reklama

Nevíte, co s úrodou rajčat? Zkuste zdravý koláč nebo domácí kečup

Takhle vypadá rajské vaření Foto:
Takhle vypadá rajské vaření
Foto: profimedia.cz a Yummy Image

Když se urodí, nestačíte je ani rozdávat. Natož krájet je do leča nebo do salátů. Jestli už nevíte, co s nimi, my vám přidáme pár tipů.

 

Co z nich třeba upéct zdravou letní večeři v podobě koláče? Receptů na slané koláče existuje spousta. Tím nejznámějším je určitě pizza. Ale možností je daleko víc. Jednak se dá pokaždé použít jiné těsto a obměňovat se dá samozřejmě i náplň, i když základ je samozřejmě vždy stejný – rajčata. A právě díky nim vypadají koláče tak úchvatně.

 

My pro vás máme koláč, který je z těsta z celozrnné mouky a zdravá je samozřejmě i náplň – tvarohová s bylinkami.

Koláč s rajčátky

adc88aa3dd45ec980528a531365442be Foto:

                                                                                                             Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 200 g celozrnné pšeničné mouky

• 150 g netučného měkkého tvarohu

• 80 g másla

• 1 vejce

• špetku soli

• mouku na vál

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:

• 150 g čerstvého bylinkového sýru

• 200 g netučného měkkého tvarohu

• mletý bílý pepř

• 2 vejce

• 500 g malých rajčátek

• 1 lžíci nasekaných bylinek (např. oregana, rozmarýnu...)

1. Z mouky, tvarohu, nakrájeného změklého másla, vejce a soli vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi 30 minut odpočinout.

2. Pak ho rozválejte na pomoučeném válu na kruhový plát a vyložte jím vymazanou a vysypanou kulatou formu o průměru 28 cm. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj papír na pečení a zasypte ho suchými luštěninami. Těsto nechte ještě asi 20 minut odpočinout a pak ho zapečte při 200 °C. Po 10 minutách snížte teplotu na 160 °C a těsto dopečte dozlatova. Odstraňte z něj papír s luštěninami a nechte ho vychladnout.

3. Čerstvý sýr smíchejte s tvarohem a žloutky, podle chuti ho opepřete a nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Náplň rozetřete na upečené těsto, rozložte na něj půlky rajčátek, posypte bylinkami a koláč pečte asi 30 minut při 150 °C.

 

A ještě pár dalších receptů pro milovníky slaných koláčů:

Obrácený rajčatový koláč

Obrácený rajčatový koláč Foto:

                                                                            Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Klikněte si pro recept: Obrácený rajčatový koláč

 

Rajčatový koláč ze sýrového těsta

Rajčatový koláč Foto:

                                                                                                                              Foto: Gurmet

Klikněte si pro recept: Rajčatový koláč ze sýrového těsta

 

Rajčatový koláč s estragonem

Rajčatový koláč s estragonem Foto:

                                                                                                                        Foto: profimedia.cz

Klikněte si pro recept: Rajčatový koláč s estragonem

 

Jestli máte rajčat opravdu hodně, udělejte z nich kečup. Domácí, voňavý, bez konzervantů a barviv.

Domácí kečup

profimedia-0188788347 Foto:

                                                                                                              Foto: profimedia.cz

1,5 kg omytých zralých rajčat nakrájejte na kousky, přidejte 2 hřebíčky, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 10 g soli a duste doměkka. Horkou směs prolisujte a vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Pak přidejte 50 g cukru (nebo sladidla) a 1 dl octa, ještě chvíli povařte a za horka naplňte do předehřátých skleniček. Uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C. Chceme-li mít kečup pikantnější, přidejte na konci feferonky, chilli koření nebo ostrou hořčici.

A jde to i jinak:

Lahůdkový kečup

Co budete potřebovat:

• 3 jablka

• 500 g cibule

• 500 g červených paprik

• 2 dl vody

• 1,5 kg zcela zralých rajčat

• několik zrnek pepře a nového koření, pár bobkových listů, trochu bazalky

• 2 dl vinného octa

• 100 g cukru

• 30 g soli

1. Omytá jablka nakrájejte na osminky a zbavte jádřinců. Oloupanou cibuli nasekejte najemno, papriku zbavte semínek a nakrájejte na nudličky. Vše dejte do velkého mělkého hrnce, podlijte vodou a pod pokličkou duste bez míchání 5 minut. Mezitím nakrájejte rajčata, přidejte je spolu s kořením a octem k částečně rozvařené směsi a za občasného míchání zvolna vařte dalších asi 10 minut.

2. Rozvařenou kaši nechte vychladnout a propasírujte ji přes řídký cedník nebo ji i se slupkami rozmixujte (koření předtím vyndejte). Znovu ji přiveďte k varu, přidejte cukr a sůl a směs případně ještě podle chuti přislaďte nebo okyselte.

3. Horký kečup nalijte do připravených čistých sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Nedozrála?

Často se stává, že na stoncích visí ještě spousta rajčat, jenže sluníčko nesvítí, zato prší a prší. Klidně otrhejte i ještě nedozrálá rajčata a dejte je do papírového sáčku spolu s jablkem nebo zralým rajčetem. Sáček dejte na tmavé teplé místo a uvidíte, že rajčata během několika dnů dozrají. Optimální teplota na skladování červených rajčat je 14 - 16 °C, u nezralých rajčat by mohla nízká teplota narušit proces dozrávání, takže potřebují teplotu vyšší (18 - 30 °C).

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi Foto:

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je...

Článek

Nechcete si trochu sladce zahřešit? Foto:

Hříšná čokoláda: Svůdné recepty, kterým neodoláte

Bez čokolády se klidně dá žít, ale s ní je život mnohem sladší a příjemnější. A taky víc sexy!

Horoskopy 2017

reklama

reklama