reklama

Medové vaření: Delikatesy pro sladší život

Proč si dávat med jen do čaje, když je skvělý i jinak? Foto:
Proč si dávat med jen do čaje, když je skvělý i jinak?
Foto: Yummy Image

Kolikrát se vám v zimě zasteskne po něčem hřejivém jako je letní sluníčko a po něčem sladkém jako...jako med?

Med, nejstarší sladidlo lidstva, je velmi oblíbenou přísadou při vaření. Dodává pokrmům nejen zvláštní chuť, ale oproti jiným sladidlům je i lépe stravitelný. Navíc se dá použít téměř do všeho. 

Jaký vybrat

Vůně, chuť i barva různých druhů medů se od sebe může dost lišit. Jsou totiž závislé na druhu květů, z kterých včely sbírají nektar. Podle toho bychom měli také vybírat med, který chceme používat při vaření či pečení. Celkem univerzální je například akátový med. Naopak bylinkové medy (například tymiánový, rozmarýnový), jsou aromatické a jejich výrazná chuť je dost patrná i v hotovém pokrmu.

ThinkstockPhotos-475624036 Foto:

 

Proč je dobrý

Med obsahuje řadu substancí, dohromady jich je asi 181, z nichž řada je pro nás velmi hodnotná. Kromě vody ho tvoří glukóza a fruktóza, což jsou dva cukry pro nás mnohem snáze stravitelné, než sacharóza obsažená ve třtinovém nebo řepném cukru. Protože je fruktóza ze všech cukrů nejsladší, je i med mnohem vydatnějším sladidlem, než obyčejný cukr a stačí ho použít v menším množství. Dále med obsahuje řadu minerálních látek, bílkoviny, enzymy nebo vitaminy. Má řadu léčebných účinků a výzkumy také dokazují, že jeho pravidelné užívání má vliv na dlouhověkost a celkové zdraví. Abyste využili všechny hodnotné látky, které med obsahuje, je nejlepší ho využívat za studena, bez tepelné úpravy.

 

Medový fenykl s paprikou

4 Foto:                                                                                                                    Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 1 čerstvý fenykl

• 1 žlutou papriku

• sůl

• 2 lžíce olivového oleje

• 100 ml sladkého bílého vína

• 2 plné lžíce medu

• 1 malou cibuli

• mletý pepř

• 4 plátky tyrolského špeku nebo anglické slaniny

• 100 g Nivy nebo jiného sýru s modrou plísní

 

1. Z fenyklu odstraňte povadlou vrchní vrstvu a duté lodyhy a nakrájejte ho na dílky. Papriku očistěte a nakrájejte na plátky. Do malého kastrolu nalijte vodu do výšky asi 5 cm, přiveďte ji k varu, lehce osolte, odstavte z ohně a vložte do ní fenykl a papriku. Přilijte olej a víno rozmíchané s medem a případně ještě trochu vody, aby zelenina byla potopená (měla by být těsně pod hladinou, ne ve vodě volně plavat). Kastrol zakryjte kruhem vystřiženým z papíru na pečení a zeleninu zvolna vařte asi 10 - 12 minut. Pak ji vyndejte děrovanou naběračkou a rozložte na nahřátou mísu.

2. Do zbylého vývaru přidejte oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a pepř, zvyšte teplotu a za stálého míchání vývar svařte, až zhoustne jako sirup. Plátky špeku nakrájejte na proužky a opražte je na suché pánvi dokřupava.

3. Zeleninu rozdělte na talíře, přelijte ji svařeným vývarem, posypte proužky špeku a nakrájeným sýrem a podávejte s toasty nebo pečivem.

 

Medajlonky z vepřové panenky s pečenou zeleninou

3 Foto:

                                                                                                                Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 2 vepřové panenky

• 2 lžíce oleje

• 2 lžíce celozrnné hořčice

• 1 lžičku drceného koriandru

• 3 lžíce medu

• sůl

• 300 g červené řepy

• 2 karotky

• 2 malé cibule nebo šalotky

• 2 lžíce balzamikového octa

 

1. Vepřové panenky zbavte blanek a nakrájejte na medajlonky. Každý lehce naklepejte a zprudka opečte z obou stran na části oleje. Odstavte je z ohně a každý medajlonek potřete hořčicí smíchanou s koriandrem, dvěma lžícemi medu a lžičkou soli.

2. Červenou řepu, karotku a cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a krátce opečte na zbylém oleji. Pak zeleninu promíchejte s balzamikovým octem a zbylou lžící medu, přeložte ji do pekáčku, přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C.

3. Když je zelenina měkká, odklopte ji a opatrně promíchejte. Rozložte na ni opečené medajlonky a společně pečte ještě dalších 6 - 8 minut. Podávejte s opečenými brambory.

