reklama

Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra

Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti Foto:
Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti
Foto: archiv

Mnozí ho považují za nejdokonalejší moučník na světě. Možná. Je pravda, že kdo ho jednou ochutnal, bude se k němu vracet už pořád. Jeho chuť se totiž od klasických moučníků, na které jsme v našich krajích zvyklí, liší.

 

Jinou chuť dodává cheesecaku právě sýr, podle kterého dostal tenhle dort nebo, chcete-li koláč, své jméno.

Možná si říkáte, proč dávat do dortu sýr. No tak právě v tom je ten vtip. Je to něco podobného, jako když do guláše přidáte kousíček čokolády, do čokolády kousek chilli nebo když kuře potřete při pečení medem. Taková malá drobnost, která z původně „obyčejného“ jídla udělá něco extra.

Kde se vlastně cheesecake vzal? Jedna z verzí je, že si na něm pochutnávali už Řekové na olympijských hrách v roce 776 př. n. l. Ale možná vznikl už mnohem dříve, a to 2000 let př. n. l. Nicméně ten cheesecake, jak ho známe dnes, se proslavil až okolo roku 1900 v New Yorku. Za tvůrce původního receptu se prohlašuje rodina Arnolda Reubena, majitele legendárního Turf Restaurantu na 49. Avenue. V té době ale dort se sýrovou náplní pekla snad každá restaurace a dnes existuje v mnoha různých verzích.

Než začnete s pečením, přečtěte si pár užitečných rad:

Základem každého cheesecaku by měl být sýr, jinak to není cheesecake. Existují sice verze s tvarohem, pak ale cheesecake nikdy nebude chutnat tak, jak má. Pokud vám ingredience připadají moc drahé nebo tučné, nahraďte je tvarohem jen částečně.

Chuť cheesecaku můžete změnit výběrem jiného druhu krémového sýru nebo třeba sušenek, které použijete na korpus.

Na pečení použijte nejlépe dortovou rozevírací formu, protože cheesecake je sice hutný, ale křehký, a nemůžete ho jednoduše vyklopit z formy jako obyčejný koláč.

Je dobré přidat do trouby i nádobu s vodou (pokud cheesecake nepečete přímo ve vodní lázni), aby zůstal hezky vláčný.

Upečený cheesecake byste měli nechat asi hodinu ve vypnuté troubě. Proto je dobré nenechat náplň při pečení úplně ztuhnout. O to se postará zbytkové teplo. Teprve pak nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a pak ho dejte dobře vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

Cheesecake dokonale ladí s nejrůznějším ovocem. Můžete ho přidat do náplně, udělat jím mramorování (viz náš druhý recept), nasypat ho na vychlazený cheesecake, udělat z něj polevu nebo ho zalít želé. Je to jen na vás, jak si cheesecake ozdobíte. Ale chutnat vám bude i samotný.

 

Citronový cheesecake

DSC_0270 Foto:

                                                            Foto: L. A. CREATIVE FOOD/ Foodstyling Klára Zíková

Co budete potřebovat:

Na korpus:

• 150 g hladké mouky

• 55 g krupicového cukru

• 100 g másla nakrájeného na kousky

Na náplň:

• 330 g plnotučného tvarohu

• 500 g ricotty

• 4 vejce

• 295 g krupicového cukru

• 60 ml citronové šťávy

• 2 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry

• 1/2 lžičky vanilkového extraktu

• 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu

• 1 a 1/2 lžíce vody

Kromě toho:

• 250 ml ušlehané smetany na potření

• letní ovoce na ozdobení

1. Mouku, cukr a máslo promíchejte v míse na drobenku. Pomocí obrácené lžíce ji umačkejte na dno rozevírací koláčové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 150 °C, až vznikne světle zlatá krusta.

2. V robotu prošlehejte tvaroh, ricottu, vejce, cukr, citronovou šťávu a kůru dohladka. Škrobovou moučku promíchejte s vodou a pak zatřete do tvarohu.

3. Krém nalijte na korpus ve formě, vše vraťte zpátky do trouby a pečete 1 hodinu 10 minut nebo až náplň lehce zezlátne a zpevní. Pak troubu vypněte, koláč nechte úplně vychladnout v troubě a pak ho dejte na 1 hodinu do ledničky. Před podáváním ho potřete šlehačkou a podle chuti i ozdobte ovocem.

Tento a dalších více než 75 letních receptů najdete ve zbrusu novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 11. června:

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.

