reklama

Nejlepší polévky? Plné knedlíčků!

Knedlíčky jsou výborné ve vývarech i v krémových polévkách Foto:
Knedlíčky jsou výborné ve vývarech i v krémových polévkách
Foto: Yummy Image

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi. Zvlášť když v ní plavou knedlíčky.

Vývar s knedlíčky patří k nedělní klasice a v mnoha rodinách se připravuje i při všech slavnostních příležitostech. S radostí ho vařívaly naše prababičky i babičky a budou je jistě vařit i naše vnučky a pravnučky. Ale knedlíčky si můžete přidat klidně i do hustých krémových polévek ze zeleniny. Našli jsme pro vás několik kombinací, které možná ještě neznáte.

Než začnete vařit, pár užitečných knedlíčkových rad by se mohlo hodit:

Místo tvarování rukou můžeme použít 2 lžičky nebo 1 lžičkou vykrajovat noky, což je rychlejší.

Chcete-li mít jistotu, že má hmota na knedlíčky správnou konzistenci, zavařte do polévky na zkoušku nejdříve 1 knedlíček a když se nerozvaří, vložte další.

Kdybyste uvařili knedlíčky v čistém vývaru, zbytečně by se zakalil. Proto je lepší uvařit je zvlášť v osolené vodě a do polévky přidat až před podáváním.

Zeleninové nebo masové knedlíčky se hodí do čistých vývarů, v bílých polévkách ze zeleniny, drůbeže nebo ryb chutnají lépe knedlíčky houskové, rýžové nebo bramborové.

 

Na začátek máme pro vás hustou polévku plnou zeleniny a s knedlíčky, které rozhodně nepřehlédnete. Jsou velké jako pingpongové míčky: 

Hustý drůbeží vývar s kuřecími superknedlíčky

4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 l kuřecího vývaru

• 200 g zeleninové směsi (plátků mrkve, mladé cukety, hrášku apod.)

• nudle (nejlépe domácí)

• mletý pepř a sůl

• nasekanou zelenou petrželku na posypání

Na knedlíčky:

• 200 g mletého kuřecího masa

• 2 vejce

• 2 lžíce polohrubé mouky

• muškátový květ

• mletý bílý pepř a sůl

 

1. Mleté maso promíchejte s vejci, přidejte mouku, muškátový květ, pepř a sůl a směs nechte nejméně 15 minut odpočinout v chladu.

2. Mezitím v hrnci uveďte do varu vývar a povařte v něm nakrájenou zeleninu. Nudle uvařte zvlášť v osolené vodě.

3. Z vychlazené masové směsi utvořte v namočených dlaních knedlíčky velké jako pingpongové míčky, zavařte je do vroucího vývaru se zeleninou a povařte 5 minut (knedlíčky můžete také uvařit zvlášť v osolené vodě a pak je přidat do polévky). Polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte do ní uvařené nudle a při podávání ji posypte nakrájenou petrželkou.

 

Pro všechny milovníky jemných chutí:

Brokolicový krém s lososovými knedlíčky

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 50 g másla

• 40 g hladké mouky

• špetku muškátového květu

• 5 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru

• 1,5 dl smetany

• 250 g očištěných růžiček brokolice

• sůl

• 1 lžičku drceného růžového pepře

• 0,8 dl zakysané smetany

Na knedlíčky:

• 40 g střídky z bílého pečiva

• 0,5 dl smetany ke šlehání

• 120 g filetu z lososa bez kůže a kostí

• mletý pepř a sůl

• špetku strouhané citronové kůry

 

1. V menším hrnci rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a nechte zpěnit. Přidejte muškátový květ, zalijte studeným vývarem, dobře rozmíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přilijte smetanu a polévku nechte zvolna vařit.

2. Mezitím připravte knedlíčky. Střídku pečiva nakrájejte na plátky a zalijte je smetanou. Lososa nasekejte najemno (nejlépe v robotu), osolte ho, opepřete, ochuťte citronovou kůrou a po částech vmíchejte namočenou střídku. Mokrou lžičkou vykrajujte z hmoty nočky, které opatrně v dlaních zakulaťte, vložte do vroucí osolené vody a zvolna vařte asi 5 minut. Pak je sceďte a nechte stát v misce zakryté fólií, aby neoschly.

