reklama

Polévky jsou hit: Osvěží, stopnou hlad a dokonce vás zavedou do exotiky

Polévky jsou hit! Foto:
Polévky jsou hit!
Foto: istock.com

Myslíte si, že vařit polévky je tak trochu nemoderní, a že v současném jídelníčku už dávno nemají co dělat? Chyba lávky, představíme vám hromadu polévkových výhod. Tak neváhejte a podle diktátu vašich chuťových pohárků si nějakou připravte.

„V naší rodině nikdy polévky dvakrát neletěly, zkrátka a dobře jsme na ně nebyli vůbec zvyklí, avšak od narození Natálky jsem je vzala na milost a od té doby je milujeme. Jsou levné, rychlé, nenáročné na přípravu a především je můžete obměňovat podle sezónnosti,“ vysvětluje mladá maminka Tereza (28).

Jak si připravit zdravou polévku?

Co se týká zdravé výživy, snažte se omezit konzumaci zahuštěných polévek, ve kterých stojí vařečka. Na mysli máme především ty s přídavkem smetany a bílé mouky. Také z hlediska kalorií jsou zbytečně náročné a snáze se po nich přibírá. Zvlášť když je prokombinujete se smaženým řízkem a bramborovým salátem z poctivé majonézy. Místo takové kalorické bomby si raději připravte lahodnou pikantní polévku podle receptu z daleké Asie, kde opravdu umí poskládat pro nás Evropany nevšední chutě.

Ideální alternativu představuje čirý vývar se zeleninou, květáková vyladěná nevšední chutí kari koření, pórková či velmi oblíbená z dýně hokkaido, kterou ale zahustěte rozmixováním dužiny, nebo nastrouhanou syrovou bramborou. Naučte se pro zhoustnutí používat například žloutek, kořen kuzu, hrst ovesných vloček, škrob, nebo neváhejte zkusit jáhly.

Snažte se také minimalizovat použití bujonu, raději si vývar zamrazte, ať máte chutnou polévku v ryze přírodní, nikoliv v chemické režii.

Neodpírejte si v polévkách také podíl luštěnin. Čočka, hrách, fazole jsou plné vlákniny, skvěle chutnají a především prospívají našemu trávení.

Není polévka jako polévka. A tentokrát máme na mysli samozřejmě tu ze sáčku, která se sice tváří na oko neškodně, avšak ve skutečnosti může obsahovat přehršel soli, glutamátu a nespočet chemických aditiv. To se pak možná vyplatí zakousnout se do celozrnného rohlíku, než si v časovém presu vařit tyto „dobroty“. Nemáme ale v úmyslu všechny pytlíkové polévky hanit, určitě lze najít i ty kvalitně přiměřené, proto důkladně pročítejte etikety.

V létě se vyplatí dát šanci studeným polévkám, začít můžete okurkovou se snítkou máty, nebo méně známým, avšak stejně báječným francouzským pórkovým krémem, který proslavil tamní lázně Vichy. Mně třeba chutná o kapku víc než španělské gazpacho, jež se podává taktéž zastudena.

Jako milovnice ovoce nemohu zapomenout také na ovocné polévky, které dotáhnete v dokonalost díky borůvkám, jahodám či třeba višním, zakysance, vanilkovému lusku, kardamomu, troševína na zvýraznění chutě či sekaným nesoleným pistáciím na dozdobení a skus.

Cestujte (nejen) za polévkami

A v případě, že si říkáte, že máte klasiky dost, poohlédněte se po těch exotických. Já jsem v Dominikánské republice ulítávala na té jménem Sancocho, kde se snoubí vůně a chuť několika druhů masa. Milujete polévky a rádi byste je ve světě ochutnali přímo od zdroje? Pak poznejte, jak chutná pod pokličkou Vietnam či Thajsko. Asijská kuchyně láká na kokosové mléko, mořské řasy a také na místní delikátní druhy hub, kousky lososa, na krevety spolu s mořskými plody, sójovou omáčku, tofu či třeba štiplavé chilli.

Podívejte se i na další recepty:

Článek

Slepičí vývar - pro maroda je nejlepší úplně čistý, bez zeleniny, masa i zavářky Foto:

Super polévky, které vás zbaví rýmy nebo nadváhy

Než sáhnete po lécích proti různým neduhům, zkuste polévky. Nejenže chutnají o mnoho lépe než sirup proti kašli nebo potravinové doplňky na hubnutí, ale také zcela...

Článek

Tataráček z červené čočky Foto:

Tataráček z červené čočky nejen pro vegetariány

Ať už jste vegetarián, nebo jednoduše máte jen chuť na něco dobrého, ale bezmasého, rozhodně vyzkoušejte tento nový recept od Miriam z foodblogu snedeno.cz. Stojí to totiž...

Článek

Polévka z červené čočky je rychlá, zdravá a výborná Foto:

Nápady z červené čočky: Zkuste polévku, pomazánku nebo sladké sušenky

Ne nadarmo je čočka nazývána královnou luštěnin. Ta červená je navíc velmi rychlá na přípravu, nemusí se předem namáčet a díky chybějící slupce téměř vůbec nenadýmá, takže...

-lz-

Horoskopy 2017

reklama

reklama