reklama

Hříšná čokoláda: Svůdné recepty, kterým neodoláte

Nechcete si trochu sladce zahřešit? Foto:
Nechcete si trochu sladce zahřešit?
Foto: Yummy Image

Bez čokolády se klidně dá žít, ale s ní je život mnohem sladší a příjemnější. A taky víc sexy!

 

Recept na to, jak si dopřávat čokoládu, abyste to neblaze nepocítili na svém těle, bohužel neexistuje. Ale nezapomeňte na jednu důležitou věc. Kdysi se čokoláda vyvažovala zlatem a ještě počátkem 20. století se dokonce prodávala v lékárnách jako lék. Zacházejte s ní proto jako se vzácností, kterou je třeba dávkovat po troškách. Jen tak si ji opravdu vychutnáte. Vždyť jsou jejím základem kakaové boby, latinsky theobroma cacao neboli božský pokrm. I vědci tvrdí, že čokoláda, kvalitní a v rozumném množství, může být součástí zdravé a vyvážené stravy.

Čokoláda obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, včetně polyfenolů, které mají antioxidační vlastnosti a jsou dobrou prevencí proti rakovině. V čokoládě jich je podobné množství jako v zeleném čaji nebo červeném vínu. Afrodiziakální účinky čokolády jsou známé už dlouho. Zbožňovali ji panovníci, milenky, kurtizány i sluhové královských dvorů. Říká se, že král Ludvík XIV. byl ve svých dvaasedmdesáti letech schopen díky čokoládě uspokojovat svou milenku dvakrát denně a na přípravu speciálního čokoládového nápoje, který nahrazoval dnešní viagru, si dokonce pořídil speciální komornou.

Vítejte v tajemném světě čokolády, který zdaleka není jen sladký, ale někdy je i pěkně hříšný!

Čokoládové Crème Brûlée

1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 5 dl smetany

• 60 g krupicového cukru

• 1 sáček vanilinového cukru

• 100 g kvalitní tmavé čokolády

• 6 žloutků

• několik kapek vanilkového extraktu

• 4 lžičky hnědého cukru

• mochyni (physalis) nebo jiné ovoce a čokoládové hoblinky na ozdobení

1. V kastrůlku smíchejte smetanu s oběma cukry a míchejte, dokud se oba cukry nerozpustí. Směs zahřejte na teplotu asi 50–60 °C, přidejte do ní čokoládu rozlámanou na kousky a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém. Vmíchejte do něj žloutky a vanilkový extrakt.

2. Krém rozdělte do vhodných zapékacích misek nebo hrníčků. Postavte je do pekáčku, který naplňte teplou vodou tak, aby sahala asi do dvou třetin výšky misek, vložte do trouby vyhřáté na 98 °C a pečte, dokud krém neztuhne. Pak nechte krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.

3. Vychlazený krém v miskách posypte vrstvou hnědého cukru a vložte na chvilku těsně pod spirály grilu rozpáleného na maximum. Jakmile se cukr rozpustí a začne karamelizovat, misky vyjměte, krém ozdobte a ihned podávejte.

 

Varianta pro fajnšmekry – Čokoládové Crème Brûlée s husími játry

Co budete potřebovat:

• 60 g foie gras (játra speciálně krmených hus)

• 1 lžičku brandy

• 1 lžíci portského vína

• špetku soli a mletého bílého pepře

• 1,5 dl smetany

• 70 g cukru

• 4 žloutky

• 60 g tmavé čokolády

• máslo na vymazání formiček

• 1 lžíci krystalového cukru a 1 lžíci tekutého medu na zapečení

1. Játra zbavte žilek a blanek a přes noc je naložte do směsi brandy, portského, soli a bílého pepře. Druhý den je rozmixujte se smetanou, cukrem a žloutky. Přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a směs nalijte do máslem vymazaných formiček nebo malých šálků.

2. Postavte je do pekáčku s teplou vodou tak, aby sahala asi do dvou třetin výšky šálků a pečte asi 45 minut v troubě při 150 °C.

3. Po upečení krém nechte vychladit, pak ho lehce posypte krystalovým cukrem a přelijte tenkou vrstvou medu. Šálky vložte těsně pod spirály grilu rozehřátého na maximum a krátce zapečte dozlatova. Med s cukrem na povrchu by měl zkaramelizovat a utvořit tenkou karamelovou vrstvu. Krém podávejte ihned.

