Dietní tahák na dovolenou v Chorvatsku: Čeho se vyvarovat?

Chorvatsko je asi nejoblíbenější destinací pro dovolenou, kam každoročně vyrážejí stovky Čechů. I když je to země, kde můžete ochutnat skvělou středomořskou kuchyni pověstnou svými dietetickými účinky, i tady číhá řada kalorických bomb.

Mezi speciality chorvatské kuchyně lze rozhodně zařadit tradiční národní jídlo, kterým je sušená šunka s ovčím sýrem a olivami. Pro místní gastronomii je rovněž typické jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, což je speciální železný poklop, který nechybí téměř v žádné větší chorvatské kuchyni. Mezi speciality potom patří nejrůznější mořské plody v podobě krevet, ústřic nebo nejrůznějších ryb.

Co vybrat:

Pršut

Dalmatská šunka neboli pršut je specialitou, na kterou se nezapomíná. Připravuje se z vepřové kýty, která se podobně jako naše domácí uzené máčí nejprve ve speciálním roztoku, v jehož složení nechybí česnek, mořská sůl, někde i určité druhy koření. Poté se pověsí do udírny. Nejezte k pršutu příliš velké množství chleba. Tato sušená šunka není bez kalorií, ale pokud se vyhnete „bílému okraji“ (tuku), nemusíte se o svou linii příliš bát.

Škampi na buzaru

Mořští ráčci, kteří se připravují na olivovém oleji s orestovanou cibulkou, sekanými rajčaty, petrželkou a česnekem, podlité bílým vínem. Tento pokrm rozhodně ochutnejte a opět pozor na úžasný bílý chléb, který se u talíře určitě také objeví – aby vás příliš nesváděl, je lepší číšníka rovnou poprosit o jeho odnesení.

Foto: thinkstock.com

Brodet od riba

Hustá dalmatská rybí polévka vám poslouží jako skvělý hlavní chod k večeři!

Rizoto

V Chorvatsku nejčastěji připravované s plody moře – lahodná pochoutka, kterou tady nemůžete vynechat. Ujistěte se však, že je restaurace, kde si tento pokrm dáváte, čistá a má veškeré ingredience čerstvé. Nenápadně nakoukněte do okolních talířů a zajděte si před objednávkou na toaletu – pakliže personál neuklidí na místech, kam chodí veřejnost (hosté), jak to asi vypadá v zázemí?

Chobotnice pod pekou

Skvělá chorvatská specialita, která je navíc velmi dietní i zdravá. Kromě dušené chobotnice (pod speciálním poklopem – „pekou“) v tomto pokrmu najdete i zeleninu jako např. rajčata a brambory.

Na co si dát pozor:

Plejskavice

Sekaný „řízek“ ze směsi mletého masa (skopové, hovězí, vepřové). Vyloženě dietní tento pokrm není, tradičně by se měl upravovat na grilu, pak si jej v klidu dejte, určitě se ale vyhněte plackám, které se vyloženě unaveně „vyvalují“ v oleji a jsou evidentně smažené!

Čevapčiči

Je rovněž připravené z mletého masa s cibulí, bylinkami a kořením. Často se rožní na grilu, ale bohužel, podobně jako pleskavice, ne všude. Zeptejte se obsluhy.

Kroštule

Odpalované těsto smažené na oleji. I když moc dobré, také plné tuků a kalorií.

Rožata

Slavný dubrovnický velmi sladký pokrm, čili plný sacharidů...

Všude přítomný bílý chléb

Už podle chuti i vzhledu vás napadne, že vaši linii určitě neprospěje… chutná jako něco mezi buchtou a chlebem a možná se vám dokonce po pár dnech zasteskne po klasické Šumavě

Spoustu dalších užitečných informací o Chorvatsku najdete v našem LETNÍM SPECIÁLU.

Zdroj: svet.zdravi.cz

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.