reklama

Hledáte kvalitní české potraviny? Sledujte užitečné značky!

Informací na obalech bývá spousta. Jde o to najít ty nejdůležitější Foto:
Informací na obalech bývá spousta. Jde o to najít ty nejdůležitější
Foto: Thinkstock

Doba, během které putuje potravina z regálu přímo do nákupního košíku, se v poslední době podstatně prodloužila. Na trase přibyla zastávka, kdy je produkt zákazníkem otáčen a zkoumán ze všech stran ve snaze seznámit se detailněji s obsahem. To mají usnadňovat viditelné značky. Rozumíte jim?

 

Regio, bio, eko, bez toho a bez tamtoho. Přívlastků u potravin se v posledních letech vyrojilo tolik, že by byla na místě malá encyklopedie. Lepek, éčka, chemie, původ, udržitelnost i sociální odpovědnost výrobce, to všechno zajímá stále více spotřebitelů a nejen v oblasti potravin. 

Pomůžeme vám objasnit, co konkrétně nejčastější značky kvality znamenají a co zaručují. Je přece dobré vědět, co kupujeme a čím krmíme nejen sebe, ale i naše děti.

 

 

Česká potravina

značení potravin česká potravina Foto:

Tím, že koupené jídlo pochází z České republiky, si můžete být jisti v případě označení Česká potravina. U nezpracovaných potravin, vinařských produktů nebo mléka logo garantuje, že všechny složky pocházejí z Česka a prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby proběhly na našem území. U všech ostatních potravin je zárukou, že součet hmotnosti složek pocházejících z České republiky tvoří nejméně 75 % celkové hmotnosti v okamžiku jejich použití a výroba proběhla rovněž na území ČR. Do celkové hmotnosti se v tomto případě nezapočítává přidaná voda.

V obou dvou případech logo používá například firma ZEMAN maso-uzeniny, která odebírá zvířata a maso od okolních zemědělců, má vlastní porážku i následnou výrobu, čímž je český původ potravin zcela jistě zaručen.

Klasa

značení potravin Klasa Foto:

Národní značka kvality KLASA je propůjčována na tři roky a její držení může být buď prodlouženo, nebo odebráno, pokud dojde ke zhoršení kvality či porušení podmínek pro její získání. Výrobce musí splňovat řadu náležitostí, mezi které patří například doklad o jakosti a zdravotní nezávadnosti, dodržení požadavků na základní surovinu, požadavky zákona č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích, certifikát ISO nebo certifikát systému kritických bodů. Kvalitu pak posuzuje velká odborná komise, ve které je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond, výzkumné instituce, výrobci i spotřebitelé. V obchodech adekvátnost užití loga kontroluje Státní zemědělská a potravinářská komise.

Národní značkou kvality KLASA se může chlubit již 1027 produktů od 217 českých a moravských výrobců. Je mezi nimi například pivo z humpoleckého Pivovaru Bernard nebo výrobky z Jaroměřické mlékárny na Vysočině. Kompletní seznam všech oceněných produktů na www.eklasa.cz.

 

BIO Produkt ekologického zemědělství

Značení potravin Produkt ekologického zemědělství Foto:

Biopotraviny neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory a umělá barviva. S ohledem na fakt, že etiketa bio je v kurzu a dá se považovat i za účinný marketingový nástroj, v regálech ho rozhodně neminete. Zeleno-bílý grafický znak BIO, nazývaný díky proužkům „biozebra“, v naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. I když škála českých biopotravin pořád roste, hodně se jich stále dováží ze zahraničí. Logo je možné použít pouze v souladu s ustanovením zákona o ekologickém zemědělství.

Biozebru spatříte na mnoha výrobcích ekologických zemědělství z celé ČR. Jedním z nich je například Bio Farma Sasov u Jihlavy.

značení potravin bio v EU Foto:

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním. Konkrétně se jedná o předpis Evropské unie. Musí ji mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

 

Regionální potravina

značení potravin Regionální potravina Foto:

S úmyslem podpořit lokální produkci a spotřebu v regionech ČR uděluje Ministerstvo zemědělství tento titul nejkvalitnějším zemědělským a potravinářským výrobkům, které každoročně zvítězí v krajských soutěžích. Potravina musí být vyrobena na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

Díky stále větší popularitě lokálních produktů najdete toto logo na celé řadě různých výrobků od medu přes pivo až po salámy ve všech krajích. Příkladem za všechny mohou být Hovorkovy hořické trubičky.

