reklama

Cukety (nejen) od tety: 5 tipů, jak je chutně využít

Z cukety se dá udělat spousta dobrot Foto:
Z cukety se dá udělat spousta dobrot
Foto: iStock

Jestli taky máte na zahradě cukety a právě řešíte, jak zužitkovat jejich úrodu, poradíme vám pár slaných i sladkých dobrot, které se z nich dají uvařit nebo upéct.

Na jaře a v zimě je cuketa vzácná lahůdková zelenina. Zato od léta do podzimu mají všichni pěstitelé cuket co dělat, aby vymysleli další varianty, jak je nápaditě a pokaždé jinak zpracovat. A s nimi i celé okolí, které bývá zásobováno pěstitelskými přebytky.

Není to tak dávno, co si známí mezi sebou předávali rady, co s nimi v kuchyni provést. Nejčastěji zaznívalo: obalit a usmažit nebo nakrájet a podusit. Jenže cuketa je zelenina velmi univerzální a dá se použít i do jídel, kam by vás vůbec nenapadlo ji přidat, včetně moučníků.

Cukety jako univerzální zelenina

Nejchutnější a nejvíc ceněné jsou cukety do velikosti 20 cm. Velké přezrálé cukety je nutné zbavit semen, případně i oloupat, a pak je lze použít nastrouhané například na přípravu "bramboráků", k nastavení sekané a karbanátků nebo do těst (perník nebo bábovka díky tomu nebudou suché). Cukety lze vařit v páře i ve vodě, dusit, zapékat nebo smažit v těstíčku. Přidávají se do mnoha pokrmů včetně polévek a nákypů. Mladé menší plody není nutné loupat ani vykrajovat. Velmi chutné jsou i čerstvé cuketové květy, které se připravují zpravidla plněné nebo smažené v těstíčku.

 

Pečené knedlíky s cuketou a brynzou

29_pecene knedliky_0029 (kopie) Foto:

                                                                                                                  Foto: Yummy Image

 Co budete potřebovat:

• 30 g droždí

• špetku cukru

• 1,2 dl mléka

• 400 g vařených oloupaných brambor

• 230 g polohrubé mouky

• sůl

• 30 g másla

• 1 vejce

• 50 g sádla

• 100 g brynzy na posypání

Na cuketu:

• 100 g anglické slaniny

• 500 g cukety

• sůl a mletý pepř

1. Droždí a špetku cukru rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte vzejít kvásek. Uvařené brambory nastrouhejte do mísy, přidejte mouku, sůl, změklé máslo, vejce a vzešlý kvásek a vypracujte tuhé těsto, které nechte zakryté utěrkou na teplém místě vykynout.

2. Těsto nakrájejte na kousky velké jako vejce, zakulaťte je, zakryjte utěrkou a nechte znovu vykynout. Takto připravené knedlíky opečte nejprve na rozehřátém sádle, pak je dejte na plech a dopečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

3. Slaninu nakrájejte na kostičky a lehce opečte na pánvi. Přidejte cuketu nakrájenou na delší nudličky, osolte, opepřete a míchejte, dokud cuketa nezměkne.

4. Hotové knedlíky rozdělte na talíře, doplňte cuketou, posypte rozdrobenou brynzou a ihned podávejte.

 

Bramborovo-cuketové placky

26_bambor cuket placky_306 Foto:

                                                                                                                 Foto: Yummy Image

 Co budete potřebovat:

• 200 g cukety

• 500 g vařených oloupaných brambor

• 150 g sterilované nebo mražené kukuřice

• 100 g polohrubé mouky

• 1 vejce

• 0,6 dl oleje

• sůl

1. Cuketu omyjte, nastrouhejte a vymačkejte z ní šťávu.

2. Studené uvařené brambory prolisujte nebo najemno nastrouhejte, přidejte cuketu, odkapanou kukuřici, mouku a vejce, osolte a vypracujte těsto. Udělejte z něj asi 12 placek, které opečte v pánvi nebo lívanečníku s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova.

3. Hotové placky pokládejte na pekáč nebo plech vyložený savými papírovými utěrkami a uchovávejte je do doby podávání v troubě vyhřáté asi na 100 °C.

