reklama

Dort k snídani? Zdravý, krásný a bez lepku!

Proč se po ránu trochu trochu umělecky nevyžít, že? Foto:
Proč se po ránu trochu trochu umělecky nevyžít, že?
Foto: theviewfromgreatisland.com

Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. V tomto případě si pochutná váš zrak i chuťové buňky a ještě to bude zdravé!

Snídáte alespoň někdy müsli? Nebo jogurt s müsli? Nebo jogurt s müsli a ovocem? Zkuste to tentokrát jinak a udělejte si víkend ještě krásnější.

To, co vidíte na obrázku a co vypadá jako koláč nebo dort, je vlastně všechno, co jsme zmínili. Základem je korpus z pečeného oříškového müsli, náplň tvoří řecký jogurt a krásu tomu všemu dodává šťavnaté barevné ovoce na vrchu, kterého je ještě pořád všude plno.

Je to jednoduché, dobré a pokaždé to může být jiné, když budete ovoce různě obměňovat a vytvářet z něj jinak barevné obrazce. Další příležitost pro tvůrčí povahy, jak se v kuchyni vyřádit a nenadělat moc velký binec.

058-001 Foto:

 

Co budete potřebovat:

• 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček

• 1 hrnek nasekaných ořechů (nejlépe směsi – v tomto receptu byla použita směs mandlí, nesolených pistácií, vlašských a lískových ořechů, dýňových a sezamových semínek)

• 5 lžic rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje

• 1/4 hrnku medu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• asi 3 hrnky řeckého bílého jogurtu (můžete použít i jogurt s příchutí, ale měl by být kvalitní a hustý)

• barevné ovoce na ozdobení

1. V míse dobře promíchejte vločky s nasekanými ořechy, máslem (olejem), medem a vanilkou.

2. Směs nasypte do vymazané kulaté dortové rozevírací formy o průměru asi 24 cm (můžete použít i formu na koláč a prsty, případně dnem skleničky nebo jiné vhodné nádobky s rovným dnem ji upěchujte rovnoměrně po celém dně.

3. Formu dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut, dokud směs nezačne lehce zlátnout. Vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout. (Pokud chcete ráno ušetřit čas, upečte si korpus den předem a druhý den ráno ho jen naplňte.)

019-001 Foto:

 

4. Na vychladlý korpus rozetřete v rovnoměrné vrstvě hustý jogurt.

028-001 Foto:

 

5. Nakonec na jogurt naaranžujte v kruzích ovoce. Snažte se přitom, aby se barvy střídaly. Můžete využít drobné letní ovoce (borůvky, maliny, ostružiny), jahody (celé nebo nakrájené), kiwi, banány, nakrájené nektarinky, blumy, broskve, v zimě třeba různé druhy citrusů. Snídani podávejte pokud možno hned, dokud je korpus hezky křupavý.

039-001 Foto:

 

Tuhle dobrotu můžete nakrájet nožem na porce nebo si prostě vzít lžíci a jíst ji přímo z formy.

137-001 Foto:

 

Možná vám bude líto tu krásu sníst, ale nezapomeňte – je to jenom snídaně a můžete si udělat další třeba příští víkend. Nebo hned následující den:)

Foto: theviewfromgreatisland.com

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Z cuket se dá udělat spousta dobrot Foto:

Cukety (nejen) od tety: 5 tipů, jak je chutně využít

Jestli taky zrovna řešíte, jak zužitkovat úrodu cuket, poradíme vám, co se z nich dá ještě uvařit nebo upéct.

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

Článek

Guacamole 6x jinak Foto:

Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!

Tradiční mexická omáčka guacamole se dá udělat v mnoha obměnách. My vám jich pár ukážeme, včetně sladké varianty.


Horoskopy 2017

reklama

reklama