 

Pečená žebra s čokoládovou chilli omáčkou

93_pecena vepr zebra_433 Foto:

Co budete potřebovat:

• 4 lžíce medu

• 3 lžíce citronové šťávy

• 5 stroužků česneku

• 5 dl oleje

• 1 lžíci kremžské hořčice

• 4 lžíce sójové omáčky

• 2 lžíce worcesterské omáčky

• 2 lžičky drceného pepře

• 1 lžičku mletého kari

• 2 lžíce grilovacího koření

• sůl

• 2 kg vepřových žebírek

• několik čerstvých nebo sušených chilli papriček

• 50 g kvalitní tmavé čokolády

1. V misce rozmíchejte med, citronovou šťávu a rozdrcené stroužky česneku, přidejte olej, hořčici, sójovou a worchesterskou omáčku, pepř, kari a grilovací koření, podle chuti osolte a znovu dobře promíchejte.

2. Žebra nakrájejte podél kostí na jednotlivé kousky, lehce je potřete připravenou marinádou, rozložte do pekáčku a pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak ztlumte teplotu na 160 °C a žebra pečte ještě asi 45 minut doměkka.

3. Hotová žebra vyndejte z pekáčku a uložte v teple. Do pekáčku s výpekem přilijte zbylou marinádu, přidejte chilli papričky a vše prohřejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou čokoládu a omáčku nechte asi 3 minuty v troubě dopéct (čokoláda se nesmí přehřát!).

4. Teplá žebra rozdělte na talíře, přelijte omáčkou z pekáče a podávejte s pečivem nebo chlebem.

 

Vinný sorbet s jahodovým tataráčkem

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 150 g hořké čokolády

• 3,5 dl nechlazeného sektu

• 90 g cukru

• 200 g jahod

• 1 lžíci medu

• 1 lžičku nakrájené čerstvé máty

1. Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte v misce ponořené do horké vodní lázně. Přidejte sekt a cukr a dobře rozmíchejte. Směs nalijte do zmrzlinového strojku a nechte zmrazit. Pokud nemáte zmrzlinový strojek, nalijte směs do plastové nádoby s víkem, uložte na několik hodin v mrazničce a každých asi 20 minut seškrábněte namrzlou vrstvu ze stěn nádoby a sorbet promíchejte.

2. Jahody nakrájejte na kousky, lehce je promíchejte s polovinou medu a rozdělte do sklenic nebo pohárů. Doplňte je kopečky sorbetu, přelijte zbytkem medu a posypte mátou. Podávejte ihned.

 

Vepřová panenka s čokoládovou omáčkou s hořčicí

3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 vepřové panenky

• sůl

• 2 lžíce drceného pepře

• 2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

• 1 lžíci olivového oleje

• 1/2 cibule

• 0,3 dl sladkého sherry

• 2 lžíce celozrnné hořčice

• 80 g hořké čokolády

• špetku soli

Na kořeněnou mrkev:

• 500 g oloupané mrkve

• 1 lžíci oleje

• špetku soli

• 1 lžičku cukru

• 1 lžíci citronové šťávy

• 1/2 lžičky muškátového květu a špetka šafránu

1. Maso zbavte blanek, osolte, obalte v drceném pepři a nechte odležet.

2. Mezitím připravte přílohu. Mrkev nakrájejte podélně na špalíčky, lehce je opečte na oleji, přidejte sůl, cukr, citronovou šťávu a koření, zakryjte poklicí a za občasného zamíchání a případného podlití trochou vody duste mrkev do poloměkka (musí zůstat křupavá).

3. Odleželé maso zprudka opečte ze všech stran na oleji a dopečte ještě asi 15 minut doměkka v troubě vyhřáté na 160 °C.

4. Než se maso upeče, připravte omáčku. V kastrůlku zahřejte olej, přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli, zalijte vínem a nechte zpěnit. Vmíchejte hořčici, rozpuštěnou čokoládu a na závěr výpek z upečeného masa a omáčku podle chuti přisolte.

5. Upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s čokoládovou omáčkou a kořeněnou mrkví. Ideální přílohou je mandlová rýže.

 

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Tomuhle neodoláte! Foto:

Dopnete rifle? Dejte si trifle!

Trifle je tradiční staroanglický dezert, který se většinou podává ve velké skleněné míse, aby vynikly jednotlivé vrstvy. Můžete ho ale podávat i ve skleničkách, aby každý...

Článek

Tiramisu má mnoho podob. Jaké si vyberete? Foto:

Jestli máte doma mísu, udělejte TIRAMISU!

Mísu vlastně ani mít nemusíte, protože tiramisu si klidně můžete udělat i do menších misek nebo pohárů, a každý tak bude mít porci téhle neskutečné dobroty jen a jen pro sebe.

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

Článek

Namalujte si svůj originální moučník Foto:

Romantické pečení: Malované rolády

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji...

Horoskopy 2017

reklama

reklama