TIP: Tyto vylepšené bramborové placky vám budou chutnat jako příloha k pečenému masu nebo i samotné jako lehké jídlo doplněné zeleninovým salátem.

 

Kostky s cuketou a rukolou

030_kostky_s_cuketou a rukolou_028a (kopie) Foto:

                                                                                                              Foto: Yummy Image

 Co budete potřebovat:

• 500 g oloupaných syrových brambor

• 1 cuketu

• 100 g rukoly

• 3 vejce

• 100 g brynzy nebo kozího sýru

• 1,5 dl zakysané smetany

• čerstvě mletý pepř a sůl

1. Brambory nakrájejte na kostky, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, oprané a překrájené listy rukoly a rozšlehaná vejce se smetanou a brynzou (kozím sýrem). Směs dobře promíchejte a podle chuti přisolte a opepřete.

2. Pekáček vyložte papírem na pečení, naplňte ho bramborovou směsí, navlhčenou rukou ji na povrchu lehce umačkejte a pečte asi 35–45 minut v troubě vyhřáté na 150 °C (podle toho, jak je vrstva brambor silná).

3. Upečené brambory nechte vychladnout, pak je nakrájejte ostrým nožem na kostky, do každé zapíchněte párátko a podávejte je jako jednohubky.

 

Špagety s cuketami a domácím pestem

58_spagety s cuketaami a pestem03 Foto:

                                                                                                             Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 1 svazek čerstvé bazalky

• 1 svazek hladkolisté petrželky

• 2 filety ančoviček

• 4 stroužky česneku

• 30 g piniových oříšků

• olivový olej

• sůl a mletý pepř

• 1 malou cuketu

• 500 g špaget

• parmazán na posypání (nemusí být)

1. Bazalkové a petrželkové lístky, ančovičky a dva stroužky česneku nakrájejte nahrubo a smíchejte s nasekanými piniovými oříšky. Vše vložte do mixéru, zapněte ho a po kapkách přidávejte 1 dl olivového oleje, až vznikne hustá omáčka (pesto), kterou dochuťte solí a pepřem.

2. Cuketu nakrájejte na plátky a opečte se zbylým nakrájeným česnekem dozlatova na oleji.

3. Přidejte uvařené špagety, krátce je prohřejte, přidejte pesto, lehce promíchejte a ihned podávejte. Kdo chce, může si špagety ještě posypat čerstvě mletým parmazánem.

 

A nakonec něco sladkého ke kávě:

Cuketová buchta

profimedia-0175540158 Foto:

                                                                                                                 Foto: Profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 340 g oloupané cukety

• 3 vejce

• 400 g krupicového cukru

• jemně nastrouhanou kůru z 1/2 citronu

• 2,3 dl oleje

• 540 g polohrubé mouky

• 3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva

• 2 lžíce prosátého kakaového prášku

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• moučkový cukr na posypání

1. Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a nechte ji chvíli stát. Pak ji dejte do cedníku a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.

2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a citronovou kůrou, přimíchejte olej, prosátou mouku s práškem do pečiva a cuketu. Nakonec do těsta po částech zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Z těsta oddělte třetinu a vmíchejte do ní kakao.

3. Do vymazané a vysypané formy (bábovkové nebo třeba obdélníkové) nalijte část světlého těsta, nalijte na něj tmavé těsto, špejlí ho opatrně promíchejte se světlým těstem, formu dolijte světlým těstem a bábovku zapékejte 12 minut při 180 °C. Pak zmírněte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 50 minut. Hotovou bábovku nechte chvíli ve formě chladnout, pak ji vyklopte opatrně na mřížku, nechte vychladnout a pocukrujte.

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi Foto:

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je...

Článek

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta Foto:

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Tak jako my máme obložené chlebíčky nebo topinky, mají Italové bruschettu. Vychutnejte si ji za letních večerů. Třeba se sklenkou dobrého vína.

Článek

S jahodami nebo s lososem? Foto:

Nápady z palačinek: Nasladko i naslano

Možná rádi experimentujete, možná jen občas nevíte, co se zbylými palačinkami. Ukážeme vám, že palačinky mohou vypadat i chutnat úplně jinak, než jak je znáte.
Horoskopy 2017

reklama

reklama