reklama

Co uvařit z hub? Zkuste bílou polévku hotovou raz dva!

Polévka je grunt a ta houbová obzvlášť! Foto:
Polévka je grunt a ta houbová obzvlášť!
Foto: Thinkstock a profimedia.cz

Je levná, rychlá a zaručeně domácí. Houby si přinesete z lesa a to ostatní nejspíš máte doma.

 

Konečně přišlo to, na co se každý houbař těší celý rok. Houby začaly růst a dobrá zpráva je, že rostou jako splašené. A s tím samozřejmě souvisí i otázka, jak tu úrodu zužitkovat. Každý dobrý recept se určitě bude hodit a my pro vás jeden máme.

I kdybyste na žádné hříbky v lese nenarazili, v téhle polévce budou skvělé i obyčejné babky. A máme ověřeno, že chutná i dětem!

 

 

Bílá houbová polévka

Bílá houbová polévka  Foto:

Co budete potřebovat:

• 800 g oloupaných brambor

• necelé 2 litry vody

• 2 bobkové listy

• sůl

• 1 kostku zeleninového nebo kuřecího bujónu

• trochu másla nebo oleje

• 200–300 g čerstvých hub

• 4 vrchovaté lžičky hladké mouky

•1 kelímek smetany na vaření (200 g)

• trochu octa a mletého pepře na dochucení

 

houby Foto:

1. Oloupané brambory nakrájejte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Osolte, přidejte bobkové listy a přiveďte k varu. Pak přidejte rozdrobenou kostku masoxu a pozvolna vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.

 

2. Mezitím na pánvi rozehřejte trochu másla nebo oleje, přidejte očištěné, na plátky nakrájené houby a za průběžného míchání je orestujte. Nakonec je lehce osolte.

 

3. Hladkou mouku důkladně rozmíchejte ve smetaně, přilijte do hrnce s téměř měkkými bramborami, vmíchejte orestované houby a povařte ještě asi 10 minut.

 

4. Hotovou polévku lehce okyselte asi lžící octa (může být i víc) a podle potřeby dochuťte solí, případně i pepřem.

 

-ak-

Mohlo by vám taky chutnat:

Recept

Restované hříbky s bylinkami a česnekem na topince Foto:

Restované hříbky s bylinkami a česnekem na topince

Ideální svačinka nebo večeře z typické podzimní suroviny – hub. Připravte si spolu se Zdeňkem Pohlreichem restované hříbky s bylinkami na topince.

Recept

Plněná cuketa s masem, houbami a ořechy  Foto:

Plněná cuketa s masem, houbami a ořechy

Famózní kombinace letních chutí, lehká, šťavnatá, lahodná.

Recept

Houbové ragú se ztraceným vejcem Foto:

Houbové ragú se ztraceným vejcem

Výborný předkrm skvěle spojuje chuť čerstvých hub, voňavých bylinek a lahodného ztraceného vejce s rozteklým žloutkem, který dodá pokrmu šťavnatost.


Horoskopy 2017

reklama

reklama