reklama

Jednoduchá, voňavá a bez práce: Švestková povidla z trouby

Švestková povidla z trouby Foto:
Švestková povidla z trouby
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Jednoduchý recept na domácí povidla, která jsou prakticky bez práce. Téměř všechnu práci za vás totiž udělá během několika hodin, případně i přes noc spotřebič, který máte v kuchyni.

 

Využijte toho, že vám nedají moc práce, a připravte je ve větším množství. Alespoň tak chutně zpracujete velkou podzimní úrodu, která se vám už nevejde do mrazáku.

A nezapomeňte na jedno důležité pravidlo – během přípravy se povidla nemíchají!

 

 

 

Co budete potřebovat (na cca 1 kg povidel):

Švestková povidla z trouby Foto:

 

  • 3,5 kg švestek (hodně zralých, případně i přemrzlých, jsou sladší), vypeckovaných
  • 700 g krupicového cukru
  • šťávu z 1 citronu nebo 100 ml octa
  • případně trochu skořice a/nebo badyánu na dochucení

 

1. Švestky vsypte do hlubšího plechu nebo do pekáče. Posypte je cukrem (chcete-li je neslazená, cukr prostě vynechejte), zakapejte šťávou nebo octem a nechte nejméně 10 hodin stát, můžete i 24 hodin.

2. Troubu předehřejte na 250 °C. Vložte pekáč se švestkami (případně i s kořením) a pečte asi 1 hodinu.

3. Potom můžete švestky péct ještě asi 4 hodiny při 150 °C, rozmixovat nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory a v kastrolu ještě dovařit do husta, ale obvykle to je třeba jen u neslazených povidel.

Druhý způsob je zmírnit teplotu trouby na 50 °C a povidla nechat péct přes noc. Pak je už není třeba mixovat a obvykle ani dovářet. Výsledný objem povidel by měl být asi o dvě třetiny menší, než bylo původních švestek.

4. Hotová povidla plňte ještě zahorka do vysterilizovaných sklenic a jako pojistku je zakápněte trochou rumu.

Baví vás zavařovat, zpracovávat podzimní úrodu nebo houby a zkoušet nové recepty? Pak by vám určitě nemělo uniknout nové číslo časopisu Prima FRESH, které je opět plné lákavých receptů a vychází právě teď!

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

S tvarohem, mákem, slivovicí, oříšky... Foto:

Švestkové koláče a koláčky: Vybrali jsme pro vás to nejlepší

Když se řekne švestky, většina z nás si okamžitě vybaví buď slivovici, nebo něco sladkého – koláč, buchty, knedlíky... A právě o koláčích a koláčcích bude řeč. Možná znáte...

Článek

Švestky jsou opravdu poklad Foto:

Švestky jsou opravdu poklad: Fungují proti zácpě a nakopnou vaše zdraví!

Pokud patříte k těm lidem, které čas od času trápí zažívání a mají problémy se zácpou, určitě už se k vám doneslo, že švestky jsou v tomto ohledu přírodní skvost. Mají...

Článek

Budete se olizovat až za ušima Foto:

Hruškové pečení: Nasladko i naslano

Právě dozrávají a jsou v nejlepší formě, tak proč toho nevyužít a neupéct si z nich něco dobrého? Jen dejte pozor, aby vás nenachytali na hruškách!

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama