reklama

Co uvařit o víkendu? Řízek podle Karolíny!

Tak toto je Karolína Kamberská, která má na Primě svůj pořad Karolína, domácí kuchařka Foto:
Tak toto je Karolína Kamberská, která má na Primě svůj pořad Karolína, domácí kuchařka

Řízky patří k tomu nejlepšímu, co může česká kuchyně nabídnout. A Karolíně Kamberské, která na Primě vaří každou sobotu, se opravdu povedl. Zkuste ho taky.

Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY

Recept na český vepřový řízek původně vznikl za dob Rakouska-Uherska z rakouského receptu na vídeňský řízek. Ten se připravuje z telecího masa a smaží se na másle. Klasický český řízek se připravuje tak, že se plátek masa naklepe, osolí a opepří, obalí v trojobalu a smaží na oleji. Ale to jistě všechno víte.

Dá se ovšem připravit i bez obalování nebo se na něj může použít i jiné maso, než vepřové, telecí nebo kuřecí – obalit se dají třeba i játra nebo předvařené vemeno.

Jde to i úplně jinak

Karolína je ovšem žena vynalézavá, a tak celou sobotu naklepávala kuřecí prsní řízky, aby je pak nechala hezky uležet v bílém jogurtu. Maso z kuřecích prsou bývá obyčejně suché, ale díky jogurtu zůstalo krásně šťavnaté. Stačilo přidat smetanové brambory jako přílohu a skvělý oběd byl na světě. Chcete si ho uvařit? Tady jsou recepty:

Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu se smetanovými brambory Foto: Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu se smetanovými bramboryFoto: Hermína / Prima

KUŘECÍ ŘÍZKY MARINOVANÉ V JOGURTU

Suroviny:

150 ml bílého jogurtu
4 kuřecí prsní řízky
sůl a čerstvý pepř
1 vejce
chilli paprička, kajenský pepř (nebo pálivá paprika)
strouhanka na obalování
sezamová semínka (pro skvělý vizuální efekt ideálně černá)
olej na smažení

Postup:

1) Řízky jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Jogurt rozšleháme s vajíčkem, také ho osolíme a opepříme a vložíme do. Řízky dáme do uzavíratelné dózy a přidáme k nim jogurtovou směs, tak aby byly obalené ze všech stran. Dáme marinovat do chladničky – klidně na dva dny, ale nejmíň přes noc.

2) Připravíme si hluboký talíř se strouhankou promíchanou se sezamem. Řízky vyndáme ze směsi a bez otírání (pěkně se vším tím jogurtem) obalujeme ve strouhance. Dětská varianta tady končí.

3) Chlapská varianta vznikne, když do strouhanky se sezamem přidáme ještě najemno nasekanou chilli papričku a trošku kajenského pepře (množství podle toho, jak ostrého máme chlapa). Smažíme normálně v oleji na pánvi.

 

SMETANOVÉ BRAMBORY

Suroviny:

máslo
brambory
smetana ke šlehání
sůl
sladká paprika
rozmarýn

Postup:

1) Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, čím tenčí budou, tím menší bude doba pečení. Smetanu promícháme se solí (nebojte se použít jí dost, brambory to potřebují), paprikou i rozmarýnem. Pak si nakrájené brambory v míse promícháme se smetanou.

2) Zapékací misku vymažeme máslem, vyrovnáme do ní směs, a nahoře ozdobíme pár snítkami rozmarýnu. Pečeme hodinu. Pak vyndáme, nahoru naklademe pár tenkých plátků másla a necháme ještě dvacet minut dopéct. Tyto doby jsou orientační. Nejlepší je nenápadně někde na boku vytáhnout brambůrku a ochutnat...

Další recepty z minulého dílu najdete ZDE.

Ovšem tím naše řízkování ještě nekončí....

Znáte obrácené řízky?

Recept

Obrácené řízky z trouby Foto:

Obrácené řízky z trouby

Když máte doma vajíčko, plátek masa a trochu strouhanky, moc originálních kombinací asi nevymyslíte. Můžete maso obalit klasicky trojobalem nebo jedním rychlým hmatem v...

 Makové řízky? Vyzkoušejte je, jsou skvělé!

Recept

Makové řízky s majonézou  Foto:

Makové řízky s domácí majonézou

Není nad poctivý, čerstvě usmažený řízek. Je to jídlo, které má rád snad každý a nedá se ho přejíst. Pokud ho přesto chcete trošku oživit, zkuste zajímavou variantu s...

I v Japonsku je znají...

Recept

Japonský řízek tonkatsu Foto:

Japonský řízek tonkatsu

Řízek kupodivu znají i ve vzdáleném Japonsku, ovšem podávají ho v tamním typickém aranžmá – s rýží a najemno pokrájeným zelím. Poprvé se prý podával v jedné tokijské...

 

A co řízečky s houbovkou?

Recept

Kuřecí řízky s houbovou omáčkou Foto:

Kuřecí řízky s houbovou omáčkou

Česká nedělní klasika – smažený řízek – je skvělá sama o sobě. Přesto jí můžete dodat nový rozměr. V houbařské sezoně ji oživte omáčkou z lesních hub, a když nerostou,...

Nebo byste raději opravdu křupavou krustičku?

Recept

Řízečky z panenky v mandlovo-sezamové krustě Foto:

Řízečky z panenky v mandlovo-sezamové krustě

Vyzkoušejte k nedělnímu obědu řízky v novém kabátku. Místo vajíčka kokosové mléko, a strouhanku nahraďte kukuřičnými lupínky s mandlemi a sezamem. A nezapomeňte ani na...

A nakonec zpět ke klasice – ryzí vídeňák.

 

A na co se můžete těšit v dalším díle? 

„Každá zaměstnaná žena někdy nestíhá, práci si bere domů a ještě musí uvařit večeři,“ uvádí Karolína Kamberská 4. díl svého pořadu. Pro takovéto hektické okamžiky má připraveno hned několik osvědčených jídel, o kterých ví dvě základní věci – že rodině chutnají a že jí nezaberou mnoho času.

Naučte se je od ní v sobotu v 18.10 na Primě. Sledujte pořad Karolína, domácí kuchařka.

Horoskopy 2017

reklama

reklama