reklama

Jen tak zlehka: Dobroty, po kterých rozhodně nepřiberete

Spousta zeleniny nebo ovoce, minimum kalorií Foto:
Spousta zeleniny nebo ovoce, minimum kalorií
Foto: Yummy Image

Je známá věc, že ani při dietě není dobré hladovět. A jestli třeba právě hubnete do plavek a nevíte, co dobrého si připravit k jídlu, máme pro vás pár tipů.

 

Proč se trápit hlady, když si můžete skvěle pochutnat? Nejen na salátech a jídlech plných zeleniny, ale i na sladkém. Jestli jste dosud snili o dezertu, který si můžete dopřávat bez výčitek svědomí, my ho pro vás máme!

K snídani si dejte třeba ovesné vločky. Po ránu je to to nejlepší, co můžete svému tělu dopřát. Nevěříte? Přečtěte si o tom v článku

A pak už stačí jen vařit podle následujících receptů.

K obědu:

Krůtí nudličky s mangem

109_kruti nudlicky  s mangem_006ok Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 střední oloupanou mrkev

• 400 g krůtích prsou

• 2 stonky řapíkatého celeru

• 2 lžíce olivového oleje

• sůl

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 120 g dužiny manga

• 60 g naklíčené čočky

• 1 lžíci medu

• 1 lžíci bílého balzamikového octa

 

1. Mrkev nakrájejte na jemné plátky, krůtí maso na širší nudle a stonky celeru na jemné delší nudle.

2. V hlubší pánvi zahřejte olej a zprudka na něm opečte celer s mrkví. Snižte teplotu, zeleninu ještě krátce orestujte a přendejte do mísy. Do pánve vložte maso, zprudka ho opečte, osolte, přidejte zázvor a restujte asi 2 minuty. Pak přidejte mrkev s celerem, mango nakrájené na plátky, naklíčenou čočku a med s octem, promíchejte a krátce prohřejte. Podávejte samotné nebo s rýží.

 

K večeři:

Plněné lilky s ratatouille a kozím sýrem

068_plnene lilky_s ratatouille_022 Foto:

Co budete potřebovat:

• 4 malé a 1 větší lilek

• 0,6 dl olivového oleje

• sůl

• 4 rajčata

• 3 stroužky česneku

• 1 střední cuketu

• 2 papriky (červenou a žlutou)

• 0,6 dl olivového oleje

• 2 snítky tymiánu + trochu na ozdobení

• 80 g přírodního kozího sýru

 

1. Menší lilky opláchněte, rozkrojte podélně na poloviny, potřete částí oleje, osolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Rajčata spařte ve vařící vodě a oloupejte. Česnek nakrájejte na jemné plátky a větší lilek s ostatní zeleninou na kostky.

2. V hrnci zahřejte zbylý olej, zprudka na něm opečte lilek a přeložte ho na talíř. Do hrnce nasypte papriku, opečte ji, přidejte cuketu, rajčata, česnek a lístky tymiánu, osolte, promíchejte a poduste asi 5 minut bez pokličky.

3. Upečené lilkové půlky nechte lehce zchladnout, pak z nich lžící vydlabejte asi 2/3 dužiny a nakrájejte ji najemno. Přidejte k ní opečenou zeleninu, promíchejte a směs naplňte do půlek lilků. Posypte je rozdrobeným sýrem a vše zapečte v troubě pod grilem. Horké lilky ozdobte snítkami tymiánu a ihned podávejte.

 

Na večírek nebo k svačině:

Kostky s cuketou a rukolou

030_kostky_s_cuketou a rukolou_028a Foto:

Co budete potřebovat:

• 500 g oloupaných syrových brambor

• 1 cuketu

• 100 g rukoly

• 3 vejce

• 1,5 dl zakysané smetany

• 100 g kozího sýru

• sůl a čerstvě mletý pepř

 

1. Brambory nakrájejte na kostky a vložte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, oprané a překrájené listy rukoly a rozšlehaná vejce se smetanou a kozím sýrem. Směs dobře promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.

2. Zapékací mísu vyložte papírem na pečení, naplňte ji bramborovou směsí a navlhčenou rukou ji na povrchu lehce umačkejte. Vše vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 35–45 minut (podle toho, jak je vrstva brambor silná). Upečené brambory nechte vychladnout, pak je nakrájejte ostrým nožem na kostky, upravte je na mísu a do každé kostky zapíchněte párátko.

 

Když vás honí mlsná:

Želé s citrusy pro štíhlé holky (i kluky)

053_zele s citrusy_037 Foto:

Co budete potřebovat:

• 20 g želatiny v plátcích

• 2 grepy (nejlépe růžový a světlý)

• 2 mandarinky nebo 1 větší pomeranč

• 2 lžíce cukru

 

1. Želatinu namočte do dostatečného množství studené vody a nechte asi 10 minut nabobtnat.

2. Z obou grepů a mandarinek nebo pomeranče okrájejte tenkým ostrým nožem kůru tak, abyste odstranili i bílou vnitřní kůru a blanky. Pak z každého plodu nad mísou vykrojte po obvodu jednotlivé dílky bez blanek, odkapávající šťávu zachyťte do mísy a smíchejte ji s 1 dl vody a cukrem.

3. Nabobtnalou želatinu vymačkejte, dejte do vhodné misky, opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (jen několik vteřin) a vmíchejte ji do oslazené citrusové šťávy. Vhodnou formu (nejlépe kovovou nebo jinou, ale vyloženou mikrotenovou fólií) naplňte částí dílků citrusů a zalijte je částí šťávy. Přidejte další část dílků citrusů a šťávy a takto pokračujte, dokud formu nenaplníte. Uložte ji do chladničky a želé nechte přes noc ztuhnout.

4. Před podáváním formu na chvilku ponořte do teplé vody a jakmile se želé uvolní, vykopte ho na mísu a nakrájejte.

 

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Je libo salátek? Foto:

Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad

Syrová zelenina se po zimě opět naplno vrací do našich jídelníčků. Využijte prvních vlaštovek v obchodech a na trzích a umíchejte si k večeři salát, za který vám váš...

Článek

Smoothie: Nápoj, který vám pomůže zdravě zhubnout Foto:

Smoothie: Nápoj, který vám pomůže zdravě zhubnout

Umixujte si nápoj plný zdravé energie a vitamínů, který vám pomůže zhubnout.

Horoskopy 2017

reklama

reklama