reklama

Dobroty z koledy aneb Jak chutně naložit s vařenými vejci

Vyhraje to letos pomazánka nebo to zkusíte jinak? Foto:
Vyhraje to letos pomazánka nebo to zkusíte jinak?
Foto: profimedia

Povelikonoční týden bývá v mnoha rodinách stejný – dojídají se vykoledovaná vařená vajíčka. Pokud i vy doma máte pilné koledníky a každoročně řešíte, co si s tolika vejci počít, my vám poradíme.

Dělat z vajec pomazánku je fajn a určitě si na ní pochutnáte, ale natvrdo uvařená vajíčka se dají zužitkovat velmi zajímavě i jinak. Nechte se inspirovat.

Hned na začátku bychom vás měli upozornit, že z vajíček nemusíte mít žádný strach. Mýtus, že zvyšují hladinu v cholesterolu v krvi je dávno odborníky vyvrácený. Odborníci doporučují jedno vejce denně, ale nic se samozřejmě nestane, pokud v povelikonočním období spotřebu vajec mírně zvýšíte.

Vejce jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Jsou zásobárnou životně důležitých látek, které zocelí naši imunitu. Jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují vitamíny, minerály, ale i důležité aminokyseliny. Navíc nejsou nijak kaloricky náročná a dá se říci, že obsahují všechno, co potřebujeme pro zdraví a dobrou kondici.

Udělejte z nich delikátní lodičky

profimedia-0222806762(1) Foto:

Uvařená vejce rozkrojte, vyjměte žloutek a smíchejte ho se smetanou (může být i zakysaná) nebo změklým máslem. Další ingredience přidejte podle vlastní chuti (rozdrobenou nivu, tuňáka, nasekanou šunku...). Nezapomeňte na dochucení – stačí sůl a pepř, případně trochu hořčice. Pak už stačí krém naplnit do lodiček z bílků – buď lžičkou nebo omocí cukrářského sáčku. Nakonec ozdobte lodičky pažitkou nebo jinými bylinkami, můžete i lehce poprášit mletou paprikou nebo ozdobit kouskem zeleniny a podávejte s opečenými toasty a zeleným salátem z rukoly, polníčku nebo ledového salátu.

                                                                                                                                      Zabalte je do masa

Není pochyb o tom, že natvrdo uvařená vejce si rozumí s chutí vepřového nebo hovězího masa. Jen si vzpomeňte třeba na španělské ptáčky. Celá vejce můžete obalit mletým masem a upéct sekanou. Nebo zkuste toto:

Plněné karbanátky

profimedia-0102182219 Foto:

                                                                                                                   Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 400 g mletého masa (směsi vepřového a hovězího)

• 3 lžíce pikantní pálivé hořčice

• 1 lžíci škrobové moučky

• sůl

• 8 natvrdo uvařených vajec

• olej na opečení

1. Mleté maso promíchejte s hořčicí a škrobovou moučkou, osolte a prsty namočenými ve studené vodě vytvarujte z hmoty mističky. Do každé dejte oloupané celé vejce nebo jen půlku, zabalte ho do masa a rukou uhlaďte.

2. Karbanátky usmažte ze všech stran na rozehřátém oleji (nebo je rozložte na plech vytřený olejem a upečte v troubě) a podávejte obložené čerstvou zeleninou.

Šoupněte je do salátu

Pokud chcete zhubnout, tak se vajec vůbec nebojte. Naopak, jsou pro hubnutí ideální, protože vás zasytí a takový salát s vařenými vejci je třeba k večeři úplně ideální. Jestli vás už nebaví klasický míchaný salát, tady je jeden výborný recept:

Vaječný salát s cuketou

profimedia-0162038721 Foto:

                                                                                                                       Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 2 malé cukety

• 2 lžíce olivového oleje

• sůl

• 6 natvrdo uvařených vajec 

• 1 střední cibuli

• asi 180 g majonézy nebo bílého jogurtu

• 2 lžičky hořčice

• šťávu z 1 menšího citronu

• 1 lžíci cukru

• mletý bílý pepř

• velkou hrst různě barevných salátových listů

1. Cukety nakrájejte na půlkolečka, krátce opečte z obou stran na olivovém oleji, trochu osolte a nechte vychladnout.

2. Mezitím tři oloupaná vejce a cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte majonézu (jogurt), hořčici, citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř a promíchejte.

3. Saláty operte, natrhejte na kousky a opatrně promíchejte se zbylými oloupanými vejci nakrájenými na šestinky a s opečenou cuketou.

4. Salát rozdělte na talíře a přelijte připravenou omáčkou.

Další výborný salát se dá připravit z pórku:

Recept

Pórkový salát s vejcem Foto:

Pórkový salát s vejcem

Tento salát můžete použít jako skvělý předkrm, nebo přílohu.

 

Přidejte je do polévky nebo omáčky

Jestli máte rádi chuť kopru, připravte si jemnou smetanovou polévku s koprem a bramborami a přidejte do ní nakrájená vařená vejce. Jednoduché, ale luxusní jídlo je i koprová omáčka s vařeným vejcem a bramborami na loupačku. Vařená vejce se skvěle hodí i ke křenové omáčce. A ještě jeden recept, který bude chutnat i dětem:

Plněné knedlíky s koprovou omáčkou

profimedia-0127907512 Foto:

                                                                                                                    Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• bramborové těsto (200 g vařených studených brambor, 80 g polohrubé mouky, 1 žloutek)

• 4 natvrdo uvařená vejce

• sůl

• 40 g hladké mouky

• 40 g másla

• 1,5 dl vývaru

• 0,8 dl smetany 

• 3 lžíce nasekaného kopru

• 2 lžíce cukru

• 1 lžíci octa nebo citronové štávy

1. Z nastrouhaných brambor, mouky, žloutku a soli rychle vypracujte vláčné těsto. Rozdělte ho na 4 díly a do každého zabalte oloupané vejce. Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte asi 6 minut.

2. Na rozehřátém másle zpěňte mouku, přilijte studený vývar, rozšlehejte a povařte 5 minut. Přilijte smetanu a zvolna vařte 15–20 minut. Pak omáčku dochuťte solí a cukrem, okyselte ji octem nebo citronovou šťávou, rozmixujte ponorným mixérem a vmíchejte kopr.

3. Omáčku rozdělte do čtyř talířů, do každého přidejte jeden rozkrojený knedlík a ihned podávejte.

A zase ty pomazánky

Jen čtěte dál. My pro vás totiž máme jednu, kterou ještě určitě neznáte:

Vajíčková pomazánka s olivami

profimedia-0127906213 Foto:

                                                                                                                 Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 6 natvrdo uvařených vajec

• 100 g černých a zelených oliv bez pecek

• 0,5 dl olivového oleje

• 2 lžíce sardelové pasty

• 1 malou cibuli

• balzamikový ocet

• sůl a čerstvě mletý pepř

• nakrájenou pažitku na posypání

1. Oloupaná vejce nastrouhejte najemno. Olivy rozsekejte v robotu nebo nakrájejte nadrobno a promíchejte s vejci. Přidejte olej, sardelovou pastu a jemně nakrájenou cibuli, promíchejte a dochuťte trochu ostřeji octem, solí a pepřem.

2. Pomazánku posypte pažitkou a podávejte s topinkami ze světlého chleba a čerstvou zeleninou.

 

len

Horoskopy 2017

reklama

reklama