reklama

Mrkev pro zdravé oči? Ale kdepak!

S dobrým zrakem až do stáří vám mrkev sice nepomůže, ale je skvělá v mnoha jiných směrech Foto:
S dobrým zrakem až do stáří vám mrkev sice nepomůže, ale je skvělá v mnoha jiných směrech
Foto: Thinkstock a neovize.cz

Mrkev je ohromně chutná a zdravá zelenina, která je v mnoha směrech prospěšná lidskému organismu. Ale to, že zlepšuje náš zrak, je velmi rozšířený a oblíbený mýtus.

Kolikrát v životě jste už slyšeli ono známé  „papej mrkvičku, ať máš zdravé oči a dobře vidíš“? Mrkev je sice významným zdrojem provitamínu A, který zlepšuje stav pleti a vyživuje sítnici. Ale určitě nevyřeší žádné oční problémy. Abyste si uchovalli dobré vidění, chroupat mrkev tedy bohužel nestačí.  „Hodně lidí se mylně domnívá, že když bude jíst hodně mrkve, brýle nebude potřebovat. S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí. Mrkev je bohatá na vitamín A (podobně jako mléko, sýr nebo vajíčka), který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici). Také nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje Doc. Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize. A dodává: „Bohužel to nefunguje tak, že když člověk zchroupe každý večer jednu nebo dvě mrkve, udrží si ostrý zrak až do stáří. O zrak se musíme starat ve spolupráci s očním lékařem a na pravidelné prohlídky chodit alespoň jednou ročně.“

Článek

7 zeleninových šťáv Foto:

7 zeleninových šťáv proti 7 neduhům

Na každou „bolístku" existuje léčivý nápoj.

 

V čem tedy mrkev dobrá JE?

Herbář z roku 1899 uvádí, že mrkev „se přidává do náhražky kávy cichorie, připravuje se z ní sirup užívaný proti kašli a jiným neduhům prsním. Požívati mrkev radí se ženám těhotným; účinkuje prý na pud pohlavní. Dítky, které mají škrkavky, ať na lačný žaludek jedí mrkev. Vředy rozežírající léčí se náplastí, jež záleží z tlučené nati mrkvové a medu“.

Mrkev je výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům. Jedna porce mrkvového salátu denně pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces. Vědecké výzkumy už v 70. letech minulého století potvrdily, že jedna středně velká mrkev denně pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater. Syrová mrkev je bohatá na obsah unikátních druhů vlákniny, která pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů.

Mrkev funguje také jako přírodní solárium. Když z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se nám do těla vstřebají pouze 3%, vařená či dušená mrkev na oleji ze sebe uvolní až 39% betakarotenu.

Článek

Stačí se vystavit slunci a naše tělo si vitamin D vyrobí samo Foto:

5 vážných nemocí spojených s nedostatkem vitaminu D

„Sluneční“ vitamin podporuje růst kostí a svalů. Naše tělo si ho umí vyrobit samo ze slunečného záření, ale jeho nedostatek může tělo pěkně poškodit.

 

Oslavte s mrkví její svátek

Věděli jste, že 4. dubna mají svátek nejen všechny Ivany, Isidorové a Platónové, ale i mrkev? Mezinárodní den mrkve vznikl v roce 2012 a společně s Českou republikou jej uznávají také ve Francii, Itálii, Švédsku, Rusku, Austrálii, Velké Británii a Japonsku. V podstatě po celém světě se tak na začátku apríla konají do oranžova zbarvené párty, happeningy a mejdany na oslavu této oblíbené kořenové zeleniny. V České republice se ročně vypěstuje na 100 000 tun mrkve – to už je dobrý základ pro pořádný karotkový mejdan!

