reklama

Květák úplně jinak: Zkuste květákové steaky s kaparovou salsou

Květákové steaky s kaparovou salsou Foto:
Květákové steaky s kaparovou salsou
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Tak tohle je největší květáková inovace za poslední století. Ano, všichni máme rádi smažený květák a ne, tyhle steaky se nepřipravují stejně, ale mají stejně lahůdkově útěšný potenciál.

 

Květák je skvělá a univerzální zelenina. To asi víte. Ale možná nevíte, jak neuvěřitelně velké množství možností přípravy nabízí. Steaky z květáku možná už znáte. A jestli ne, právě teď je ten nejlepší čas je konečně ochutnat.

Vyzkoušejte verzi, která se začala poprvé objevovat na australských foodblozích a plně odráží tamní odvázaný a bezproblémový přístup k jídlu.

 

Květákové steaky s kaparovou salsou

Co budete potřebovat na 6 porcí:

  • 1 velký květák (asi 1,5kg)
  • 3 lžíce olivového oleje

Na salsu:

  • 60 g vypeckovaných zelených oliv, nasekaných
  • 1 lžíci malých kaparů (plody), nasekaných
  • 1/2 lžičky sušených drcených chilli papriček (chilli vločky)
  • 1 lžíci nasekané zelené petržele + další na dokončení
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a čerstvě nadrcený černý pepř

 

1. Troubu předehřejte na 160 °C. Velký plech vymažte 1 lžící oleje. Květák postavte nastojato košťálem dolů, podržte ho a rozkrájejte velkým ostrým nožem na 5 až 6 silných plátků (tak 2,5 cm).

2. Plátky rozložte na plech a pečte asi 30 minut. Pak zvyšte teplotu trouby na 200 °C nebo zapněte gril v troubě, máte-li ho, a pečte dalších 15 až 20 minut, až se květák začne při okrajích připékat a pěkně zhnědne. Vyndejte ho a dejte stranou.

2. Přísady na salsu spolu dobře promíchejte (nebo protřepejte v uzavřené sklenici). Salsou přelijte steaky, osolte je, opepřete a posypte petrželkou.

Máte rádi podzim? I kdyby ne, dobré jídlo vám vynahradí i ty největší podzimní plískanice. A navíc, podzim je opravdu plný nejen barev, ale i chutí. Spoustu inspirace, jak nápaditě připravit vše, co toto období nabízí, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už 13. září. Nenechte si ho ujít!

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Konečně se můžete bez výčitek nacpat pizzou! Foto:

Dietní hit: Pizza placka z květáku. Bez mouky, bez lepku a s minimem kalorií!

Věděli jste, že placka na pizzu se dá udělat i bez mouky, a tudíž bez lepku a navíc dietně? Tenhle recept je hitem vegetariánské kuchyně posledních let a květák v něm...

Článek

Překvapí vás, jak jsou dobré! Foto:

Steaky trochu jinak: Zkuste je udělat z květáku!

Dají se steaky připravit bez masa? Dají, když trochu přimhouříte oči. Květák je úžasná surovina. Jen stačí objevit možnosti, které skýtá, a můžete z něj připravit spoustu...

Článek

Podzimní hit: nadívané pečené brambory Foto:

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

I obyčejné pečené brambory se dají neobyčejně vylepšit.

Horoskopy 2017

reklama

reklama