reklama

Je vám zima? Jezte zahřívací potraviny!

Chladné dny dorazily a možná vám nestačí, že se teple oblečete. Víte, co jíst, aby vám nebyla zima? Vyzkoušejte potraviny, které pro zahřátí používali naši předci. Nejenže dokáží organismus příjemně zahřát, ale také obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.

Zahřívací pohanka Foto:
Zdroj: Thinkstock
Pohanka a vzácný vitamín P

Pohanka pochází z chladných oblastí střední Asie, a proto je její energie silně zahřívající. Říká se, že tato plodina naše tělo obohatí o vitamíny řady B, aminokyseliny a vlákninu. Posiluje naši imunitu, a také se o ní tvrdí, že podporuje sexuální funkce. Je vhodná k detoxikaci organismu, při silné a dlouhé menstruaci a při vředových onemocněních. Některé čínské výzkumy také uvádějí, že konzumace pohanky chrání před srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem.

 

Velmi významný je její obsah celkem vzácného vitamínu P (rutinu), který zvyšuje pevnost a pružnost cév, pomáhá v boji proti křečovým žilám a při léčbě hemoroidů. Zelené části rostliny obsahují až 10x více rutinu než semeno. Je proto výhodné jíst i natě pohanky. Je navíc přirozeně bezlepková a tudíž vhodná i pro celiaky.

 

Výhodou pohanky je i to, že ji seženete téměř ve všech možných podobách. Nejčastěji se využívají pohankové kroupy, které jsou vhodné pro přípravu příloh, rizot, salátů či k zapékání. Kroupy stačí povařit jen 2–3 minuty a nechat dojít pod peřinou. Výborný je pohankový kuba, který může být zpestřením štědrovečerní tabule. Dále lze sehnat pohanku lámanku, pohankovou mouku či krupici, vločky nebo pukance. K dostání jsou také pohankové slupky, které se používají jako náplň do léčivých polštářů.

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama