Prima maminka

26. května 2017 07:30

Anna Kopečková

Chutně a dietně: Zelenina s bulgurovo-trhankovou náplní

Ač jde o lehké zeleninové jídlo, nebudete mít po něm hlad a jako zpestření ho ocení i zarytí milovníci masa.

Kromě zdravé zeleniny a hlívy ústřičné budete potřebovat i další dvě zdravé přísady. Jednou z nich je bulgur, tedy nalámaná celozrnná pšenice. Prodává se již předvařený, což usnadňuje jeho přípravu. Má příjemnou oříškovou chuť, nízký glykemický index, málo tuků, ale vysoký obsah vlákniny a proteinů. Také je dobrým zdrojem železa a nenadýmá.

Druhou důležitou přísadou je trhanka z červené pšenice. Jenže není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus.Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Trhanku lze po uvaření využít například do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.

Co budete potřebovat:

  • 2 paprikové lusky
  • 2 velká rajčata
  • 2 kapustové nebo zelné listy
  • 100 g pšeničného bulguru
  • 100 g české trhanky z červené pšenice
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mletou červenou papriku, pepř, sůl
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1/2 menšího svazku petrželové nati
  • nastrouhaný sýr na posypání

Postup:

Papriky rozkrojíme na poloviny a vyčistíme, u rajčat odřízneme vršky, vnitřky vydlabeme malou lžičkou a nakrájíme na kousky. Kapustové nebo zelné listy spaříme horkou vodou a necháme odkapat.

Dále připravíme náplň. Bulgur a trhanku důkladně propláchneme ve vlažné vodě. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a jemně osmahneme. Přidáme mletou červenou papriku, pepř, nakrájenou hlívu a nakrájené vnitřky rajčat a chvíli smažíme. Přisypeme bulgur s trhankou, přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud se všechna tekutina nevsákne.

Připravenou směsí naplníme paprikové lusky a rajčata, z kapustových (zelných) listů uděláme závitky. Plněnou zeleninu naskládáme do pekáčku, jemně polijeme zbylým olivovým olejem a horkou vodou, trochu osolíme a pečeme 15–20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Podáváme jako hlavní chod posypané sýrem a ozdobené podle chuti například čerstvou petrželovou natí, rukolou, pažitkou.

TIP: Zapečená plněná zelenina chutná ještě lépe, když ji doplníte zakysanou smetanou.

Zdroj: probio.cz

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.