reklama

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi Foto:
Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi
Foto: thefirstmess.com

Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je výborné jen tak samotné, třeba jako letní večeře, nebo si ho dejte jako přílohu k masu.

 

Pod názvem tian nehledejte nic exotického. Říká se tak jihofrancouzskému pokrmu ze zapečené zeleniny. Až bude vonět z trouby, připomene vám Provence. Svůj název dostal tian podle hliněné nádoby, ve které se připravuje. A jsme u první věci, kterou budete na přípravu potřebovat – zapékací mísu. Nemusí být hliněná, ale měla by být dostatečně hluboká. Může být obdélníková, čtvercová nebo klidně kulatá.Taky se vám možná bude hodit struhadlo, které dělá plátky, ale vystačíte si i s nožem. Všechnu zeleninu je totiž potřeba nakrájet nebo nastrouhat na plátky, pokud možno stejné a úhledné.

A jsme u surovin. Základem je samozřejmě zelenina. Nejčastěji se používá cuketa, rajčata, brambory, cibule, česnek, můžete přidat i lilek nebo žlutou dýni. Jde o to, aby zelenina byla hezky barevná, když ji budete kombinovat. Vůni dodají pokrmu kromě česneku také bylinky – nejlepší je tymián, můžete zkusit i kopr. A pokud chcete i trochu sýru, který se na vrchu rozteče, připravte si ideálně parmazán nebo pecorino.

Tady je základní recept, který lze různě obměňovat:

• 1 střední cibule nakrájená na tenká kolečka

• 1–2 nasekané stroužky česneku

• 3 lžíce olivového oleje

• 6 snítek tymiánu

• 1 střední cuketa nakrájená na kolečka

•5–6 menších nových brambor nakrájených na kolečka

• 7–8 menších pevných rajčat nakrájených na kolečka

• sůl a mletý pepř

• kousek sýru (parmazán nebo pecorino) – nemusí být

 

V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a tři snítky tymiánu a nechte cibuli za stálého míchání zesklovatět. Přidejte česnek a krátce orestujte (asi 2 minuty, česnek nesmí zhnědnout).Odstraňte snítky tymiánu a cibuli s česnekem rozprostřete na dno zapékací mísy vymazané lžící olivového oleje. 

A teď následuje trochu tvořivá práce – začněte zapékací mísu plnit střídavě kolečky cukety, brambor a rajčat. Můžete postupovat v řadách nebo v kruzích, záleží na vás. Jakmile je mísa plná, pokropte zeleninu zbylým olivovým olejem, posypte ji lístky ze zbylých snítek tymiánu, osolte ji, opepřete a mísu zakryjte alobalem. 

Vše dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi hodinu. Pak alobal odstraňte, zeleninu posypte strouhaným sýrem, jestli chcete, a dopékejte dozlatova ještě asi 20 minut. Podávejte ihned, doplněné třeba čerstvou bagetou nebo jiným pečivem a ideálně s dobrým bílým vínem.

Když budete tian dělat v kulaté formě, může vypadat třeba takhle:

FotorCreated Foto:

                                                                                                               Foto: pinterest.com

 

Jak jsme zmínili v úvodu článku, můžete použít i lilek a žlutou oválnou dýni a místo na kolečka nakrájet zeleninu podélně na tenké plátky. Lilek nejdříve nechte vypotit – posypte plátky solí, nechte stát, až se na nich objeví kapky vody, a pak je otřete papírovou utěrkou. Dlouhé plátky zeleniny pak stáčejte do kruhu – udělejte z jednoho plátku ruličku a postupně kolem něj nabalujte další – střídejte druhy zeleniny. Po upečení to může vypadat třeba takhle: 

211c6e3d9a799cc2a2a0d1e888360261 Foto:

                                                                                                            Foto: rotinrice.com

 

A tohle už je opravdové umění:

IMG_2543 Foto:

 

Foto: thefoodcharlatan.com

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Nanuky do vedra Foto:

Domácí nanuky do vedra: Tyhle určitě neznáte!

Vyrobte si vlastní zmrzlinu, jakou jste ještě nikde neochutnali.

Článek

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta Foto:

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Tak jako my máme obložené chlebíčky nebo topinky, mají Italové bruschettu. Vychutnejte si ji za letních večerů. Třeba se sklenkou dobrého vína.

Článek

Nechcete si trochu sladce zahřešit? Foto:

Hříšná čokoláda: Svůdné recepty, kterým neodoláte

Bez čokolády se klidně dá žít, ale s ní je život mnohem sladší a příjemnější. A taky víc sexy!


Horoskopy 2017

reklama

reklama