reklama

Moučník na víkend: Rebarborový koláč s jahodami a kokosem

Rebarborový koláč s jahodami Foto:
Rebarborový koláč s jahodami
Foto: akademiekvality.cz

Jestli máte rádi kombinaci sladkého a kyselého, vyzkoušejte rebarboru. Je to sice zelenina a její dlouhé stonky nevypadají zrovna chutně. O to víc vás překvapí sladký koláč, ve kterém její kyselost vyrovnávají šťavnaté jahody.

Přestože se v kuchyni rebarbora upravuje především na sladko, patří mezi lahůdkovou zeleninu. Její dlouhé oddenky se využívaly již ve starověku na podporu trávení, úpravu činnosti žaludku a jako laxativum. O rebarboře je známé, že pročišťuje organismus, neboť zabíjí škodlivé mikroorganismy. Také prospívá krevnímu oběhu a působí močopudně. Protože ale obsahuje šťavelany, neměli by ji konzumovat lidé se sklony k tvorbě ledvinových kaménků.

Nejlahodnější je rebarbora brzy na jaře, do sv. Jana (24. června). Pak postupně řapíky ztrácejí svou křehkost a aroma a narůstá v nich obsah kyseliny šťavelové. 

Než rebarboru použijete, je nutné řapíky očistit a oloupat z nich povrchová vlákna. Hodí se do moučníků s tvarohem, jako náplň do sladkých knedlíků, můžete ji přidat do žemlovky, ovocných polévek nebo z ní udělat kompot. Velmi dobrá, i když možná nezvyklá, je i kombinace reveně s malinami.

A úplně nejlepší je z rebarbory upéct koláč!

Rebarborový koláč s jahodami a kokosem

rebarborový koláč 1 Foto:

Co budete potřebovat:

  • 190 g polohrubé mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g jahod
  • 150 g rebarbory
  • máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání formy

 

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.

2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřicí prášek.

3. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a rozpuštěné zchladlé máslo. V další míse vyšlehejte z bílků pevný sníh.

4. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky. Rebarboru oloupejte, očistěte a také nakrájejte na menší kousky.

6. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou směsí a na závěr zlehka vmíchejte sníh.

7. Těsto nalijte do připravené formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.

8. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova asi 40 minut.

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Namalujte si svůj originální moučník Foto:

Romantické pečení: Malované rolády

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji...

Článek

Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti Foto:

Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra

Mnozí ho považují za nejdokonalejší moučník na světě. Možná. Je pravda, že kdo ho jednou ochutnal, bude se k němu vracet už pořád. Jeho chuť se totiž od klasických...

Článek

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami? Foto:

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Zavřete oči a vzpomeňte si na prázdniny. Babička vytahuje z trouby horký koláč plný borůvek, malin nebo jiného ovoce a vy se už nemůžete dočkat, až vám kousek ukrojí.
Horoskopy 2017

reklama

reklama