reklama

Steaky trochu jinak: Zkuste je udělat z květáku!

Překvapí vás, jak jsou dobré! Foto:
Překvapí vás, jak jsou dobré!
Foto: Thinkstock a pinterest.com

Dají se steaky připravit bez masa? Dají, když trochu přimhouříte oči. Květák je úžasná surovina. Jen stačí objevit možnosti, které skýtá, a můžete z něj připravit spoustu opravdových delikates. My pro vás máme jednu z nich.

 

Jasně, je to pořád jen květák a maso z něj nevykouzlíte. Ale když ho nakrájíte na plátky, opravdu pak připomínají steaky z masa. Navíc nejsou tak drahé, s minimem kalorií, a když je dobře ochutíte, vůbec vám nebude vadit, že je tentokrát večeře bez masa.

Jak steaky z květáku připravit

Kupte květák, který je hezky pevný a nemá mezi růžicemi mezery. Takový se při krájení nebude rozpadat.

5fbcda0466c60d06_Head_of_Cauliflower.preview Foto:  

Opatrně odstraňte listy a odkrojte kousek košťálu.

ce711ab36ef8b2bd_Stemmed-Cauliflower.preview Foto: Pak květák položte na bok a spodní část zarovnejte nožem do roviny.

5e843db97f138acf_Squared-Off-Cauliflower.preview Foto:

Květák rozkrojte na dvě poloviny a každou pak nakrájejte na plátky silné asi 1–1,5 cm.

cfb93a314ec95f3f_Cauliflower-Steaks.preview Foto:

Pokud při krájení některé růžičky odpadnou, nic se neděje. Můžete je upéct společně se steaky (budou měkké trochu dřív) nebo je použijte třeba do polévky.

Co budete ještě potřebovat:

• 2 lžíce olivového oleje

• sůl a mletý pepř

Plátky květáku rozložte na plech vyložený papírem, z obou stran je lehce potřete olivovým olejem, trochu osolte a opepřete (můžete přidat i další koření podle vlastní chuti). Dejte je do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 20 minut. Pak steaky opatrně otočte a pečte ještě 10–15 minut, dokud nezačne květák hnědnout (nebojte se nechat ho zhnědnout trochu víc, bude chutnější).

Jak můžete steaky podávat:

S gremolatou

beachbody Foto:                                                                                                              Foto: beachbody.com

Co budete potřebovat:

• steaky z květáku podle základního receptu

• 1 citron

Na gremolatu:

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 bio citron

• 1/4 hrnku jemně nasekané hladkolisté petrželky

• 1 střední cibuli šalotku

• 1 stroužek česneku

• sůl a mletý pepř

 

1. Na plátky květáku rozložte před pečením ještě jeden citron nakrájený na plátky.

2. V misce smíchejte olivový olej, omytý a jemně nasekaný citron (včetně kůry), petrželku, jemně nasekanou cibuli a česnek, trochu soli a pepře.

3. Horké steaky rozdělte na talíře, na každý dejte asi lžičku gremolaty a ihned podávejte.

 

S omáčkou chimichurri

joyfulhealthyeats Foto:

                                                                                                               Foto: joyfulhealthyeats.com

Co budete potřebovat:

• steaky z květáku podle základního receptu

Na omáčku:

• 1 stroužek česneku

• 1 lžičku paprikových vloček

• 3/4 hrnku čerstvého koriandru

• 1/4 hrnku čerstvého oregana

• šťávu z 1 limetky

• 3 lžíce červeného vinného octa

• 4 lžíce olivového oleje

• sůl a mletý pepř

 

Utřený stroužek česneku rozmixujte s ostatními přísadami na hladkou hustší omáčku a podávejte ke steakům.

 

S citronem a parmazánem

theendlessmeal Foto:

                                                                                                          Foto: theendlessmeal.com

Co budete potřebovat:

• steaky z květáku podle základního receptu

Kromě toho:

• 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu

• 1/4 hrnku piniových semínek

• 1 lžičku čerstvého tymiánu

• 1 citron

• nasekanou zelenou petrželku na posypání

 

1. Horké steaky posypte parmazánem, piniovými semínky a lístky tymiánu a pokapejte citronem. Vraťte je zpátky do trouby a pečte asi 5 minut, dokud se sýr neroztaví a semínka nezačnou lehce tmavnout.

2. Před podáváním steaky podle chuti ještě pokapejte trochou citronové šťávy a olivového oleje a lehce posypte petrželkou.

 

Se zázvorovo-sójovou omáčkou

twopeasandtheirpod Foto:                                                                                                          Foto: twopeasandtheirpod.com

Co budete potřebovat:

• steaky z květáku podle základního receptu

Na omáčku:

• 1 lžíci sójové omáčky

• 1 lžíci vody

• špetku cukru

• 1 jemně nasekanou zelenou cibulku

• 1 lžičku jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 2 lžičky opražených sezamových semínek

 

Všechny přísady na omáčku smíchejte v misce, rozdělte ji na horké steaky a ihned podávejte.

 

Po italsku

fullbellysisters blogspot  Foto:                                                                                              Foto: fullbellysisters.blogspot.com

Co budete potřebovat:

• 1 květák nakrájený na plátky

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 stroužky česneku

• špetku paprikových vloček

• sůl a mletý pepř

• 1 hrnek vaší oblíbené rajčatové omáčky na těstoviny

• 200 g plátků mozzarelly na zapékání

• nasekanou zelenou petrželku na posypání

 

1. V misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, paprikové vločky, sůl a pepř. Touto směsí potřete plátky květáku a upečte je stejně jako v základním receptu.

2. Na každý upečený plátek dejte asi dvě lžíce rajčatové omáčky, přidejte dva plátky mozzarelly a vše dejte ještě asi na 10 minut do trouby, až se sýr začne roztékat.

3. Nakonec troubu přepněte na gril a nechte ještě asi 2 minuty, dokud sýr nezačne lehce hnědnout (pozor, ať ho nespálíte).

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Konečně se můžete bez výčitek nacpat pizzou! Foto:

Dietní hit: Pizza placka z květáku. Bez mouky, bez lepku a s minimem kalorií!

Věděli jste, že placka na pizzu se dá udělat i bez mouky, a tudíž bez lepku a navíc dietně? Tenhle recept je hitem vegetariánské kuchyně posledních let a květák v něm...

Horoskopy 2017

reklama

reklama