reklama

Jak vybrat dobrou a kvalitní kávu ve třech krocích

Jak vybrat dobrou a kvalitní kávu ve třech krocích Foto:
Jak vybrat dobrou a kvalitní kávu ve třech krocích
Foto: thinkstock.com

Ať si kávu doma pouze zaléváte tzv. na „turka“, nebo používáte kvalitní kávovar, nejlepší káva se vždy pozná podle těch nejčerstvějších a nejkvalitnějších zrn, ze kterých byla vyrobena.

Ovšem nákup kávy není jen tak – většina supermarketů nabízí kávová zrna, která jsou špatná ještě před tím, než vůbec dorazí do regálu, a dokonce i některé specializované prodejny se snaží na dobré kávě ušetřit.

Dokázali jsme ale najít pár tipů, jak si vychutnat lahodnou kávu i přes tyto překážky a jakou kávu vybírat.

Kupujte kávová zrna v celku

Nejlepší způsob, jak si vychutnat dobrou kávu, je koupit si celá zrna a namlít si porci těsně před zalitím horkou vodou. Samozřejmě si můžete koupit již namletou kávu v obchodě, ale nedoporučujeme to – nikdy nevíte, jak dlouho tato káva již namletá ležela někde ve skladu. To má za následek vyčpělou a prázdnou chuť, která se jednoduše nedá porovnat s kávou namletou těsně před podáváním.

Nakupujte v malém množství

Je to stejné jako s pečivem – když ho koupíte příliš, většina ztvrdne ještě předtím, než máte příležitost si jej vychutnat. A s kávou je to stejné, ač se to na první pohled nemusí zdát. Pokud máte pocit, že káva je trvanlivá pochutina, jste na omylu. Tedy pokud si chcete vychutnat dobrou kávu! Čím kratší doba od pražení, tím lépe, a proto je ideální kupovat kávu v malých porcích.

A kde takovou kávu koupit? V ideálním případě zkuste nějakou specializovanou prodejnu. Mají největší výběr a vyškolený personál, který vám poradí. Ovšem i v běžném supermarketu najdete dobrou a kvalitní kávu. Přečtěte si ale vždy pozorně etiketu. Dobří výrobci na etiketu uvádějí totiž datum pražení.

A kdekoliv si kávu budete vybírat, určitě se vyhněte takovým těm velkým pytlům s kávou, ze kterých vám prodavač pouze odebere do sáčku. Tato káva totiž v obchodě možná voní dobře, ale nenechte se zmást. Uchovávat totiž kávu v otevřených nádobách a pytlích je totiž jedním z nejhorších způsobů, jak kávu skladovat.

Udržujte kávu ve vzduchotěsném prostředí

Teď, když už jste vybrali tu nejlepší kávu, byl by skoro zločin ji doma skladovat špatným způsobem. Udržujte zrna pouze v nádobách, které jsou vzduchotěsné. Můžete také používat uzavíratelné sáčky. Ne ty, které jen ohnete a kouskem lepenky zalepíte, ale ty pevné, tzv. znovu uzavíratelné sáčky (koupíte je v drogeriích, papírnictvích nebo v Ikea).

Ať už je budete skladovat v čemkoliv, ujistěte se, že je káva umístěna na chladném a temném místě, ale ne v lednici, mrazáku nebo přímo v mlýnku.

připravila: Martina Hrušková

Horoskopy 2017

reklama

reklama