 

Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)

 

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

 

zts Foto:

Zaručená tradiční specialita (ZTS)

Jedná se o označení zemědělského produktu či potraviny, které mají zvláštní povahu uznávanou EU. Musí se tedy nějakým způsobem odlišovat od ostatních výrobků nebo potravin stejného druhu a kategorie. Například Spišské párky a Liptovský salám.

chpo Foto:

Chráněné označení původu (CHOP)

Některé zemědělské produkty nebo potraviny mají dány své vlastnosti a kvalitu převážně prostředím, v němž jsou chovány nebo pěstovány. Zároveň jsou na tomto místě vyráběny, zpracovávány a připravovány. Díky této specifičnosti získají ocenění známkou CHOP. Např. Pohořelický kapr nebo Žatecký chmel.

chzo Foto:

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Velmi podobné předchozímu případu (CHOP), akorát to není tak přísné, protože se na určitém území nemusí daný výrobek kompletně zpracovávat. Stačí tedy, aby se tam prováděla jen některá z fází výrobního procesu (příprava, výroba nebo zpracování). Příkladem jsou Olomoucké tvarůžky.

Vím, co jím

značení potravin Vím, co jím Foto:

Jsou živiny, jejichž nadměrná konzumace rapidně zvyšuje riziko civilizačních chorob. Proto přišla Světová zdravotnická organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství s výzvou, díky které vznikl globální program s názvem „The Choices Programme“. Ten umožňuje konzumentům lepší orientaci v nabídce potravin. K tomu slouží logo „Vím, co jím“ označující potraviny, které splňují definovaná nutriční kritéria. Nakupující se tak můžou snadno rozhodnout pro nutričně vyváženou potravinu přímo v místě nákupu. Ke kampani se v ČR zapojily převážně velké řetězce a jimi prodávané značky.

 

Nezbývá než dodat, že kromě těchto navigačních značek vám v orientaci mezi regály jistě pomůže i zdravý rozum. O výše uvedená loga se však na rozdíl od mnoha reklamních sděleních na obalech můžete s klidem opřít.

TIP:

Pokud máte rádi soutěže, ve kterých je možné vyhrát parádní ceny, zkuste své štěstí. Stačí navštívit webový portál akademiekvality.cz, stáhnout si a vytisknout herní kartu s třiceti volnými políčky. Do nich vystřihujte a nalepujte výše zmíněná loga kvality z vašich výrobků, které vám chutnají a máte je s rodinou rádi. Vyplněnou kartičku poté zašlete na adresu uvedenou na webu. Soutěž probíhá do 1. ledna 2017.

A o co se hraje? Kromě hlavních cen v podobě jízdních kol, kuchyňských robotů a dalších elektrospotřebičů nebo třeba rodinného prodlouženého víkendu na vás čekají týdenní výhry – každá v hodnotě 5000 Kč. Navíc prvních 70 000 účastníků obdrží menší dárek do kuchyně.

-ak-

Článek

kombinace jídel Foto:

4 zdravé kombinace potravin, díky kterým získáte superjídlo

Věděli jste, že kombinací vhodných potravin můžete získat superjídlo?

Článek

7 zdravých potravin hlavní Foto:

7 zdravých potravin, které vám můžou ve větším množství uškodit

I u zdravých potravin platí: všeho s mírou!

 

Článek

Uvařte si oběd podle Hanky Zemanové Foto:

Podzimní BIO oběd: Zahřeje, potěší a ochrání vás před chřipkou

I zdravé jídlo může dobře vypadat a chutnat. Obzvlášť když je uvařené podle receptů od uznávané propagátorky biopotravin a autorky úspěšných knih Hanky Zemanové.

Článek

12 potravin, které se vyplatí mít doma Foto:

10 potravin, které se vyplatí mít stále v kuchyni

Vyplatí se mít doma stále pár surovin, které vám vždy pomohou vykouzlit nějaké dobré a pokud možno zdravé jídlo.


Horoskopy 2018

reklama

reklama