 

Chapurrado – mexický nápoj na zahřátí

2 Foto:                                                                                                                   Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 60 g jemně mleté kukuřičné mouky

• 2 svitky skořice

• 800 ml mléka

• 100 g hořké nastrouhané čokolády

• 4 lžíce medu

• ozdoby z karamelu (nemusí být)

 

1. Kukuřičnou mouku rozmíchejte v asi 80 ml vody. V malém kastrůlku přiveďte k varu 250 ml vody se skořicí. Přilijte rozmíchanou mouku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pak snižte teplotu a dále vařte asi 5 minut. Když začne směs hodně houstnout, začněte do ní po naběračkách přidávat mléko a vařte celkově asi 15 minut.

2. Nakonec přimíchejte čtyři pětiny nastrouhané čokolády a med a míchejte, dokud se obojí nerozpustí.

3. Z horkého nápoje vyndejte skořici, rozdělte ho do čtyř sklenic z varného skla, doplňte je zbylou nastrouhanou čokoládou, případně i karamelovou ozdobou a ihned podávejte.

 

Něco pro fajnšmekry:

Kachní prsa na medu s ořechy, hruškami a kapustičkami

1 Foto:                                                                                                                   Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 4 porce kachních prsou (2 prsa v celku s kostí a kůží)

• 3 lžíce medu

• 30 ml brandy

• 1 lžičku drceného pepře

• sůl

• 500 g růžičkové kapusty

• 1 větší hrušku (nebo 2 malé)

• 100 ml bílého vína

• 50 g vlašských ořechů

• 3 lžíce olivového oleje

• 1 lžičku rajského protlaku

 

1. Prsa opláchněte, osušte, kůži nakrojte, zprudka je opečte z obou stran na teflonové pánvi, nechte je částečně zchladnout a pak je naložte do marinády z jedné lžíce medu, brandy, pepře a lžičky soli.

2. Rozpůlené kapustičky dejte asi na 4 minuty do vařící se osolené vody. Ihned je zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat (zachovají si díky tomu hezkou barvu). Oloupanou hrušku rozkrojte napůl, zbavte jádřince, nakrájejte na plátky a promíchejte s vínem.

3. Odleželá prsa vyndejte z marinády, rozložte na plech a dejte na 12 – 15 minut (podle velikosti prsou) do trouby vyhřáté na 160 °C.

4. Nakrájené ořechy krátce opražte v kastrůlku na dvou lžících oleje. Přidejte dvě lžíce medu, protlak a zbylou marinádu z prsou. Nádobu, ve které jste prsa marinovali, vypláchněte asi 150 ml vody a přilijte ji také do kastrůlku. Omáčku krátce povařte a odstavte z ohně.

5. Upečená prsa nechte alespoň 5 minut dojít při pokojové teplotě.

6. Plátky hrušek zvolna orestujte v pánvi na zbylé lžíci oleje. Lehce je osolte, přidejte kapustičky a společně prohřejte. Omáčku znovu zahřejte, přidejte víno, ve kterém byly naložené hrušky a výpek z prsou a nechte přejít varem.

7. Na talíře rozdělte kapustičky s hruškami, přidejte teplou omáčku a každou porci doplňte kachními prsíčky nakrájenými na plátky.

 

Nevybrali jste si? Tady je další nálož:

Recept

Vepřové s jablky, medem a hořčicí Foto:

Vepřové s jablky, medem a hořčicí

Sladkost medu, trocha hořčice a jemně sladko-kyselá chuť jablka v kombinaci se slaným masem vytvoří senzační chuť.

Recept

Vepřová žebírka marinovaná v medu s kořením pěti vůní Foto:

Vepřová žebírka marinovaná v medu s kořením pěti vůní

Šťavnatá vepřová žebírka jsou v čínské kuchyni velmi populární. Zkuste je ochutit kořením peti vůní, v kterém nechybí badyán, fenykl, skořice, hřebíček a sečuánský pepř....

Recept

Bezlepkový banánový chlebíček Foto:

Bezlepkový banánový chlebíček

Znáte to určitě sami, že čas od času šmejdíte po bytě a hledáte něco dobrého na zub. Zkuste zahnat chutě třeba tímto zdravým chlebíčkem, který na doslazení potřebuje jen...

Recept

Růžičková kapusta s medovou chilli omáčkou Foto:

Růžičková kapusta s medovou chilli omáčkou

Růžičkovou kapustičku buď milujete, nebo nesnášíte... Ale pozor, nenávist k této zelenině má většinou na svědomí školní jídelna a ujišťujeme vás, že je věčná škoda nedat...

Recept

Vepřové koleno na pivě s medem  Foto:

Vepřové koleno na pivě s medem

Ve své grilovací kulinární show Rozpal to, šéfe! připravil Zdeněk Pohlreich fantastická vepřová kolena. Šťavnaté maso s neodolatelnou zkaramelizovanou kůrčičkou a výtečnou...

Recept

Čokoládová pavlova s pečenými hruškami v medu Foto:

Čokoládová Pavlova s pečenými hruškami v medu

Světoznámý dezert Pavlova není jistě třeba představovat. Ale můžeme vám ukázat mnoho variant. Dnes například s čokoládou a hruškami pečenými v medu.

Horoskopy 2017

reklama

reklama