A jak tedy uctít oblíbenou kořenovou zeleninu? Tou nejlepší variantou je samozřejmě dobré jídlo. Jak jinak, než z mrkve. Máme pro vás pár tipů:

Na žádné oslavě by neměl chybět dort. V tomto případě mrkvový. Kdo ho ještě neochutnal, měl by to udělat, protože je neuvěřitelně šťavnatý a opravdu výborný. Sladkou korunu mu dodává poleva z krémového sýra. Podívejte se, co se dá ze sladkého mrkvového těsta vyrobit:

S mrkvovými mašlemi Foto:

 

Jestli se vám nechce dělat celý velký dort, zkuste jednoporcová balení v podobě košíčků. Jsou šikovné do ruky a jako zákusek ke kávě nepřekonatelné:

Mrkvové košíčky

_MG_74851 mrkvové košíčky_Fotor Foto:                                                                                                                Foto: Johana Pošová

Co budete potřebovat:

• 400 g krupicového cukru

• 1 a 1/3 hrnku jemného rostlinného oleje

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• 3 hodně velká vejce

• 260 g hladké mouky

• 2 lžičky mleté skořice

• 2 lžičky jedlé sody

• 1 a 1/2 lžičky soli

• 3 hrnky nastrouhané mrkve

• 1 hrnek rozinek

• 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Na polevu:

• 300 g krémového sýra pokojové teploty

• 250 g másla pokojové teploty

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• 500 g moučkového cukru

 

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Cukr, olej a vanilku ušlehejte pádlovým nástavcem v robotu. Po jednom zašlehejte vejce. Do jiné mísy prosejte mouku, skořici, sodu a sůl. Motor robotu nechte běžet a k cukrové směsi vmíchejte polovinu moučné směsi. Pak ke zbylé mouce přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a ořechy, dobře promíchejte a spojte s těstem. Příliš ho už nešlehejte.

2. Důlky formy na muffiny vyložte papírovými košíčky (dávka by měla stačit na 22 košíčků) a naplňte je těstem. Pečte 10 minut při 200 °C, pak snižte teplotu trouby na 180 °C a košíčky pečte ještě 35 minut, nebo až po vpichu špejle zůstane špejle čistá, bez drobečků. Upečené košíčky nechte vychladnout na mřížce.

3. Na polevu utřete tvaroh, máslo a vanilku, nejlépe pádlovým nástavcem v robotu, pak zatřete cukr a utřete dohladka. Vychladlé košíčky hojně ozdobte polevou.

A co dalšího můžete z mrkve připravit? Tady je pár tipů:

Recept

Marocký mrkvový salát s pohankou  Foto:

Marocký mrkvový salát s pohankou

Pohanka je zdravá, plná prospěšných látek, a v našich krajích bývala dlouho tradičním jídlem. Jen jsme na ni časem ke své škodě pozapomněli. Zkuste ji zařadit do...

Recept

Mrkvová pomazánka  Foto:

Mrkvová pomazánka

Pomazánky jsou vhodné jako rychlé pohoštění pro návštěvy nebo jako výborná večeře, pokud vás přepadne lenost a nechce se vám nic vyvařovat.

Recept

Pečené mladé mrkvičky s římským kmínem Foto:

Pečené mladé mrkvičky s římským kmínem

Pokud chcete zazářit netradiční přílohou, vyzkoušejte mladé pečené mrkvičky. Římský kmín a harissa pasta jim dodá neuvěřitelný šmrnc.

Recept

Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem Foto:

Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

Stačí minimum ingrediencí a za chvíli vykouzlíte překvapivě lahodnou polévku, která vás v tomto pošmourném počasí zaručeně povzbudí :)
s

Recept

Mrkvový salát se sezamem a zázvorem Foto:

Teplý mrkvový salát se sezamem a zázvorem

Tento salát vás překvapí svou sytou chutí. Moc dobrý je teplý jako příloha k masu, ale chutná skvěle i zastudena, třeba k sýrům. Tuhle laskominu jsem vyzkoušela i na...

Spoustu dalších (a nejen mrkvových) jarních receptů najdete v novém vydání časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní koleda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si jarní koledu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Zbrusu nové číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti už od 9. března – a je plné receptů, které vám domů přivolají jaro.

 

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Článek

6 slupek z ovoce a zeleniny Foto:

6 slupek z ovoce a zeleniny, které je lepší sníst než vyhodit

Většina živin v ovoci či zelenině je právě ve slupce či kůrce. Které slupky je lepší sníst než vyhodit?

Článek

Zdravé jídlo = zdravý rozum! Foto:

Jezte hodně ovoce a zeleniny! Vyhne se vám demence a deprese

Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny je pravděpodobně spojena s pocitem větší spokojenosti se sebou samým a s nižším nebezpečím vzniku deprese i demence.

 

 

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama