reklama

Jestli máte doma mísu, udělejte TIRAMISU!

Tiramisu má mnoho podob. Jaké si vyberete? Foto:
Tiramisu má mnoho podob. Jaké si vyberete?
Foto: Yummy Image a Thinkstock

Mísu vlastně ani mít nemusíte, protože tiramisu si klidně můžete udělat i do menších misek nebo pohárů, a každý tak bude mít porci téhle neskutečné dobroty jen a jen pro sebe.

 

Slovo tiramisu v překladu z italštiny znamená „zvedni mě“ nebo „rozvesel mě“, což tenhle dezert splní na jedničku. Budete se po něm cítit jako v sedmém nebi.

Nutno dodat, že tiramisu není zrovna dietní dezert, protože správně by mělo obsahovat mascarpone, syrová vejce, likér a samozřejmě cukr. Existují ale i verze, do kterých vejce přidávat nemusíte a obejdete se i bez mascarpone (i když to už pak není to pravé tiramisu). Přesto stojí za vyzkoušení a my je pro vás samozřejmě všechny máme. Můžete si je připravit jako dezert na neděli nebo klidně jako dort pro zvláštní příležitost.

Oblíbené jsou různé varianty s ovocem. Zkuste třeba tuhle:

Tiramisu s jahodami

1 Foto:

                                                                                                           Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 500 g mascarpone

• 4 čerstvé žloutky

• 110 g moučkového cukru

• 1,2 dl cukrového rozvaru (viz tip na konci receptu)

• 0,2 dl ovocného likéru (např. pomerančového nebo jahodového, pro děti ho nahraďte ovocným sirupem)

• 12 cukrářských piškotů (podlouhlých)

• 16 jahod

1. V míse smíchejte mascarpone se žloutky a moučkovým cukrem a pomocí elektrického šlehače zapnutého na střední rychlost vše vyšlehejte do pevné pěny. Cukrový rozvar ohřejte a ochuťte likérem.

2. Polovinu piškotů namočte do ochuceného rozvaru (nesmí se rozmočit) a rozložte je na dno vhodné formy (nejlépe čtvercové). Rozetřete na ně polovinu připraveného krému, na něj rozprostřete část očištěných a nakrájených jahod a přidejte opět vrstvu zbylých namočených piškotů. Opět je zakryjte vrstvou krému (malou část si nechte na ozdobení) a povrch uhlaďte.

3. Zbylý krém naplňte do cukrářského sáčku a ozdobně nastříkejte na povrch. Přidejte zbylé jahody nakrájené na kousky a tiramisu uložte nejméně na 30 minut do chladničky.

TIP: Cukrový rozvar si snadno připravíte, když svaříte v kastrůlku 225 g cukru a 125 ml vody. Nemíchejte a vařte asi 10 minut. Pak ponořte do rozvaru drátěné očko, foukněte do něj jako do bublifuku, a když vyletí bublinka, je rozvar hotový. 

 

Pokud nedáte dopustit na klasiku, ale přece jen ta syrová vejce vás odrazují, dá se to snadno vyřešit jako v tomto RECEPTU NA TIRAMISU.

 

A pak tu jsou verze, ve kterých se mascarpone nahrazuje něčím jiným:

Tvarohové tiramisu

profimedia-0090771815 Foto:

                                                                                                        Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 2 lžičky práškové želatiny

• 1 dl mléka

• 500 g měkkého tvarohu ve vaničce (plno- nebo polotučného)

• 100–120 g moučkového cukru

• 2,5 dl smetany ke šlehání

• 1 dl silné vychladlé kávy

• 1–2 lžíce amaretta

• 1/2 balíčku cukrářských piškotů (podlouhlých)

1. Želatinu zalijte studeným mlékem a nechte nabobtnat. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Smetanu ušlehejte zvlášť a vmíchejte ji do ochuceného tvarohu. Kávu promíchejte s amarettem.

2. Nabobtnalou želatinu i s mlékem opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se zcela rozpustí. Vmíchejte do ní lžíci tvarohového krému a pak vše vmíchejte do zbytku krému.

3. Na dno formy rozetřete trochu tvarohového krému. Piškoty namáčejte v kávové směsi a rozložte je v jedné vrstvě na dno formy. Potřete je vrstvou krému, na něj opět dejte vrstvu piškotů namočených v kávě a potřete je znovu krémem.

4. Vršek zakryjte mikrotenovou fólií a nechte vychladit, nejlépe do druhého dne. Před podáváním můžete tiramisu poprášit kakaovým práškem (neslazeným).

 

Tiramisu z pomazánkového másla

profimedia-0183910542 Foto:

                                                                                                            Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 400 g pomazánkového másla bez příchuti

• 2–3 lžíce moučkového cukru

• 2 dl smetany ke šlehání

• 40 dětských piškotů

• 1/2 hrnku silné rozpustné kávy

• 3 lžíce amaretta (nebo kávového likéru)

1. Pomazánkové máslo utřete s cukrem a smetanou. Piškoty namočte v kávě smíchané s amarettem a navrstvěte je střídavě s připraveným krémem do mísy nebo menších misek či sklenek.

2. Tiramisu nechte asi půl hodiny chladit v lednici a před podáváním ho ozdobte (třeba nastrouhanou čokoládou, ovocem apod.).

 

V létě by se mohlo hodit MRAŽENÉ TIRAMISU.  

Mražené tiramisu Foto:

                                                                                                                      Foto: profimedia.cz

A teď něco, co nám možná nebudete věřit a Italové už vůbec ne. My Češi jsme národ vynalézavý, a tak dokážeme udělat tiramisu dokonce i z brambor. A výsledek je skvostný!

Bramborové tiramisu

profimedia-0127905049 Foto:

                                                                                                               Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 2 dl mléka

• 1 vejce

• 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku

• 300 g vařených oloupaných brambor

• 100 g cukru

• 100 g mascarpone

• 1 sáček dětských piškotů

•  0,5 dl vychladlé silné kávy

• 2 lžíce kakaa

1. V polovině mléka rozmíchejte žloutek s pudinkem. Zbylé mléko přiveďte k varu, přilijte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Krém přelijte do kovové mísy, postavte do nádoby se studenou vodou a nechte zchladit.

2. Brambory nastrouhejte do mísy, přidejte cukr, vychladlý krém, mascarpone a důkladně promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílku.

3. Připravený krém nalijte do vhodné formy ve vrstvě silné asi 2 cm. Na povrch rozložte vrstvu piškotů, pokapejte je kávou a přelijte další vrstvou krému. Na něj opět rozložte piškoty, potřete je zbylým krémem a hustě posypejte kakaem.

4. Hotové tiramisu nechte alespoň 8 hodin odležet a ztuhnout v lednici.

TIPY: Místo dětských piškotů lze samozřejmě použít i cukrářské, podlouhlé. Kávu můžete ochutit trochou dobrého alkoholu. Místo vanilkového se hodí i mandlový pudinkový prášek. A pokud máte rádi mandle, posypte před podáváním tiramisu tenkými plátky mandlí.

 

 

A až budete chtít někoho potěšit třeba k narozeninám, udělejte mu DORT TIRAMISU. Není těžký a vypadá nádherně, nemyslíte?

Dort tiramisu Foto:

                                                                                                                      Foto: isifa.com

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Namalujte si svůj originální moučník Foto:

Romantické pečení: Malované rolády

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji...

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama