reklama

Oslaďte si MDŽ: Bratislavské rohlíčky s ořechovou náplní vás nadchnou!

rohlíčky s ořechovou nádivkou Foto:
rohlíčky s ořechovou nádivkou
Foto: Johana Pošová

Stačí se jednou zakousnout a zamilujete se.

Rohlíčky z kynutého těsta patří k našemu pekařskému repertoáru, stejně jako k francouzskému croissanty. Varianta připisovaná slovenskému hlavnímu městu je svátečně plná senzační oříškové nádivky – doslova mistrovský kousek, který si ale klidně můžete vychutnávat, i když žádný svátek neslavíte. 

 

Co budete potřebovat (na 10–12 porcí):

rohlicky Foto:

 

Na těsto:

  • 30 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky + 2 vejce
  • 500 g hladké mouky + na pomoučení válu
  • špetku soli

Na nádivku:

  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 6 lžic smetany nebo mléka
  • 60 g piškotových drobků
  • 40 g medu
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr podle chuti

Kromě toho:

  • žloutek na potření
  • tuk na vymazání plechu
  • moučkový cukr na posypání

 

1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme stát na teplém místě. Změklé máslo s cukrem umícháme do pěny, přidáme žloutky, vejce a mícháme ještě asi čtvrt hodiny. Pak zapracujeme mouku se solí, přidáme mléko s droždím a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

2. V misce promícháme všechny přísady na nádivku.

3. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál, rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na plát. Nakrájíme ho na čtverce, na každý dáme trochu nádivky a stočíme od jednoho cípu směrem k protilehlému a vytvarujeme do rohlíku. Naplněné rohlíčky přeneseme na vymazaný plech, necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným žloutkem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.

4. Před podáváním rohlíčky pocukrujeme.

 

Pečete, vaříte a jíte rádi? Pak by vám nemělo uniknout nové vydání časopisu Prima FRESH,  věnované, jak jinak, jaru a svátkům jara – Velikonocům. Najdete v něm 70 receptů na sladké i slané speciality, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Originál vypadá úžasně Foto:

Vyzkoušeli jsme sladký hit internetu: Hedvábný cheesecake jen ze tří surovin!

Opravdu se dá udělat dobrota jako cheesecake jen ze tří ingrediencí?

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

Článek

S jahodami nebo s lososem? Foto:

Nápady z palačinek: Nasladko i naslano

Možná rádi experimentujete, možná jen občas nevíte, co se zbylými palačinkami. Ukážeme vám, že palačinky mohou vypadat i chutnat úplně jinak, než jak je znáte.

Článek

Zebra venku, zebra i uvnitř Foto:

Sladká zebra: S tímhle dortem budete za hvězdu

V dnešním díle si ukážeme další možnost, jak vytvořit zajímavou kresbu v korpusu. Je to opravdu lehké a opravdu efektní. Zkuste si s námi udělat zebru.

Horoskopy 2017

reklama

reklama