reklama

Podzimní BIO oběd: Zahřeje, potěší a ochrání vás před chřipkou

Uvařte si oběd podle Hanky Zemanové Foto:
Uvařte si oběd podle Hanky Zemanové
Foto: Alena Hrbková/Smartpress

I zdravé jídlo může dobře vypadat a chutnat. Obzvlášť když je uvařené podle receptů od uznávané propagátorky biopotravin a autorky úspěšných knih Hanky Zemanové.

Doby, kdy si lidé spojovali značku bio hlavně s vegetariánstvím nebo sójou už jsou naštěstí pryč. Dnes už nikoho nepřekvapuje, že bio může být i maso a kdo chce jíst zdravě, snaží se vybírat potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Není tak těžké je sehnat a navíc můžete ještě využít to, co jste sklidili na vlastní zahrádce. My vám k tomu přidáme zdravé a nápadité recepty od autorky veleúspěšné Biokuchařky Hanky Zemanové, která považuje kvalitní jídlo za nejjednodušší cestu, jak můžeme naše tělo rozzářit zevnitř.

 

Silný kuřecí vývar s quinoou

biokuchařka - kuřecí vývar s quinoou Foto:                                                                                                                

(bez lepku)

Co budete potřebovat na 4–5 porcí:

Na vývar:
  • křídla, kostru a droby z jednoho biokuřete
  • 2 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře
  • 1 stroužek česneku, 2 cm zázvoru nakrájeného na plátky
  • 200 g očištěné mrkve, 80 g očištěné petržele, 80 g očištěného celeru
  • 1 střední cibuli
  • 2 lžičky soli
Do hotového vývaru:
  • obrané maso z kostry a křídel
  • 200 g vařené quinoy (tj. cca 100 g v syrovém stavu)
  • 1–3 lžíce lahůdkového droždí (množství dle chuti)
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • hrst hrubě posekané listové petržele

 

1. Skelet z biokuřete vložte do asi pětilitrového hrnce a přilijte 2 l studené vody tak, aby bylo vše ponořené. Vodu přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat. Na hladině se bude tvořit pěna, kterou opatrně sbírejte v průběhu následující tři čtvrtě hodiny. Vývar se po necelých 45 minutách pomalého vaření vyčistí a pěna se pak už tolik netvoří.

2. Když je vývar čistý, můžete přidat koření a vařit dál asi 1,5 hodiny.

3. Nakonec přidejte očištěnou zeleninu a vařte ještě dalších 30–40 minut. Ke konci této doby polévku osolte. Celkem tedy vývar vaříte téměř tři hodiny.

4. Mezitím si připravte quinou; 100 g quinoy vyperte a uvařte ve 300 ml vody se špetkou soli, tak jako vaříte rýži, tedy 15–20 minut.

5. Sceďte vývar přes síto, dostanete asi 1–1,5 l tekutiny. Oberte maso z kostí a překrájejte ho na velikost sousta. Vraťte vše zpět do hrnce, přidejte vařenou quinou, lahůdkové droždí a vše ještě dochuťte (pokud je to třeba) solí a čerstvě mletým černým pepřem. Pokud nejste zvyklí na lahůdkové droždí, vyzkoušejte si jeho chuť nejprve na menším vzorku – do misky horkého vývaru zamíchejte lžičku droždí.

6. Na závěr před podáváním přidejte hrst sekané hladkolisté petržele a nakrájenou jarní cibulku.

Snězte ji hned

Tuto polévku není vhodné skladovat do druhého dne, protože všechny ingredience, které slouží jako vložka, neustále nasávají okolní tekutinu. Takže výsledkem může být hustá hmota. Pokud si chcete polévku připravit dopředu, skladujte odděleně vařenou quinou, obrané maso s nakrájenou zeleninou a vývar. Smíchejte, provařte a dochuťte těsně před podáváním.

Proti chřipce i únavě

Pokud chcete, aby vývar opravdu posiloval vaše zdraví, pak používejte pouze maso a kosti z ekologických chovů. Tradiční čínská medicína doporučuje poctivé a několik hodin (třeba i celou noc) vařené vývary pro posilu krve a imunity a vždy, když je oslabený organismus: při chřipkách, při únavě a nedostatku energie, při rekonvalescenci a po porodech. To odpovídá i naší tradici, kdy se slepičí vývar nosil tzv. do kouta pro maminku po porodu. A stejně tak se slepičí vývar od pradávna doporučuje při nachlazení a chřipce, protože má protizánětlivé a antibiotické účinky.

 

 

Hovězí ragú s houbami a bílým vínem

biokuchařka - hovězí guláš na víně Foto:

(bez lepku)

Co budete potřebovat na 3–4 porce:

  • 5–8 g sušených hub nebo 200–300 g čerstvých lesních hub, žampionů, popř. hlívy
  • 500 g vyzrálého hovězího předního v biokvalitě
  • olej na osmažení masa (avokádový, olivový nebo bioolej na smažení)
  • 250 g cibule, nakrájené nadrobno
  • 70 g másla nebo 50 ghíčka (přepuštěného másla)
  • 250 ml suchého bílého vína (Chardonnay)
  • 1 lžičku kmínu, 1 bobkový list, sůl a pepř na dochucení

 

1. Maso nakrájejte na devět nebo dvanáct kousků (cca 3 ks na porci). Sušené houby namočte alespoň na půl hodiny až hodinu do studené vody. Pokud máte čerstvé houby, očistěte je a nakrájejte na silnější plátky.

