Perfektní grilovaná kukuřice: 4 rady, jak na to

Jestli si myslíte, že kukuřice se musí před grilováním předvařit, aby nebyla tvrdá, ukážeme vám, že to jde i bez vaření.

Rada č. 1: Nepodceňujte nákup

Není kukuřice jako kukuřice. Tu na poli nechte pro zvířata. Vy potřebujete kukuřici sladkou, takzvanou cukrovou, a co nejčerstvější, takže nejlépe přímo od nějakého farmáře. Jakmile se totiž kukuřice utrhne, začne se cukr v ní obsažený přeměňovat na škrob a kukuřice tím pádem postupně ztrácí svou sladkou chuť. Neměla by taky být přezrálá, protože pak bude samozřejmě i po opečení na grilu tvrdá. Obalové listy by měly být zelené (ne suché) a štětinky světle žluté až světle hnědé. Odolejte při nákupu nutkání odhrnout slupky a podívat se dovnitř. Stačí, když přes obalové slupky přejedete rukou – měli byste cítit pevný a baculatý vnitřek bez nerovností.

Rada č. 2: Loupat nebo neloupat?

Záleží jen na vás, jestli klasy před grilováním oloupete nebo ne. Pokud chcete grilovat kukuřici neoloupanou, odhrňte opatrně obalové listy dolů, odstraňte štětinky a listy opět vraťte zpátky, aby byl do nich klas dobře zabalený. Pak klasy ponořte na 10–15 minut do studené vody se lžičkou soli. Před grilováním z klasů oklepejte vodu a osušte je. Listy během grilování sice zčernají, ale neshoří a kukuřice získá lehce uzenou příchuť. Grilujete-li kukuřici oloupanou, potřete ji předtím olejem (máslo má tendenci se připalovat) a případně osolte.

Rada č. 3: Grilujte pozvolna

Gril by neměl být moc rozpálený, stačí střední teplota, aby se klasy nepřipalovaly a nezčernaly. Rozložte je na mřížku grilu a zvolna opékejte za častého otáčení – oloupané klasy asi 10 minut, neoloupané o 5 minut déle.

Rada č. 4. Nezapomeňte ji dochutit

Dobré je kukuřici nakonec alespoň trochu osolit, případně i opepřit. Kdo chce, může přidat máslo.

A ti kreativnější možná zkusí i něco dalšího:

Mexická kukuřice s koriandrem

Před grilováním potřete oloupané klasy směsí olivového oleje, soli a pepře (na dva klasy počítejte 1 lžíci oleje, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře). Do mísy nasypte 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru, přidejte lžičku limetkové šťávy a ogrilované klasy nakrájené na špalíčky, promíchejte a podávejte s nakrájenou limetkou na dochucení.

S ostrým dipem

Před grilováním potřete oloupané klasy troškou řepkového oleje, osolte a opepřete. V misce smíchejte 1/2 hrnku řeckého bílého jogurtu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci harissy, dochuťte trochou soli a pepře a podávejte ke grilované kukuřici.

Sweet and Salty

Potřete opečené klasy sójovou omáčkou smíchanou s medem a posypte nasucho opraženými sezamovými semínky.

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.