reklama

Co podniknout s rybízem? Zkuste třeba tohle

Chutná nasladko i naslano Foto:
Chutná nasladko i naslano
Foto: archiv

 

Jaké by to byly prázdniny bez keříčků obsypaných rybízem. A ať chceme, nebo ne, někdo musí tu záplavu kuliček otrhat a pak ji nějak zpracovat.

Jestli to je u vás taky tak, že co nesníte, to buď zavaříte nebo zamrazíte, ukážeme vám, že rybíz se dá využít i v kombinacích, které by vás možná vůbec nenapadly.

Začneme hezky sladce a taky celkem zdravě. Až ochutnáte domácí želatinové bonbóny, nebudete chtít jiné. Jsou výborné i z jiného letního ovoce.

Domácí rybízové bonbónky

c99b1b359e07a2e0f7f9b860fac9ae43 Foto:

                                                                                                              Foto: epicurious.com

Co budete potřebovat:

• 200 g kuliček červeného rybízu

• 100 g krystalového cukru

• 20 g mleté želatiny

• cukr (nejlépe krystalový) na obalení – lze vynechat

1. Kuličky rybízu properte, nechte v sítu odkapat a pak je rozmixujte. Směs propasírujte přes síto do misky a posypte ji mletou želatinou. Přidejte krystalový cukr a nechte chvíli stát, až želatina nabobtná. Pak směs opatrně lehce za stálého míchání zahřejte, až se želatina i cukr rozpustí (ale nevařte). Ochutnejte, podle chuti směs ještě případně přislaďte a ještě vlažnou ji nalijte do širší nádoby tak, aby směs tvořila vrstvu vysokou asi 1,5 cm. Uložte ji do chladničky a nechte ztuhnout.

2. Ztuhlé želé nakrájejte na kostičky o velikosti asi 2 x 2 cm (můžeme vykrojit i jiné ozdobné tvary pomocí vykrajovátek na cukroví), obalte je v krystalovém cukru a můžete podávat. Bonbónky jsou velice osvěžující.

 

Salát s rybízem a kozím sýrem

29f23c6e3bc08ad2a4821653e30562ef Foto:

                                                                                                             Foto: foodandcook.net

Co budete potřebovat:

• 200 g zeleného salátu (polníčku, ledového, kadeřavého...)

• 200 g kozího sýru

• 1/2 jablka

• 1 lžíci nasekaných vlašských ořechů

• 100 g kuliček červeného rybízu

• 50 g cukru

• 2 lžíce olivového oleje

• špetku mletého bílého pepře

• sůl

1. Salát omyjte, podle potřeby natrhejte, rozdělte na talíře a posypte rozdrobeným kozím sýrem, nakrájeným jablkem a ořechy.

2. Malou část kuliček rybízu oddělte stranou a ze zbytku vymačkejte šťávu a v misce ji vyšlehejte s cukrem a olivovým olejem. Zálivku osolte, opepřete a vmíchejte do ní zbylé celé kuličky rybízu.

3. Zálivkou přelijte porce salátu a ho podávejte doplněný bagetkami, které můžeme předem rozpéct v troubě.

 

A ještě jedna trochu neobvyklá kombinace:

Játrová paštika s rybízem

7c60c80139c2cc361f7aca2f3b0e5542 Foto:

 

Smíchejte 100 g rybízové marmelády s 50 g kuliček červeného rybízu, trochou červeného vína a okořeňte mletým bílým pepřem. Omáčku podávejte s noky vykrojenými z játrové paštiky a opečenými plátky toastového chleba.

 

 

 

Foto: Yummy Image

 

Jestli už máte dost klasických zavařenin a kompotů, zkuste si zavařit rybíz s kořením. Ke svíčkové je naprosto bezkonkurenční.

Rybíz jako brusinky

profimedia-0163901110 Foto:

                                                                                                                       Foto: profimedia.cz

Svařte 1/4 l vody se stejným množstvím octa, horkým roztokem spařte 1 kg opraných kuliček rybízu, sceďte je a přesypte do kastrolu. Přidejte cukr a koření (na 1 kg rybízu počítejte 500 g cukru, kousek skořice, 1 badyán, 5 hřebíčků), podlijte 1 dl vody a duste 10 minut. Pak vyndejte koření, horký rybíz naplňte do nahřátých skleniček, uzavřete víčky a sterilujte 10 minut při 85 °C.

 

A jsme u sladkého pečení. Začneme koláčem, bez kterého by léto snad ani nebylo létem:

Rychlý rybízový koláč

(1 hrnek = 250 ml)

Co budete potřebovat:

2 vejce

1/2 hrnku krupicového cukru

2 lžíce rumu

1 kelímek smetanového bílého jogurtu

1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu

Na drobenku: 150 g hrubé mouky * 150 g krupicového cukru * 100 g másla

Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte rum, jogurt a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a hustě ho posypte kuličkami opraného rybízu (částečně se do těsta "potopí“). Povrch koláče posypte drobenkou připravenou promnutím všech uvedených přísad, vložte ho do trouby vyhřáté nejprve na 250 °C, po chvíli teplotu ztlumte na 150 °C a koláč dopečte dozlatova.

TIP: Do drobenky můžete přidat trochu mleté skořice nebo třeba nasekané ořechy. Koláč díky tomu získá zase jinou chuť.

 

Jestli jste spíš na zdravější moučníky, zkuste tuhle rybízovo-citronovou buchtu z těsta s jogurtem:

Rybízovo-citrónová buchta Foto:

                                                                                                             Foto: Sweet pixel blog

 

A co třeba cheesecake?

cheesecake s rybizem Foto:                                                                                                                Foto: Yummy Image

Podívejte se na recept na Cheesecake s rybízem.

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Dáte si originál nebo nějakou vylepšenou ovocnou verzi? Foto:

Už máte nalito? Co třeba MOJITO?

Zamilujete se do něj po prvním ochutnání. Tenhle koktejl je trhákem každého léta. Voňavý, příjemně sladký, trošku kyselý a hlavně osvěžující.

Článek

7 super nápojů Foto:

7 osvěžujících nápojů, které můžete pít v horku místo vody

V horkých dnech nemusíte žízeň zahánět obyčejnou vodou. Existují i jiné osvěžující nápoje téměř bez kalorií!

Článek

Můžete ji udělat naslano i nasladko Foto:

Melounová pizza: Nízkokalorická, bez pečení a skoro bez práce

Proč by měla být pizza jenom pečená? A proč by se měl meloun jen tak nakrájet a jíst samotný, když se dá skvěle zkombinovat s něčím dalším a podávat hodně atraktivně?

Horoskopy 2017

reklama

reklama