reklama

Nápady z palačinek: Nasladko i naslano

S jahodami nebo s lososem? Foto:
S jahodami nebo s lososem?
Foto: Yummy Image

Možná rádi experimentujete, možná jen občas nevíte, co se zbylými palačinkami. Ukážeme vám, že palačinky mohou vypadat i chutnat úplně jinak, než jak je znáte.

Palačinky asi dělal ve svém životě skoro každý. A nejspíš skončil u toho, že je posypal kakaem, potřel marmeládou, v lepším případě naplnil něčím "vychytanějším" a pak zaroloval.

Palačinky jsou ale i skvělý základ, ze kterého můžete vytvořit něco dalšího a třeba opravdu luxusního. A na rozdíl od jiných moučníků k tomu většinou ani nepotřebujete pečicí troubu.

Pár palačinkových rad:

* Těsto na palačinky můžete udělat z hladké nebo polohrubé mouky. Vyberete-li hladkou, těsto se bude lépe lít, z polohrubé se zase lépe rozmíchá a nebudou v něm žmolky.

* Aby byly palačinky nadýchané, můžete bílek z vajec oddělit, ušlehat z něj sníh a teprve pak ho lehce vmíchat do hotového těsta.

* Pokud nemáte teflonovou pánev, musíte před pečením každé další palačinky pánev znovu vymastit (stačí ji vytřít ubrouskem lehce namočeným v oleji).

* Je-li těsto příliš husté, přidejte do něj ještě trochu vody. Ne mléko, jinak bude těsto příliš lepkavé.

 

Tento na pohled velmi efektní dezert vůbec není tak těžký na přípravu, jak vypadá. A můžete ho klidně připravit den předem:

Palačinková terina s jahodami

1 Foto:

Co budete potřebovat:

Na palačinky:

• 1 vejce

• 1,25 dl mléka

• 125 g hladké nebo polohrubé mouky

• 1/2 lžičky pudinkového prášku (vanilkového nebo mandlového)

• špetku soli

• asi 1 dl vody

• trochu oleje na pečení

Na náplň:

• 6 plátků želatiny

• 2 dl smetany ke šlehání

• 200 g zakysané smetany

• 3 sáčky vanilinového cukru

• 2 lžíce citronové šťávy

• 1 lžičku strouhané citronové kůry

• 200 g hezkých jahod

1. V míse rozšlehejte vejce s mlékem, po částech zašlehejte mouku s pudinkovým práškem a solí a nakonec zašlehejte vodu, až vznikne hladké těstíčko. Nechte ho chvíli stát a pak z něj na vymaštěné pánvi upečte osm palačinek. Po vychladnutí vyložte palačinkami formu ve tvaru obrácené trojúhelníkové střechy nebo na srnčí hřbet tak, aby palačinky přesahovaly i přes okraj.

2. Plátky želatiny zalijte v misce studenou vodou a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím ušlehejte smetanu dotuha a přimíchejte k ní zakysanou smetanu rozmíchanou s vanilinovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Ze želatiny vymačkejte vodu, dejte ji zpátky do misky a krátce zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Přidejte ji ke smetanové směsi a promíchejte.

3. Připravenou směsí naplňte formu s palačinkami asi do jedné třetiny, rychle na ni rozložte v řadě za sebou celé jahody špičkami dolů, zakryjte je zbylou směsí a překryjte přesahujícími palačinkami. Vše nechte 2–3 hodiny ztuhnout v lednici, pak terinu opatrně vyklopte a nakrájejte na řezy ostrým nožem namočeným v teplé vodě.

 

A teď něco pro milovníky horkých dezertů:

Gratinované jahodové palačinky

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 15 lžic mléka

• špetku soli

• 4 vejce

• 18 lžic polohrubé mouky

• olej na pečení a vymazání formy

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 2 lžíce rumu

• 2 lžíce moučkového cukru

• 300–400 g jahod

 1. Z mléka, špetky soli, dvou celých vajec, dvou žloutků a mouky ušlehejte v míse hladké těstíčko a podle potřeby ho zřeďte trochou vody (nemělo by být moc husté, aby se lépe lilo na pánev). Z těsta pak na vymaštěné pánvi upečte palačinky.

