reklama

Nejste na sladké? Udělejte si Smörgåstårtu

Slaný dort může být i zdravý Foto:
Slaný dort může být i zdravý
Foto: Modcloth.com

Nikde není psáno, že dorty musí být sladké. I slaný dort může vypadat krásně, a dokonce má ve světě i své jméno a historii.

Smörgåstårta, jak se slanému dortu říká, pochází ze Skandinávie, kde se tradičně podává na narozeninových oslavách a svatbách. I vy ho můžete vyrobit jako dárek pro někoho, kdo sladké moc nemusí. Nebo ho udělejte jako pohoštění pro přátele na večírek.

Základem je chleba. Ideální je kulatý bochník, a pokud chcete, aby byl dort vyšší, použijte rovnou dva. Z chleba odkrojte vrchní oblou část a pak ho rozkrojte na tři pláty. Ty pak po obvodu zarovnejte nožem, abyste získali stejně velké kruhové pláty. Jako šablonu můžete použít třeba menší talíř.

img_9194 Foto:

Náplň si můžete zvolit podle své chuti a fantazie. V tomto případě je opravdu zdravá – každý plát je nejprve potřený vrstvou krémového sýru (použít můžete třeba lučinu, Philadephii, kozí sýr...) a pak obložený tence nakrájenou okurkou, avokádem a čerstvými výhonky.

sammich-cake Foto:

Pláty postupně skládejte na sebe a pak celý dort na vrchu i po strnách potřete krémem. Ten můžete umíchat třeba z 1 dílu krémového sýru a 1 dílu zakysané smetany. 

7256681202_29a08b887e_o Foto:

A na řadu přichází zdobení. Opět je to na vaší chuti a fantazii. A také na tom, co je momentálně k dispozici. Stonky zeleného chřestu přímo vybízejí k tomu, abyste je rozestavěli po obvodu dortu. Stačí je zespodu seříznout a pak obmotat provázkem, který stonky bude držet ve správné poloze a také poslouží jako dekorace.

7256681046_9c3f093b3a_o Foto:

 

Nebo dort ozdobte jinak. Tady je malá inspirace:

Kombinace krevet, chřestu a bylinek vypadá nádherně Foto:

 

A jestli chcete něco luxusnějšího, zkuste tenhle dort s dvěma různými náplněmi. Udělat ho můžete třeba... na Velikonoce.

 httpzapxpxau.blogspot.co.uk Foto:

                                                                                                           Foto: zapxpxau.blogspot.co.uk

Co budete potřebovat:

• 24 plátků toastového chleba (světlého nebo celozrnného)

Na šunkovou náplň:

• 250 g šunky

• 150 g krémového sýru (můžete použít kučinu, žervé, případně tavený sýr)

• 50 g majonézy nebo hustšího bílého jogurtu

Na bylinkovou náplň:

• 200 g krémového sýru

• 80 g másla

• hrst čerstvých bylinek (petrželky, pažitky, bazalky…)

• 150 g nakládaných okurek

• sůl

Na ozdobení:

• 1 okurku

• asi 150 g krémového sýru

• 5 ruliček šunky a sýru

• 1 natvrdo uvařené křepelčí vajíčko

1. Nejdříve si připravte šunkovou náplň. Šunku překrájejte na menší kousky a rozmixujte v robotu na pastu. Přidejte krémový sýr a promíchejte. Podle potřeby pak opatrně přidávejte majonézu nebo bílý jogurt. Náplň by se měla dobře roztírat, ale neměla by být příliš řídká.

2. Dále si připravte bylinkovou náplň. Krémový sýr smíchejte se změklým máslem. Bylinky a kyselé okurky buď nasekejte nadrobno, nebo rozmixujte v robotu, vmíchejte do sýrové směsi a podle chuti ji případně ještě osolte.

3. Toasty rozdělte na 6 hromádek po čtyřech kusech. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete udělat hranatý dort a každou vrstvu vytvořit ze čtyř plátků chleba sestavených do čtverce. Pokud chcete mít dort kulatý, překrojte plátky úhlopříčně na poloviny a každou ještě po okraji seřízněte dokulata. Vzniknou vám tedy výseče. Na vhodný talíř nebo podnos sestavte osm výsečí, aby vznikl kruh (nebo čtyři plátky chleba, aby vznikl čtverec), a potřete ho silnější vrstvou bylinkové náplně. Přidejte další vrstvu chleba a potřete ji vrstvou šunkové náplně. Takto pokračujte ve vrstvení a střídání náplní, dokud nespotřebujete všechen chleba i obě náplně.

4. Na potření vrchní strany a boků použijte krémový sýr (můžete použít i zbytek šunkové nebo bylinkové náplně nebo případně krémový sýr rozmíchaný se stejným množstvím změklého másla – díky tomu dort na povrchu nebude tak rychle osychat).

5. Okurku dobře omyjte, okrájejte z ní v proužcích slupku a ještě ji nakrájejte na tenčí proužky o trochu delší, než je výška dortu. Ty pak přimáčkněte na boky dortu. Zbytek okurky nakrájejte na kostičky a posypte jimi vršek dortu. Nakonec dort dozdobte ruličkami stočenými z plátků šunky a sýru a přidejte rozkrojené vajíčko.

Spoustu dalších receptů a nápadů, které můžete využít nejen na Velikonoce, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už 11. března. Tady je malá ochutnávka:

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...

Mohlo by vás také zajímat:

Článek

Dáte si?  Foto:

Víkendové kuře 3x jinak

Víkend se blíží a nejspíš přemýšlíte, co budete vařit. My vám to trochu usnadíme.

Horoskopy 2017

reklama

reklama