reklama

Nevíte, co s úrodou rajčat? Zkuste zdravý koláč nebo domácí kečup

Takhle vypadá rajské vaření Foto:
Takhle vypadá rajské vaření
Foto: profimedia.cz a Yummy Image

Když se urodí, nestačíte je ani rozdávat. Natož krájet je do leča nebo do salátů. Jestli už nevíte, co s nimi, my vám přidáme pár tipů.

Co z nich třeba upéct zdravou letní večeři v podobě koláče? Receptů na slané koláče existuje spousta. Tím nejznámějším je určitě pizza. Ale možností je daleko víc. Jednak se dá pokaždé použít jiné těsto a obměňovat se dá samozřejmě i náplň, i když základ je samozřejmě vždy stejný – rajčata. A právě díky nim vypadají koláče tak úchvatně.

My pro vás máme koláč, který je z těsta z celozrnné mouky a zdravá je samozřejmě i náplň – tvarohová s bylinkami.

Koláč s rajčátky

adc88aa3dd45ec980528a531365442be Foto:

                                                                                                                Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g netučného měkkého tvarohu
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • mouku na vál
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň:

  • 150 g čerstvého bylinkového sýru
  • 200 g netučného měkkého tvarohu
  • mletý bílý pepř
  • 2 vejce
  • 500 g malých rajčátek
  • 1 lžíci nasekaných bylinek (např. oregana, rozmarýnu...)

1. Z mouky, tvarohu, nakrájeného změklého másla, vejce a soli vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi 30 minut odpočinout.

2. Pak ho rozválejte na pomoučeném válu na kruhový plát a vyložte jím vymazanou a vysypanou kulatou formu o průměru 28 cm. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj papír na pečení a zasypte ho suchými luštěninami. Těsto nechte ještě asi 20 minut odpočinout a pak ho zapečte při 200 °C. Po 10 minutách snížte teplotu na 160 °C a těsto dopečte dozlatova. Odstraňte z něj papír s luštěninami a nechte ho vychladnout.

3. Čerstvý sýr smíchejte s tvarohem a žloutky, podle chuti ho opepřete a nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Náplň rozetřete na upečené těsto, rozložte na něj půlky rajčátek, posypte bylinkami a koláč pečte asi 30 minut při 150 °C.

A ještě pár dalších receptů pro milovníky slaných koláčů:

Obrácený rajčatový koláč

Obrácený rajčatový koláč Foto:

                                                                            Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Klikněte si pro recept: Obrácený rajčatový koláč

 

Rajčatový koláč ze sýrového těsta

Rajčatový koláč Foto:

                                                                                                                              Foto: Gurmet

Klikněte si pro recept: Rajčatový koláč ze sýrového těsta

 

Rajčatový koláč s estragonem

Rajčatový koláč s estragonem Foto:

                                                                                                                        Foto: profimedia.cz

Klikněte si pro recept: Rajčatový koláč s estragonem

 

Jestli máte rajčat opravdu hodně, udělejte z nich kečup. Domácí, voňavý, bez konzervantů a barviv.

Domácí kečup

profimedia-0188788347 Foto:

                                                                                                              Foto: profimedia.cz

1,5 kg omytých zralých rajčat nakrájejte na kousky, přidejte 2 hřebíčky, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 10 g soli a duste doměkka. Horkou směs prolisujte a vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Pak přidejte 50 g cukru (nebo sladidla) a 1 dl octa, ještě chvíli povařte a za horka naplňte do předehřátých skleniček. Uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C. Chceme-li mít kečup pikantnější, přidejte na konci feferonky, chilli koření nebo ostrou hořčici.

A jde to i jinak:

Lahůdkový kečup

Co budete potřebovat:

• 3 jablka

• 500 g cibule

• 500 g červených paprik

• 2 dl vody

• 1,5 kg zcela zralých rajčat

• několik zrnek pepře a nového koření, pár bobkových listů, trochu bazalky

• 2 dl vinného octa

• 100 g cukru

• 30 g soli

1. Omytá jablka nakrájejte na osminky a zbavte jádřinců. Oloupanou cibuli nasekejte najemno, papriku zbavte semínek a nakrájejte na nudličky. Vše dejte do velkého mělkého hrnce, podlijte vodou a pod pokličkou duste bez míchání 5 minut. Mezitím nakrájejte rajčata, přidejte je spolu s kořením a octem k částečně rozvařené směsi a za občasného míchání zvolna vařte dalších asi 10 minut.

2. Rozvařenou kaši nechte vychladnout a propasírujte ji přes řídký cedník nebo ji i se slupkami rozmixujte (koření předtím vyndejte). Znovu ji přiveďte k varu, přidejte cukr a sůl a směs případně ještě podle chuti přislaďte nebo okyselte.

3. Horký kečup nalijte do připravených čistých sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Nedozrála?

Často se stává, že na stoncích visí ještě spousta rajčat, jenže sluníčko nesvítí, zato prší a prší. Klidně otrhejte i ještě nedozrálá rajčata a dejte je do papírového sáčku spolu s jablkem nebo zralým rajčetem. Sáček dejte na tmavé teplé místo a uvidíte, že rajčata během několika dnů dozrají. Optimální teplota na skladování červených rajčat je 14 - 16 °C, u nezralých rajčat by mohla nízká teplota narušit proces dozrávání, takže potřebují teplotu vyšší (18 - 30 °C).

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta Foto:

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Tak jako my máme obložené chlebíčky nebo topinky, mají Italové bruschettu. Vychutnejte si ji za letních večerů. Třeba se sklenkou dobrého vína.

Článek

Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi Foto:

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je...

Článek

Nechcete si trochu sladce zahřešit? Foto:

Hříšná čokoláda: Svůdné recepty, kterým neodoláte

Bez čokolády se klidně dá žít, ale s ní je život mnohem sladší a příjemnější. A taky víc sexy!

Horoskopy 2017

reklama

reklama