reklama

Jahodové zavařování: Zkuste džem s mangem, rebarborou, banány nebo pepřem

Jahodové zavařování Foto:
Jahodové zavařování
Foto: profimedia.cz

I když se dá dnes koupit spousta kvalitních džemů a marmelád, domácí zavařování má stále své kouzlo. Nejenže tak můžete skvěle zužitkovat úrodu, ale při zavařování se dá i různě experimentovat s chutěmi. Vyzkoušejte pár zajímavých kombinací.

Možná máte svůj ověřený domácí recept na tu nejlepší jahodovou marmeládu. Ale třeba budete letos chtít zkusit i něco nového, chuťově zajímavého. Pak stačí kromě jahod přidat jiné ovoce. Vynikající je například ananas, jablka, meruňky, maliny, angrešt, višně nebo pomeranče. Pikantní chuti dosáhnete přidáním pomerančového likéru, malinové pálenky nebo rumu.

Nebo vyzkoušejte některý z následujících receptů:

 

Jahodový džem s rebarborou

Jahodový džem s rebarborou Foto:

Vůbec není kyselý, jen příjemně nakyslý, což jistě ocení všichni, kteří nemají příliš v oblibě přeslazené kupované zavařeniny.

Co budete potřebovat: 

  •  600 g jahod
  • 550 g cukru
  • 400 g očištěné rebarbory

 

Postup:

1. Jahody propláchněte studenou vodou, nechte je dobře odkapat a zbavte lístků. Větší jahody překrájejte, menší nechte v celku a dejte vše do kastrolu. Přisypte dvě třetiny cukru, za občasného míchání povařte a průběžně sbírejte pěnu tvořící se na povrchu.

2. Rebarboru opláchněte, stáhneme z ní vnější vlákna, řapíky nakrájejte na plátky široké asi 2 cm a smíchejte je ve druhém kastrolu se zbylou třetinou cukru. Za občasného míchání směs přiveďte k varu a povařte do zhoustnutí.

3. Když jahody začnou houstnout, snižte teplotu, vmíchejte do nich povařenou rebarboru s cukrem a vařte ještě asi 10 minut.

4. Hotový džem naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

 

Jahodový džem s mangem Foto:

Jahodový džem s mangem 

Nejen mango, ale i kokosové mléko dodává tomuto skvělému džemu chuť a vůni, která vám připomene vzdálené země s mořem a palmami.

Co budete potřebovat: 

  • 850 g jahod 
  • 400 g cukru
  • 150 g čerstvé dužniny z manga
  • 2 dl kokosového mléka

 

Postup:

1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat, očistěte je a větší překrájejte. Mango nakrájejte na kostičky.

2. V kastrolu smíchejte kokosové mléko s cukrem a povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Přidejte připravené jahody a mango a přiveďte opět za občasného zamíchání k varu. Když směs začne houstnout, stáhněte teplotu a za stálého míchání dále vařte do úplného zhoustnutí.

3. Hotový džem nalijte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 

Jahodový džem s banány 

Jahodový džem s banány Foto:

Udělejte ho rovnou víc. Velejemný džem si určitě zamilují vaše děti a k snídani už nebudou chtít nic jiného.

Co budete potřebovat: 

 

  • 700 g jahod
  • 450 g cukru
  • 300 g oloupaných banánů
  • šťávu z 1/2 citronu

 

Postup:

1. Jahody propláchněte studenou vodou, nechte je dobře odkapat a zbavte lístků. Větší jahody překrájejte, menší nechte v celku a vše dejte do kastrolu. Přisypte dvě třetiny cukru, za občasného míchání povařte a průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.

2. Do druhého kastrolu dejte oloupané a na kousky nakrájené banány, zasypte je zbylou třetinou cukru, přidejte citronovou šťávu, za průběžného míchání povařte do zhoustnutí a odstavte.

3. Jakmile také jahody zhoustnou, přimíchejte k nim banány a ještě krátce povařte.

4. Džem naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 

Jahodová marmeláda se zeleným pepřem Foto:

Jahodová marmeláda se zeleným pepřem 

Samotná jahodová marmeláda je velmi jemná a přidáním zeleného pepře získá na pikantnější a zajímavější chuti, aniž by pálila na jazyku.

Co budete potřebovat: 

  • 1 kg jahod
  • 450 g cukru
  • 2 lžíce nakládaného zeleného pepře bez nálevu

 

Postup:

1. Jahody omyjte, nechte dobře odkapat, očistěte je a po částech rozmixujte. Nalijte je do kastrolu, přisypte cukr (můžete přidat i trochu citronové šťávy), promíchejte, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte do zhoustnutí.

2. Pak snižte teplotu a za stálého míchání dále vařte, dokud není marmeláda tak hustá, že drží na vařečce a nestéká.

3. Nakonec vmíchejte nakládaný zelený pepř a povařte ještě 5 minut.

4. Hotovou marmeládu naplňte do čistých nahřátých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

-ak-/Foto: profimedia.cz a iStock

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Tipy na zdravější zavařování  Foto:

5 tipů na zdravější zavařování bez chemie a hromady cukru

Neexistuje žádný univerzální recept na nejlepší marmeládu, ale moderní trendy velí – vyhýbejte se chemii, uberte cukru, nevařte dlouho, abyste měli ve skleničce marmeládu,...

Článek

Jahodový koláč jen z 5 ingrediencí Foto:

Krásný a jednoduchý: Jahodový koláč jen z 5 ingrediencí

Jestli nemáte rádi recepty s dlouhým seznamem potřebných přísad, je tenhle jahodový koláč přesně pro vás. Navíc se nemusí péct, je osvěžující a plný šťavnatých jahod,...

Článek

Nemáte chuť? Foto:

Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky

Jestli v cukrárnách toužebně koukáte po krásně nazdobených sladkých košíčcích, kterým se vznešeně říká tartaletky, udělejte si je sami doma. A kolik chcete!


 

Horoskopy 2018

reklama

reklama