2. Maso osolte, opepřete a zprudka opečte v hrnci na troše rozpáleného oleje ze všech stran do tmavě hněda.

3. Maso vyjměte, přidejte máslo, cibuli a opékejte ji pomalu za stálého míchání do zlatohněda (což trvá i 15 minut). Pak vraťte opečené maso zpět, přidejte kmín, bobkový list, bílé víno a cca 10 minut restujte, dokud se víno částečně neodpaří.

4. Přidejte namočené houby i s vodou, ve které se máčely (nebo žampiony), a duste pod poklicí. Občas promíchejte a případně dolijte trochu vody (postupně cca 250 ml), ale jen tolik, aby maso nebylo úplně potopené. Asi za hodinu a půl by maso mělo být měkké a šťáva dostatečně silná. Šťávu případně ještě trochu zredukujte nebo mírně osolte a můžete podávat.

 

Starší je lepší

Pro maso neplatí to, co pro zeleninu. Zeleninu chceme co nejčerstvější, ale čerstvé hovězí maso, které se běžně v Čechách nabízí, je vlastně technologicky nehotový produkt. Maso totiž potřebuje dozrát při teplotě blízké nule. Konkrétně hovězí nejméně 10–14 dnů (ale nechává se dozrávat neboli stařit i podstatně déle). Vyzrálé maso je 2–3x křehčí než maso nevyzrálé. A jedině z pořádně vyzrálého masa uděláte křehký steak nebo roštěnku. Proto pokud nejste vegetariáni, požadujte v obchodech vyzrálé maso!

 

 

Mandlovo-čokoládový chlebíček

biokuchařka - mandlovo-čokoládový chlebíček Foto:

Co budete potřebovat na 1 formu velikosti biskupského chlebíčku:

  • 150 g změklého biomásla
  • 150 g obilného biosirupu (například rýžového nebo pšeničného)
  • 200 g špaldové mouky (dávám buď chlebovou značky Bioharmonie, nebo půl hladké a půl celozrnné jemně mleté)
  • 100 g loupaných mandlí, jemně umletých či strouhaných
  • 1/2 lžičky pravé vanilky
  • 4 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 50 g čokoládových kapek (www.bioweb.cz)
  • 3 vejce (bio nebo domácí)
  • 25 g bio sušených brusinek
  • 25 g biorozinek
  • špetku soli

 

1. Nejjednodušší je dát změklé máslo, sirup a vejce do robotu a nechat krátce šlehat. Poté přidejte vše ostatní a ve šlehání ještě chvíli pokračujte.

2. Sušené ovoce dávejte až nakonec, aby mouka nezůstala v záhybech sušených brusinek.

3. Do máslem vymazané a špaldovou krupicí vysypané formy dejte těsto a pečte necelou hodinu na 160 °C.

 

TIP

Z těsta můžete upéct i nízký koláč na velký plech nebo na Velikonoce beránka.

 

obalka_nova_biokucharka_hanky_zemanove_jpg Foto:

Uvedené recepty najdete spolu s dalšími 77 v Nové biokuchařce Hanky Zemanové. která je kompletním přepracováním úspěšné Biokuchařky z roku 2005. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. „Novou biokuchařku jsem napsala pro každého, kdo si chce osvojit umění rozlišovat mezi tím, co je pro zdravý život důležité a co zcela zbytečné, a využívat toho nejen při výběru potravin a zdravém vaření, ale i v běžném každodenním životě. Kniha je určena i těm z vás, kteří máte zmatek ve velkém množství často zcela protichůdných informací a hledáte ty, jež jsou podložené nejen vědou, ale i tradičními lékařskými disciplínami. A konečně pro vás všechny, kdo se chcete znovu vrátit ke zdravému selskému rozumu, ke své intuici a k moudrosti matky přírody,“ říká o své knize autorka. Vydává Smart Press, www.smartpress.cz.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Podzimní hit: nadívané pečené brambory Foto:

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

I obyčejné pečené brambory se dají neobyčejně vylepšit.

Článek

10 přírodních antibiotik hlavní Foto:

10 účinných přírodních antibiotik, která máte v kuchyni

Proč se ládovat chemií, když vám může stejně účinně pomoci příroda?

Článek

Pokud přizpůsobíte své návyky svým biologickým hodinám, budete se cítit lépe Foto:

Poslouchejte své biologické hodiny a tělo vám poděkuje

Napadlo vás někdy, proč se i o víkendu budíte stále ve stejnou dobu, proč jste už v osm hodin večer unavení, zatímco váš partner je plný energie, nebo proč vás stejný zub...


Horoskopy 2017

reklama

reklama