Malinové mini cheesecaky

raspberry-cheesecake-cupcakes-edit2+text. Foto:

                                                                                                    Foto: cookingclassy.com

Co budete potřebovat:

Na korpus:

• 3/4 hrnku rozdrcených celozrnných sušenek (1 hrnek = 250 ml)

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 1 lžíci cukru

Na náplň:

• 100 g čerstvých malin

• 1 lžíci + 3/4 hrnku cukru

• 450 g krémového sýru (lučiny nebo žervé)

• špetku soli

• 1/2 lžičky mandlového aroma

• 2 vejce

Na ozdobení:

• čerstvou mátu a maliny

1. Sušenky smíchejte s máslem a cukrem. Formičky na 16 muffinů vyložte papírovými košíčky, do každé dejte lžíci připravené hmoty a umačkejte ji na dno (použijte třeba dno menší skleničky). Formičky dejte na 5 minut do trouby vyhřáté na 165 °C a pak je nechte vychladnout.

2. Maliny rozmixujte se lžící cukru a propasírujte přes jemné síto, abyste je zbavili semínek.

3. Sýr vyšlehejte elektrickým šlehačem, zašlehejte do něj zbylý cukr, sůl, mandlové aroma a nakonec do krému jedno po druhém důkladně vešlehejte vejce. Sýrovou náplň rozdělte do košíčků s předpečeným korpusem. Na povrch každého dejte malou lžičku rozmixovaných malin a pomocí špejle nebo párátka maliny lehce promíchejte se sýrovou náplní, abyste vytvořili mramorování.

4. Dortíčky vraťte zpět do trouby a pečte asi 20 minut, až náplň ztuhne. Hotové dortíčky nechte vychladnout a pak je ještě nechte důkladně vychladit alespoň 4 hodiny v lednici. Před podáváním je ozdobte čerstvou mátou a případně i malinami.

 

Cheesecake s rybízem

cheesecake s rybizem Foto:

                                                                                                                Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 250 sušenek Bebe

• 25 g cukru

• špetku mleté skořice

• 50 g drcených mandlí

• 100 g másla

• 1 malý bílek

Na náplň:

• 500 g lučiny bez příchuti

• 250 g smetany

• 100 g zakysané smetany

• 100 g cukru

• 3 sáčky vanilinového cukru

• 2 vejce

• 2 žloutky

• 1 lžíci mandlového likéru Amaretto

• trochu vanilky na dochucení

Na dokončení:

• 1 sáček červeného cukrárenského želé v prášku

• 2–3 lžíce cukru

• 300 g červeného rybízu

1. Sušenky rozdrťte (třeba v igelitovém sáčku pomocí válečku), smíchejte s cukrem, skořicí a drcenými mandlemi. Přidejte máslo a bílek a vše důkladně propracujte na hladkou hmotu, kterou naplňte vhodnou dortovou formu vymazanou máslem. Hmotu důkladně umačkejte prsty po celém dně i okrajích formy, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C, krátce zapečte (jen několik minut) a nechte vychladnout.

2. Mezitím v míse rozmíchejte lučinu se smetanou, přidejte zakysanou smetanu, oba druhy cukru, vejce a žloutky a krém ochuťte amarettem a vanilkou. Nalijte ho na vychladlý korpus ve formě a povrch uhlaďte. Formu zvenku dobře utěsněte (nejlépe pomocí alobalu), postavte do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formy, vše vložte do trouby vyhřáté na 110–120 °C a v této vodní lázni pečte asi 40 minut. Během pečení pokud možno troubu neotevírejte, aby krém neklesl. Že je cheesecake hotový, poznáte poklepáním lžící na bok formy – náplň by se měla přitom třást jako želé. Hotový cheesecake nechte vychladnout v troubě, pak ho zakryjte alobalem a uložte do druhého dne v lednici.

3. Z práškového želé, cukru a vody uvařte želé podle návodu na obalu. Vmíchejte do něj omyté kuličky rybízu, nechte ho asi 10 minut prochladnout a pak ho naneste lžící na vychladlý dort – naneste vždy tenčí vrstvu, nechte ji chvilku ztuhnout a pak pokračujte s další vrstvou. Hotový dort nechte dobře ztuhnout v chladu.

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Udělejte si z nich pití, salát nebo zmrzku:) Foto:

Okurky do vedra: 6 receptů, které vás osvěží

Z okurek se v horkých dnech dají vyrobit úžasné dobroty k jídlu i pití. Zkuste je!

Článek

7 super nápojů Foto:

7 osvěžujících nápojů, které můžete pít v horku místo vody

V horkých dnech nemusíte žízeň zahánět obyčejnou vodou. Existují i jiné osvěžující nápoje téměř bez kalorií!

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

 

 
Horoskopy 2017

reklama

reklama