3. Brokolici vložte do 3,3 dl vroucí osolené vody a povařte doměkka. Přilijte ji i s vodou do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem. Krém podle chuti dosolte a rozdělte do talířů. Přidejte knedlíčky a každou porci doplňte růžovým pepřem a kopečkem zakysané smetany.

 

Klasika, která nikdy nezklame:

Slepičí vývar s játrovými knedlíčky

1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 l slepičího vývaru

• 60 g očištěného pórku

• 50 g očištěné mrkve

Na knedlíčky:

• 150 g drůbežích nebo králičích jater

• 60 g střídky z bílého pečiva

• trochu mléka

• 1 vejce

• 30 g rozpuštěného másla

• 30 g polohrubé mouky

• mletý pepř a sůl

• 1 stroužek česneku

• 1 lžíci nasekané petrželky

 

1. Játra utřete na prkénku tupou stranou nože a dejte do misky. Střídku nakrájejte na kostičky, zalijte ji mlékem a nechte nasáknout. Pak kostičky vymačkejte a přidejte k játrům. Přidejte vejce, máslo, mouku, pepř, česnek utřený se solí a petrželku, promíchejte, podle potřeby dosolte a nechte asi 15 minut odpočinout.

2. Ze směsi utvořte v dlaních namočených ve vodě malé knedlíčky, vložte je do prudce se vařící osolené vody, stáhněte teplotu a zvolna vařte asi 5–7 minut.

3. Mrkev a pórek nakrájejte na nudličky, spařte je horkou vodou a vložte do horkého slepičího vývaru. Přidejte uvařené knedlíčky a podávejte.

 

A nakonec jedna dokonalá kombinace:

Polévka z lilku s houbovými knedlíčky

3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 lilek (asi 300 g)

• 0,6 dl olivového oleje

• sůl

• 1 menší cibuli

• 2 stroužky česneku

• 50 g hladké mouky

• 6 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru

• 1 větvičku rozmarýnu

• sůl a mletý bílý pepř

• 2,5 dl smetany

• 2 lžičky bazalkového pesta

Na knedlíčky:

• 2 lžíce sušených hub

• 200 g bílého pečiva (1 nebo 2 dny starého)

• 0,5 dl mléka

• 1 vejce

• 1 lžíci pomazánkového másla nebo lučiny

• 1 lžíci polohrubé mouky

• 1/2 lžíce lístků tymiánu

• sůl

 

1. Houby zalijte vodou a nechte nabobtnat.

2. Lilek rozkrojte podélně na poloviny, potřete je lehce olejem, osolte a upečte při 180 °C doměkka. Mezitím v menším hrnci na zbylém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte plátky česneku, zasypte moukou a krátce orestujte. Přilijte studený vývar, dobře rozmíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte větvičku rozmarýnu a polévku nechte zvolna vařit.

3. V míse smíchejte slité a nakrájené houby (nálev z hub přilijte do polévky), nakrájené pečivo, mléko rozmíchané s vejcem a máslem (lučinou), lístky tymiánu a mouku, osolte promíchejte a těsto nechte odpočinout.

4. Z upečeného lilku lžící vydlabejte měkkou dužinu, vmíchejte ji do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem na krém, do kterého vmíchejte smetanu. Osolte ho, opepřete a nechte zvolna vařit.

5. Z těsta vytvarujte vlhkými dlaněmi knedlíčky, vložte je do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut. Polévku rozdělte do talířů, přidejte knedlíčky a každou porci doplňte půlkou lžičky pesta.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Budou vám chutnat! Foto:

Jarní polévky k večeři: Zahřejí, zasytí a nepřiberete po nich

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi.

Článek

Je libo salátek? Foto:

Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad

Syrová zelenina se po zimě opět naplno vrací do našich jídelníčků. Využijte prvních vlaštovek v obchodech a na trzích a umíchejte si k večeři salát, za který vám váš...

Článek

Nasladko nebo naslano? Foto:

Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána

Kolikrát za život vám někdo přinesl snídani až do postele, i když jste nebyli nemocní? Udělejte si o víkendu čas a trochu se po ránu rozmazlujte.

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama