reklama

Fantastické dorty: 4.díl – Čokoládové zdobení

Dort s jednoduchým čokoládovým lemem můžete ještě dozdobit sněhovými pusinkami, které pak krátce opálíte třeba v troubě pod grilem Foto:
Dort s jednoduchým čokoládovým lemem můžete ještě dozdobit sněhovými pusinkami, které pak krátce opálíte třeba v troubě pod grilem
Foto: Flickr.com

Možná byste se ráda před rodinou blýskla krásně nazdobeným dortem. Že je to velmi náročné a vy nejste tak zručná? Že je k tomu zapotřebí moc pomůcek? Ve většině případů vám postačí běžné kuchyňské vybavení. Od toho je tu Míša, která vám poradí, jak se stát královnou vaší domácí cukrárny.

Připravili jsme pro vás seriál, ve kterém vás spolu s Míšou (která mimochodem není žádná profesionální cukrářka) krok za krokem naučíme sestavit a ozdobit dort tak, aby vypadal jako od profesionálního cukráře.

Jak sestavit dort a potřít ho krémem už jsme si ukázali v minulých dílech. V tomto díle si ukážeme dva jednoduché způsoby, jak dort zahalit do čokoládového kabátku.

1. Efekt stékající čokolády

Jak jsme si řekli, základem je krémem obmazaný a dobře vychlazený dort. Dále budeme potřebovat ganache (viz recept níže) nebo lze použít i kupovanou čokoládovou polevu, kterou rozehřejeme podle návodu na obalu. Výhodou ganache oproti polevě je, že povrch dortu neztuhne do tvrdé krusty a bude se lépe krájet.

1 Foto:

Ganache nebo rozehřátou čokoládu nanášejte na hrany vychlazeného  dortu po troškách tak, aby po straně stékala v jednotlivých pramíncích. Zbytky čokolády na vrchu dortu rozetřete.

2 Foto:

Nechte lehce zatuhnout a pak na dort nalijte jen tolik čokolády, aby pokryla horní plochu dortu a neměla tendenci stékat po stranách.

3 Foto:

Čokoládu opatrně rozetřete dlouhým nožem v rovnoměrné vrstvě po celé ploše dortu.

4 Foto:

Pokud chcete celý dort zahalit do čokolády, pak jej dejte na mřížku (a tu nejlépe postavte na plech, kam bude přebytečná čokoláda stékat). Na dort nalijte vetší množství čokolády tak, aby stékala i po bocích. Dobrému pokrytí dortu čokoládou můžete pomoci opatrným kruhovým nakláněním dortu nebo rozetřením dlouhým nožem. Opět nechte dobře zatuhnout.

Čokoládový ganache

Suroviny:

– 200 g čokolády na vaření

–  200 g smetany ke šlehání, nejméně 31 % tuku

Smetanu přiveďte k varu a odstavte ji z ohně. Přidejte rozlámanou čokoládu tak, aby byla ve smetaně ponořená, a nechte ji rozpustit. Pak směs rozmíchejte dohladka a nechte za občasného zamíchání úplně vychladnout.

 

2. Lem vytvořený pomocí transfer fólie

Znáte transfer fólii? Je to umělohmotná fólie s dekorativním vzorem, který se přenese na povrch čokolády. Fólie se tedy používá na zdobení dortů, drobných zákusků nebo třeba čokoládových pralinek. Protože je fólie tenká jako papír, stačí ji nastříhat obyčejnými nůžkami na potřebnou velikost a tvary. Prodává se v arších s různými motivy (seženete ji nejlépe přes internet v obchodech s potřebami pro cukráře). Jeden arch (velikost cca 40 x 25 cm) stojí přibližně 50 Kč.

5 Foto:

Na tento způsob je lepší použít čokoládovou polevu. Nebo můžete samozřejmě použít i kvalitní čokoládu (nejlépe s obsahem více než 50 % kakaové sušiny). Pokud nemáte transfer fólii, můžete ji nahradit papírem na pečení.

Fólii nastříhejte na pruhy stejně široké, jako je výška dortu a dlouhé tak, aby vystačily na celý obvod dortu.  Pokud máte transfer fólii se vzorem, dejte pozor, abyste vzor nepoškodila. Je tvořen barevnými pokrmovými tuky, které snadno reagují na změnu teploty, takže je důležité nedotýkat se ho prsty, nůžkami nebo nožem.

6 Foto:

Polevu či čokoládu rozehřejte a máte-li transfer fólii se vzorem, nechte ji zchladnout, aby byla jen vlažná. Pokud by byla moc teplá, poškodila by vzor na fólii.

Nastříhané pruhy fólie položte na rovnou podložku (pokud máte vzorovanou fólii, tak vzorem nahoru). Opatrně na ně po celé ploše rozetřete čokoládu v rovnoměrné vrstvě asi 2–3 mm a nechte lehce zaschnout (čokoláda nesmí ztuhnout).

8 Foto:

Správnou chvíli pro přenesení takto připravené čokolády poznáte tak, že čokoláda je lehce zatuhlá, ale stále pružná (nemá tendenci stékat). Uchopte fólii na koncích prsty a opatrně ji přiložte po celém obvodu dortu (můžete ji lehce uhladit dlaněmi).

Dort nechte zatuhnout v ledničce. Při teplotě 4–8 °C ztuhne čokoláda asi za 20 minut.

9 Foto:

Po vychlazení a ztuhnutí opatrně sloupněte z dortu fólii. Nebojte, jde to velmi snadno.

 

10 Foto:

Výsledkem je krásný čokoládový lem. A pokud jste použila vzorovanou transfer fólii, bude na čokoládě obtisknutý i krásný vzor.

Tady jsou ukázky, jak může vypadat dort (nebo dortík), pokud použijete transfer fólii se vzorem:

indulgy.com Foto:

indulgy.com

 

A příště si ukážeme, jak si snadno vyrobíte čokoládové destičky, kterými pak ozdobíte boky dortu.

 

Michaela Budková Foto: 4Budky

Seznamte se s Míšou: Jmenuji se Michaela, je mi 36 let, mám dvě malé děti a jsem inženýrka elektro. Miluji rozzářené dětské oči a dorty – ideální kombinace. Mám ráda technické a kreativní věci. Mnozí si myslí, že jsou to dvě naprosto neslučitelné a odlišné záležitosti. Já sama však cítím, že kreativita a technika se vzájemně doplňují. Nejsem excelentní kuchařka a nebaví mě každodenní vaření. V tomto směru není kuchyně mým velkým přítelem. Jinak je to ale v případě pečení sladkostí. První dort jsem upekla někdy před deseti lety. Od té doby se pečení a hlavně tvorba ozdob na dorty staly spolu s fotografováním mým velkým koněm a způsobem, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu. Jestli chcete, podívejte se SEM.

 

A nezapomeňte se dívat na reality show Fantastické dorty. Každé pondělí ve 20.15 na Prima love!

 

Článek

I obyčejný korpus promazaný krémem může vypadat dokonale Foto:

Fantastické dorty: 1.díl – Promazání korpusu

Možná byste se ráda před rodinou blýskla krásně nazdobeným dortem. Že je to velmi náročné a vy nejste tak zručná? Že je k tomu zapotřebí moc pomůcek? Ve většině případů...

 

 

 

 

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama