reklama

Hitparáda tataráků: Od trenéra, od šéfa, z hospody i kuchařek

Vyzkoušejte a uvidíte, který vám bude nejvíc chutnat Foto:
Vyzkoušejte a uvidíte, který vám bude nejvíc chutnat
Foto: Thinkstock a FTV Prima

Tatarský biftek neboli tatarák je lahůdka, kterou mnozí (zejména muži) dotáhli k dokonalosti. A nejsou to zdaleka jen profesionální kuchaři!

Už dnes večer se můžete podívat na premiéru pořadu Ano, trenére! Bude sice o fotbalistech, ale i o věcech kolem fotbalu. Takže i o jídle. A ne jen tak ledajakém!

Možná se i k vám donesly zvěsti o tataráku, který trenér Franz Straka servíroval svým svěřencům, aby v nich probudil energii ke hře. Jeho pověstný „tataráček“ už mu nikdo neodpáře a kdo ví, třeba v mužích probouzí i jinou energii než tu fotbalovou.

Tak hlavně hezky přiměřeně:

 

Ano, trenére! vysíláme každý čtvrtek ve 21.30 na Primě

Ovšem není tatarák jako tataráček! Zdá se, že co muž, to jiný recept. A přiznejme si to, někteří muži jsou v této oblasti opravdoví mistři. To, co dělá tatarák tatarákem, je totiž kromě kvalitních surovin i výběr vhodných dochucovadel a jejich správný poměr.

Podívejte se, jak vymazil svůj tatarák velký šéf Zdeněk Pohlreich, kterého trenér Straka ve čtvrtek večer na obrazovce vystřídá:

Recept

Netradičně dobrý tradiční tatarák Foto:

Netradičně dobrý tradiční tatarák

Tentokrát Zdeněk Pohlreich potěší všechny pravé masožravce a připraví klasický tatarák a na grilu k němu nezbytné topinky. Nic náročného, stačí dobře ochutit a máte hotovo.

Svou vlastní vylepšenou verzi, která se stala doslova legendou, má i šéfkuchař Titus Eliáš z restaurace Na Kopci. Je bez vajec, syrové cibule i mleté papriky a díky tomu i mnohem lehčí a svěžejší.

Tatarák podle Tituse Eliáše Foto:

                                                                                                                Foto: Kuchařka Muži sobě

Klikněte si pro recept na tatarák bez vajec a cibule.


Ale tím samozřejmě s tataráky nekončíme. Určitě víte, že skvělý tatarák nemusí být jen z hovězího masa. Není to pak sice už tatarák v pravém slova smyslu, zato si na něm můžou pochutnat i ti, co hovězí maso nejedí.

Hodně oblíbený je tatarák z lososa. Pokud totiž máte to štěstí a seženete čerstvé a kvalitní maso z lososa, byl by skoro hřích ho nezpracovat v jeho nejpřirozenější podobě. Svůj recept má i další známý šéfkuchař – Marcel Ihnačák.

Lososový tatarák Foto:

                                                                                                                           Foto: Moje láska

Klikněte si pro recept: Lososový tatarák podle Marcela Ihnačáka

 

Přidat do tataráku můžete i brambory:

Bramborový tatarák s lososem a chřestem

88tatar-s-losos-chrest266-kopie Foto:

                                                                                                                  Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 200 g filetu z čerstvého lososa bez kůže

• sůl

• na špičku nože cukru

• 600 g oloupaných brambor

• 250 g zeleného chřestu

• 1 lžíci hořčičného semínka

• trochu octa

• 1 menší červenou cibuli

• 1 lžíci olivového oleje

• trochu citronové šťávy

1. Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky, smíchejte s půlkou lžičky soli a cukrem a nechte hodinu odležet v chladu.

2. Brambory nakrájejte na kostičky, krátce je povařte v osolené vodě (musí zůstat pevné), sceďte je a nechte vychladnout. Z chřestu odkrojte zaschlé konce a nakrájejte ho škrabkou na brambory na tenké dlouhé plátky. Hořčičné semínko povařte ve vodě se solí a octem a slijte. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olejem, hořčičným semínkem a trochou citronové štávy.

3. V míse opatrně smíchejte brambory, odleželého lososa, cibulovou směs a podle chuti přisolte. Směs rozdělte na čtyři díly, každý opatrně na talíři umačkejte do kulaté formičky a tu opatrně odstraňte. Tatarák doplňte chřestem krátce spařeným v osolené vodě a ihned podávejte.

Další klasické i méně obvyklé variace na tatarák najdete v tomto článku:

Článek

Záleží na vás, z čeho si svůj tatarák umícháte Foto:

Tatarské variace aneb Tatarák, jak ho znáte i neznáte

Dobře ochucený tatarský biftek neboli tatarák je lahůdka, kterou si často rádi dají i ti, kteří jinak syrové maso moc nemusí. Víte, že se ale dá udělat i z úplně jiných...

 

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Podzimní hit: nadívané pečené brambory Foto:

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

I obyčejné pečené brambory se dají neobyčejně vylepšit.

Článek

Asijské polévky Foto:

Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!

Zahřejí na těle i na duši, povzbudí vaše smysly a co je hlavní – budou vám chutnat.

 


Horoskopy 2017

reklama

reklama