2. Rozpuštěné máslo smíchejte s rumem a 1 lžící moučkového cukru, touto směsí potřete každou palačinku, položte na ni půlky jahod a opatrně zarolujte. Naplněné palačinky narovnejte do vymazané zapékací misky.

3. Ze dvou zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj zbylý cukr a rozdělte ho na palačinky v misce (nejlépe pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou). Vše vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a krátce zapečte (jen několik minut), dokud sníh na povrchu nezezlátne. Podávejte ihned.

 

Jestli si netroufáte na pečení klasického dortu, zkuste tenhle:

Palačinkový dort s tvarohovým krémem

3 Foto:

Co budete potřebovat:

Na palačinky:

• 3,5 dl mléka

• 2 vejce

• 170 g hladké mouky

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• špetku soli

• trochu oleje na pečení

Na náplň:

• 500 g měkkého tvarohu

• 4 lžíce cukru

• 2 lžíce kokosového likéru

• 2 disko sušenky s kokosovou náplní

• 1 lžíci rumu

• 80 g čokolády na vaření

Na ozdobení:

• 1 pomeranč

• 5 malin

• lístky máty nebo meduňky

1. Do mísy nalijte polovinu mléka, přišlehejte vejce a postupně vmíchejte mouku, zbylé mléko, máslo a sůl. Z těsta upečte na pánvi vytřené olejem 12 tenkých palačinek a nechte je vychladnout.

2. V misce smíchejte 300 g tvarohu se dvěma lžícemi cukru, likérem a najemno rozdrcenými nebo rozmixovanými sušenkami. V druhé misce smíchejte zbylý tvaroh se zbylým cukrem, rumem a rozpuštěnou čokoládou.

3. Polovinu palačinek potřete tmavým a druhou polovinu světlým tvarohem (3 lžíce světlého tvarohu si nechte na ozdobení). Palačinky střídavě naskládejte na sebe a vršek dortu ozdobte malými nočky vykrojenými lžičkou ze světlého tvarohu. Na ně položte dílky oloupaného pomeranče a dort dozdobte malinami a lístky máty nebo meduňky.

 

Nejste na sladké? Tak to zkuste naslano:

Palačinkové mille feuille s uzeným lososem

4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 8 hotových palačinek (nejlépe domácích)

• 200 g crème fraîche (hustá zakysaná smetana)

• 1 limetku

• sůl a mletý pepř

• 100 g tenkých plátků uzeného lososa

• hrst zelených lístků (polníčku, rokety, kerblíku apod.)

1. Z palačinek vykrojte formičkou kolečka o průměru asi 6–7 cm, rozložte je na plech s papírem na pečení a vypečte je dozlatova a dokřupava v troubě vyhřáté na 150 °C.

2. Crème fraîche rozmíchejte se šťávou a nastrouhanou kůrou z limetky, osolte a opepřete.

3. Opečené palačinkové placičky potřete vrstvou krému, přidejte překrojený plátek lososa a zelený lístek a toto zopakujte ještě asi třikrát, až vzniknou věžičky. Podávejte ihned.

Další skvělé recepty najdete v novém letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.

 

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta Foto:

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Tak jako my máme obložené chlebíčky nebo topinky, mají Italové bruschettu. Vychutnejte si ji za letních večerů. Třeba se sklenkou dobrého vína.

Článek

Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti Foto:

Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra

Mnozí ho považují za nejdokonalejší moučník na světě. Možná. Je pravda, že kdo ho jednou ochutnal, bude se k němu vracet už pořád. Jeho chuť se totiž od klasických...

Článek

Udělejte si z nich pití, salát nebo zmrzku:) Foto:

Okurky do vedra: 6 receptů, které vás osvěží

Z okurek se v horkých dnech dají vyrobit úžasné dobroty k jídlu i pití. Zkuste je!

Horoskopy 2017

reklama

reklama