reklama

Kávový manuál: Jak moc se vyznáte v různých druzích kávy?

Vyznáte se v kávě? Foto:
Vyznáte se v kávě?
Foto: iStock

Vyznat se v kávovém názvosloví není vůbec jednoduché. Jaký je rozdíl mezi Latte macchiato a Espresso macchiato? A proč si nikdy neobjednávat velké espresso, nebo dokonce piccolo?

 

Jestli taky často přemýšlíte, co si představit pod názvy jednotlivých druhů kávy, nejste v tom sami. Podobně dumá nad nabídkou v kavárnách spousta lidí, aby nakonec skončili opět u svého oblíbeného latté nebo espressa. 

Abyste se v tom alespoň trochu vyznali a mohli si příště objednat opravdu to, na co máte chuť, máme pro vás přehledný manuál.

 

Espresso (vyslovujte „espreso“)

espresso Foto:

Odborník vám to vysvětlí takto: nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund. Jinými slovy, jde o nápoj s typickou silnou chutí a hustou kávovou pěnou, který se připravuje pomocí pákového či automatického kávovaru z kvalitní čerstvě namleté kávy a 25–30 mililitrů čerstvé vody. Zatímco dříve se espresso běžně připravovalo ze 7 g kávy, dnes je to už 14 g. Kvalitní espresso poznáte podle kávové pěny na povrchu, takzvané cremy, která se vytváří během extrakce. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ doplňuje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.

Ristretto (vyslovujte „ristreto“)

Ristretto je kratší, čili menší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, hovorově kávové nakopnutí, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu. Extrakce je u tohoto nápoje kratší (zhruba 15–18 vteřin), tím pádem káva obsahuje méně kofeinu a je tedy zdravější.

Americano (vyslovujte „amerikáno“)

Americano je espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1 : 5. Nevhodné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru. Příliš dlouhá doba extrakce totiž výsledný nápoj znehodnotí.

Espresso macchiato (vyslovujte „makjáto“)

Espresso macchiato Foto:

Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou. Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o „mačáto“ či „machiáto“, nýbrž o „makjáto“.

 

cappuccino Foto:

Cappuccino (vyslovujte „kapučíno“)

Cappuccino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr – 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Cappucino může být dozdobeno čokoládovým či skořicovým posypem.

Caffè latte (vyslovujte „kafé late“)

Caffé latte Foto:

Caffè latte, z italského »caffèlatte« – káva a mléko – je nejslabším kávovým nápojem. Jednoduše řečeno, je to mléčná káva s nízkým obsahem kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. Nápoj má jednolitou barvu s mléčnou pěnou o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500 ml. Nejprve se nalije do sklenice určitý poměr mléka, poté se rychlým prolitím espressa docílí jednolité, světle hnědé barvy tohoto nápoje. Do prima se přidává 30 ml kávy, do media 60 ml kávy a do massima 80 ml kávy. Všimněte si, jak barista nápoj připravuje. Správně by měl nejdříve ohřát mléko a teprve potom připravit kávu, aby dlouho nestála.

latte macchiato Foto:

Latte macchiato (vyslovujte „late makjáto“)

Je nápoj rovněž velmi mléčný. Jen s větším poměrem pěny, než u Caffè latte. Liší se i vzhledově, vyznačuje se třemi barevně oddělenými vrstvami – mléčná pěna/káva/mléčná pěna. Barista tohoto efektu docílí pomalým prolitím espressa přes pěnu.

Flat white (vyslovujte „flet vajt“)

Flat white Foto:

Základem tohoto nápoje je takzvané cortissimo – trojitá dávka espressa (21 g kávy) extrahovaného stejně jako ristretto, tedy velmi krátce. Dolévá se teplým mlékem s mikropěnou, která vytvoří na povrchu přibližně 0,5 cm až 1cm vrstvu. Milovníci tohoto nápoje na něm oceňují hlavně bohatou kávovou chuť a krémovou pěnu s minimem bublinek. A také obrázek na povrchu vytvořený technikou latté art. Není vůbec lehké ho vytvořit, ale šikovný barista vám ho jistě na vaše Flat white rád „namaluje".

Cukr nebo mléko?

Pokud je káva správně upražena a následně dokonale připravena baristou, splňuje základní chuťové profily (sladkost, slanost, kyselost, hořkost). Proto si již nemusíme kávu doslazovat. Pokud však chceme přece jen naši kávu něčím dochutit, pak namísto mléka sáhněte raději po cukru. Ten by měl podtrhnout chuť kávy a espresso by tak mělo chutnat jako kávový bonbónek.

-jk-/Foto: iStock, profimedia.cz a Costa Coffee

Mohlo by vás taky zajímat:



Horoskopy 2018

reklama

reklama