reklama

7 nejčastějších chyb při pečení bez lepku

Jak to, že se ta rýžová mouka chová úplně jinak než klasická? A proč se mi ty muffiny rozpadly? Nejspíš proto, že děláte některou z nejběžnějších začátečnických chyb. Jaké to jsou a jak se jich vyvarovat?

pečení bez lepku - křížová kontaminace Foto:
Zdroj: iStock
Chyba č.1: Nevyhnuli jste se křížové kontaminaci

Co znamená křížová kontaminace? Stručně řečeno přenos různých částic (v tomto případě lepku) z jejich přirozeného prostředí (například z klasického rohlíku) na předměty a místa jimi nekontaminované (například drobky z rohlíku se dostanou do pokrmu pro celiaka). Jestliže tedy vaříte a pečete pro nějakého celiaka, tohle je základní pravidlo. Často totiž nepříjemnou reakci (bolest včetně poškození sliznice tenkého střeva) vyvolá jen mikroskopické množství lepku. Pokud máte ve vaší kuchyni přísady obsahující lepek, uložte je daleko od těch bezlepkových. Vždy, než se pustíte do práce, důkladně vyčistěte nástroje na pečení a také kuchyňskou desku.

Horoskopy 2017

reklama

reklama