reklama

Hruškové pečení: Nasladko i naslano

Budete se olizovat až za ušima Foto:
Budete se olizovat až za ušima
Foto: Johana Pošová a další

Právě dozrávají a jsou v nejlepší formě, tak proč toho nevyužít a neupéct si z nich něco dobrého? Jen dejte pozor, aby vás nenachytali na hruškách!

 

Hrušky k babímu létu patří a když dozrají, jsou tak sladké, že někdy předčí i ty nejlepší kousky z cukrárny. Samozřejmě, že nejlepší bývají čerstvě natrhané přímo ze stromu. Je to dobré a navíc bez práce. Ale až budete z trouby tahat horký plech s voňavým koláčem nebo jinou dobrotou, uvidíte, že i ta trocha práce navíc za to stála.

 

Jako první pro vás máme krásný dezert, který vypadá jak z výstavy, a přitom k jeho přípravě budete potřebovat jen kapku zručnosti:

Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou

1 Foto:

                                                                                                                   Foto: Johana Pošová

Co budete potřebovat:

• 3 středně velké křupavé hrušky – oloupejte je, ale stopku jim ponechte

• 750 ml suchého bílého vína

• 250 g krupicového cukru

• 4 hřebíčky

• 3 badyány

• 8 tobolek kardamomu

• 2 svitky skořice

Na těsto:

• 200 g změklého másla + na vymazání

• 200 g krupicového cukru

• 4 vejce

• 200 g hladké mouky prosáté se 2 lžičkami prášku do pečiva

• 1 vrchovatou lžičku mletého kardamomu

• špetku soli

• případně 90 g bílé čokolády, nalámané

1. Hrušky nejprve takzvaně pošírujte, tedy povařte na velmi mírném varu ve víně s cukrem, hřebíčky, badyánem, kardamomem a skořicí. Vařte podle velkosti a druhu hrušek asi 30 minut na mírném plameni, až hrušky změknou, ale budou ještě držet tvar. Vyjměte je a nechte vychladnout. K vínu vlijte 300 ml vody a na prudším varu zredukujte tekutinu na polovinu.

2. Troubu předehřejte na 170 °C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Po jednom zatřete vejce, další přidejte, až bude to předchozí zapracované. Navrch směsi prosejte mouku, kardamom a sůl a vše i se zredukovaným rozvarem zpracujte dohromady.

3. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení, který také vymažte máslem. Do formy přesuňte těsto a vmáčkněte do něj hrušky, aby stály rovně a stopky vyčuhovaly. Chlebíček pečte 40 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je propečený. Nechte ho vychladnout ve formě, pak opatrně vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Chcete-li, přelijte ho bílou čokoládou, kterou opatrně rozehřejte ve vodní lázni.

 

Máme i něco pro čokoholiky. Tenhle koláč hodně připomíná brownies. A navíc je bez mouky!

Čokoládový koláč s hruškami

Čokoládový koláč s hruškami (bez mouky) Foto:

                                                                                                                 Foto: KitchenStory.cz

Klikněte si pro recept: Čokoládový koláč s hruškami


U čokolády ještě chvilku zůstaneme. Velmi honosně vypadá známý dezert Pavlova. Přitom není tak těžké ho připravit. Ochutnejte jeho čokoládovou verzi se slaďoučkými hruškami:

Čokoládová Pavlova s pečenými hruškami v medu

Čokoládová pavlova s pečenými hruškami v medu Foto:

                                                                                                                         Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Čokoládová Pavlova s pečenými hruškami v medu

 

A jestli vám chutná cheesecake, můžete zkusit podzimní variantu. Jak jinak, než s hruškami:

Hruškový cheesecake

Hruškový cheesecake Foto:

                                                                                                             Foto: KitchenStory.cz

Klikněte si pro recept: Hruškový cheesecake

 

Pro všechny, kteří sladké moc nemusí, máme i pár slaných dobrot z trouby.

Italský chléb zvaný focaccia se dá jíst i samotný, třeba k vínu. Ale ještě lepší je, když ho před upečením něčím obložíte:

Focaccia s karamelizovanou hruškou a modrým sýrem

enhanced-buzz-7341-1391725096-8 Foto:

                                                                                                            Foto: foodandwine.com

Co budete potřebovat:

• 300 ml vlažné vody

• 6 lžic olivového oleje

• 25 g droždí

• 500 g hladké mouky

• 1 a 1/2 lžičky soli

• 1/2 lžičky cukru

• 1 lžíci rostlinného oleje

• 1 větší cibuli nakrájenou na tenké plátky

• 1 lžičku hnědého cukru

• 1 velkou hrušku

• 1/2 hrnku rozdrobeného sýra s modrou plísní

• olej na vymazání mísy a plechu

1. V míse smíchejte vlažnou vodu, 2 lžíce olivového oleje a droždí. Postupně přisypávejte mouku, sůl a cukr, až vznikne hladké těsto.  Dobře ho propracujte na pomoučeném válu, dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Mezitím na pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje, přidejte cibuli, pánev zakryjte a za občasného zamíchání cibuli duste asi 10 minut. Přidejte cukr, znovu pánev zakryjte a duste ještě asi 10 minut, dokud cibule nezačne hnědnout.

3. Vykynuté těsto vyndejte z mísy a bouchněte jím o vál, abyste z něj vypudili přebytečný vzduch.  Pak ho přeneste na vymazaný plech a prsty ho vymačkejte po celé ploše až k okrajům.  Pokapejte ho dvěma lžícemi olivového oleje a nechte ještě 20 minut kynout.

4. Na těsto rozložte karamelizovanou cibuli, přidejte hrušku zbavenou jádřince a nakrájenou na plátky, posypte rozdrobeným sýrem, focacciu pokapejte zbylými dvěma lžícemi olivového oleje a pečte v troubě vyhřáté na 230 °C asi 20 minut, až začne na povrchu hnědnout. Nechte ji prochladnout na mřížce a podávejte.

 

Známý je i francouzský koláč zvaný quiche. Ten se dá samozřejmě taky připravit s hruškami:

Sýrový quiche s hruškami  

Sýrový quiche s hruškami Foto:

                                                                                                                            Foto: Gurmet

Klikněte si pro recept: Sýrový quiche s hruškami


Nalákali jsme vás? Spoustu dalších receptů (úctyhodných 79 kousků!) najdete v novém vydání časopisu Prima FRESH. Z podzimní nadílky si určitě vyberete.

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Pochutnáte si! Foto:

Jednoduché a levné: 3 báječné večeře z brambor + domácí chipsy s bylinkami

Ne každá surovina je tak univerzální, abyste z ní mohli připravit jídlo, které je rychlé, levné, samozřejmě dobré a po kterém nebudete mít už za hodinu hlad. Brambory...

Článek

S tvarohem, mákem, slivovicí, oříšky... Foto:

Švestkové koláče a koláčky: Vybrali jsme pro vás to nejlepší

Když se řekne švestky, většina z nás si okamžitě vybaví buď slivovici, nebo něco sladkého – koláč, buchty, knedlíky... A právě o koláčích a koláčcích bude řeč. Možná...

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

 


Horoskopy 2017

reklama

reklama