reklama

Oslaďte si víkend: Tři moučníky, kterým neodoláte

Už víte, co si upečete k nedělní kávě? Foto:
Už víte, co si upečete k nedělní kávě?
Foto: David Turecký/Květinová kuchařka a další

Bez sladké tečky by nedělní oběd nebyl dokonalý.

 

 

Nepochybujeme o tom, že máte v zásobě pár skvělých moučníků, které pravidelně děláte. Pokud ale jde o sladké, vždycky se hodí něco nového do sbírky. Máme pro vás sladkosti, které skvěle chutnají a také krásně vypadají a zkrátí vám čekání na jaro.

 

 

Na rozkvetlé růže na zahradě si budeme muset sice ještě nějaký ten pátek počkat, ale koláč se sladkými jablečnými růžičkami si můžete upéct klidně hned.

Rozkvetlý jablečný koláč

Růžičkový koláč Foto:

                                                                                                         Foto: pinterest.com

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 125 g změklého másla

• 70 g moučkového cukru

• 1 vejce

• dřeň z 1/2 vanilkového lusku

• 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry

• 100 g jemně mletých mandlí

• 150 g hladké mouky

Na krém:

• 4 lžíce hladké mouky

• 6 lžic cukru

• 1 sáček vanilkového cukru

• 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry

• 3 žloutky

• 400 ml mléka

• 100 ml bílého vína

Na jablečné růžičky:

• 5 hezkých červených jablek

• 2 lžíce meruňkové zavařeniny

1. Máslo vyšlehejte s cukrem, vejcem, vanilkou a pomerančovou kůrou. Přidejte mandle a po částech mouku a vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na kulatý plát, přeneste do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a prsty umačkejte na dno a k okrajům. Přebytečné okraje těsta odřízněte, dno propíchejte vidličkou a formu uložte do chladničky.

2. Mezitím připravte krém. V míse smíchejte mouku s oběma druhy cukru a pomerančovou kůrou. Přidejte žloutky a trochu mléka a dobře promíchejte. Přilijte zbylé mléko a víno, mísu se směsí umístěte do horké vodní lázně a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Hotový krém nechte prochladnout.

3. Jablka omyjte a z každého odkrojte ze tří stran dužinu tak, aby zůstal jen jádřinec. Dužinu pak nakrájejte nebo nastrouhejte na velmi tenké plátky.

4. Na těsto ve formě rozetřete připravený krém. Vždy jeden plátek jablka stočte do ruličky (pokud se plátky lámou, zahřejte je asi 10 vteřin v mikrovlnce) a postavte na krém (začněte po obvodu). Kolem něj pak postupně skládejte další plátky jako okvětní lístky. Takto postupně vytvořte růžičky po celém povrchu krému. Lehce je na povrchu potřete rozehřátou zavařeninou a koláč pečte asi 35 minut při 180 °C dozlatova.

 

Cheesecake se většinou peče ve velké formě. Ale dá se udělat i ve formičkách na muffiny jako tyhle koláčky. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Minikoláčky s jahodami

Minikoláčky s jahodami Foto:

                                                                                                        Foto: willcookforsmiles.com

Co budete potřebovat:

Na korpus:

• 170 g máslových sušenek (neplněných)

• 2 lžíce jablečného pyré (přesnídávka)

Na náplň:

• 2 velká balení lučiny (každé 200 g)

• 2 lžíce bílého řeckého jogurtu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• 1 lžíci mléka

• 1 vejce

• 1 lžíci kukuřičného škrobu

• 3 lžíce cukru

Na polevu:

• 1 krabičku čerstvých jahod

• 2 lžíce medu

1. Sušenky rozsekejte v robotu a promíchejte je v míse s jablečným pyré. 12 formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky a na dno každé upěchujte asi půl lžíce připravené hmoty.

2. Lučinu vyšlehejte elektrickým šlehačem (trvá to asi minutu) a postupně do ní zašlehejte jogurt, vanilkový extrakt, mléko a vejce. Nakonec důkladně zašlehejte škrob a cukr.

3. Směs rozdělte do připravených formiček tak, aby byly téměř naplněné. Vložte je do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 18 minut. Pak troubu vypněte, nechte pootevřená dvířka a koláčky nechte v troubě ještě asi 10 minut.

4. Jahody nakrájejte na kousky, smíchejte v kastrůlku s medem a za občasného promíchání duste pod pokličkou asi 10 minut doměkka.

5. Upečené koláčky můžete podávat teplé nebo studené. Před podáváním každý ozdobte trochou jahodové omáčky.

Fialky pokvetou už co nevidět. Jejich vůně a chuť (ano, opravdu jsou jedlé) je jemná, ale přesto výrazná, zvlášť pokud ji zkombinujete s nadýchaným piškotem a lehkým krémem.

Piškotová roláda s něžnými květy

Piškotová roláda s něžnými květy Foto:

                                             Foto: David Turecký / Květinová kuchařka, autor receptu Jana Vlková

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 150 g polohrubé mouky

• 150 g pískového cukru

• 5 vajec

• 2 lžíce holandského kakaa

Na náplň:

• 5 dl smetany ke šlehání

• 50–70 g fialek

• moučkový cukr do šlehačky a na ozdobu dle chuti

 

1. Vejce ušlehejte s cukrem a kakaem do pěny a opatrně vmíchejte mouku. Vyložte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj těsto a lehce rozhrňte, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník. Vložte ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné.

2. Budoucí roládu vytáhněte z trouby, jakmile bude na povrchu lehce růžová. Při delším pečení ztvrdne a špatně se roluje. Teplou placku zarolujte i s pečicím papírem, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

3. Šlehačku lehce oslaďte a vyšlehejte dotuha. Když se ale rozhodnete vynechat cukr, lépe vynikne subtilní chuť fialek.

4. Rozmotejte korpus, potřete jej šlehačkou a rovnoměrně posypte většinou fialek. Něco si odložte na ozdobu. Opětovně srolujte a nechte vychladnout v lednici. Před podáváním ozdobte zbylými květy (pokud budete roládu dělat třeba v květnu, můžete ji ještě přizdobit třešňovými kvítky), případně posypte moučkovým cukrem.

 

Další, nejen sladké recepty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji. Jestli chcete překvapit rodinu třeba novými svěžími velikonočními dobrotami, určitě si ho pořiďte. 

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...

Mohlo by vás také zajímat:

Článek

Dáte si?  Foto:

Víkendové kuře 3x jinak

Víkend se blíží a nejspíš přemýšlíte, co budete vařit. My vám to trochu usnadíme.

Článek

Tomuhle neodoláte! Foto:

Dopnete rifle? Dejte si trifle!

Trifle je tradiční staroanglický dezert, který se většinou podává ve velké skleněné míse, aby vynikly jednotlivé vrstvy. Můžete ho ale podávat i ve skleničkách, aby každý...

Článek

Namalujte si svůj originální moučník Foto:

Romantické pečení: Malované rolády

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji...


 

 

 

 

 

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama