nakrájené kandované ovoce, piškoty, melasu, cukr a rum a vypracujte tuhé těsto (podle potřeby ho můžete ještě zahustit drcenými piškoty).

2. Těsto dejte do vhodné podlouhlé formy vyložené mikrotenovou fólií a uložte na dva dny do chladničky, aby ztuhlo a proleželo se.

3. Ztuhlý salám vyjměte z formy, obalte ho v kakau a nakrájejte ostrým nožem na plátky.

 

Kešu kuličky s kokosem

cukrovi-2015-10 Foto:

Co budete potřebovat:

• 80 g sušených meruněk

• 250 g kešu ořechů

• 80 g moučkového cukru

• 2 lžíce uvařené silné kávy

• 1 lžičku rumu

• kokos na obalení

 

1. Meruňky namočte asi na 2 hodiny do vody. Pak je sceďte a rozmixujte s ořechy, moučkovým cukrem, uvařenou kávou a rumem.

2. Z hmoty vytvarujte malé kuličky, obalte je v kokosu a vložte do papírových košíčků.

 

Zázvorové cookies

zazvorove cookies Foto:

Co budete potřebovat:

• 150 g špaldové mouky

• 60 g ovesných vloček

• 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

• 30 g třtinového cukru

• 40 g nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 100 ml oleje

• 2 lžíce citronové šťávy

• 5 lžic medu

• 100 g sušených meruněk

 

1. Všechny ingredience smíchejte dohromady a ručně vytvořte polotuhé těsto. Lžící z něj odebírejte kousky a na plechu s papírem na pečení je rukama vytvarujte do malých hromádek. Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut.

2. Polotvrdé placičky vyndejte z trouby. Po vychladnutí ztuhnou.

 

Ovocné kuličky s pistáciemi

pistacie 1412 Foto:

Co budete potřebovat:

• 100 g sušených meruněk

• 100 g sušených datlí bez pecek

• 40 g mletých pistácií

 

1. Meruňky s datlemi umelte v mlýnku na maso. Ze vzniklé hmoty vytvarujte v namočených dlaních malé kuličky a obalte je ihned v pistáciích.

Foto: NATURHOUSE, Zdravé stravování a profimedia.cz

Článek

Nepeče se a je plné zdravých ingrediencí Foto:

Raw vánoční cukroví: Je lepší, než si myslíte

Je zdravější než to klasické, ale o nic méně chutné. A navíc ušetříte za energii, protože se nepeče.

Článek

Po Vánocích ani o centimetr navíc? Jde to i bez trápení se dietami Foto:

Jak utnout vánočním kilům tipec: 4 příjemné spalovače tuku

Odolávat vánočním dobrotám nemusíte. Jen je vykompenzujte pohybem. Tentokrát ale cvičení na mysli vážně nemáme.


Horoskopy 2017

reklama

reklama