reklama

Přezrálé banány: 5 skvělých způsobů, jak je využít

Přeci je nevyhodíte? Foto:
Přeci je nevyhodíte?
Foto: Thinkstock foodlover.cz bbcgoodfood.com...

Taky se vám často stává, že než stačíte banány sníst, zčernají? Nemusíte je hned vyhazovat. To, že mají černou slupku, ještě neznamená, že jsou špatné. I z přezrálých a hodně měkkých banánů, které nemáte chuť sníst jen tak, se dá vyrobit spousta dobrot.

Asi jste si všimli, že čím je banán zralejší, tím sladší má chuť. Je to způsobené tím, že během zrání se škrob v banánech mění na cukr. A právě toho můžete využít při přípravě nejrůznějších sladkých dobrot, které už stačí dosladit jen minimálně nebo vůbec.

Přezrálé banány jsou unikátní ještě tím, že mají silné protirakovinné účinky. Protirakovinné a antioxidační účinky mají vlastně i klasické žluté banány, ale čím zralejší jsou a čím více na sobě mají hnědých flíčků, tím jsou tyto účinky silnější. 

A neměli bychom vynechat ani sportovce. Kdo chce hubnout, měl by se přezrálým banánům jako zdroji cukru vyhnout, ale pro sportovce jsou výborným zdrojem energie. Navíc obsahují hořčík, který pomáhá proti svalovým křečím.

Ale vraťme se k vaření. Už jste slyšeli o lívanečkách jen ze dvou ingrediencí? Nepotřebujete žádnou mouku ani mléko ani máslo. Jen banány a vejce.

Banánové lívanečky ze dvou přísad

kimscravings com Foto:                                                                                                         Foto: kimscravings.com

Co budete potřebovat:

• 2 vejce

• 1 zralý banán (čím je banán zralejší, tím sladší lívanečky budou)

 

1. V míse rozšlehejte vejce. Banán rozmačkejte a vmíchejte do vajec.

2. Pánev vytřete olejem a zahřejte na mírnějším ohni. Dejte do ní asi tři kopečky těsta, rozetřete je do placiček a pomalu opékejte z jedné strany (lívanečky pečte pomaleji, než jste zvyklí). Pak je obraťte a opečte i z druhé strany. Stejným způsobem spotřebujte zbytek těsta a lívanečky podávejte tak, jak jste zvyklí – s marmeládou, ovocem, zakysanou smetanou…

 

Výhodou přezrálých banánů je, že se dají snadno rozmačkat a vmíchat do těsta, které je pak vláčnější a taky chutnější. BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK je toho důkazem. Rychlá, jednoduchá a výborná věc, na které se nedá moc pokazit. Upečte si ho den předem, ať ho máte k snídani.

Banánový chlebíček  Foto:                                                                                   Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

 

Klikněte si pro recept: Banánový chlebíček  

A ještě máme pro vás zdravější  verzi:  Banánový chlebíček bez lepku a laktózy


Máme i něco pro ty, kterým se nechce čekat, až se ta dobrota upeče a až vychladne:

Rychlá banánová buchta z mikrovlnky

bbcgoodfood com Foto:                                                                                                         Foto: bbcgoodfood.com

Co budete potřebovat:

• 100 g másla + kousek na vymazání formy

• 2 zralé banány

• 100 g třtinového cukru

• 100 g hladké mouky

• 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva

• 1/3 lžičky soli

• 2 lžičky mleté skořice

• 2 vejce

• 2 lžíce mléka

 

1. Do mísy dejte máslo a v mikrovlnce zahřívejte 30 vteřin až 1 minutu při plném výkonu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte jeden a půl banánu a rozmačkejte. Pak přidejte cukr, mouku prosátou s práškem do pečiva a solí, skořici, vejce a mléko a dobře promíchejte.

2. Těsto nalijte do vhodné vymazané formy, na povrch položte zbytek banánu nakrájený na plátky, dejte do mikrovlnky a zapněte na 8 minut na plný výkon, dokud není těsto „propečené“  i uvnitř.

3. Podávejte teplé, posypané moučkovým cukrem nebo doplněné kopečkem vanilkové zmrzliny, čokoládovou omáčkou apod.

 

Kdo by neměl rád zmrzlinu. Ukážeme vám, jak si vyrobit domácí zmrzlinu jen ze dvou surovin, kdykoli na ni dostanete chuť:  

Rychlá banánová zmrzlina

 

bbcgoodfood Foto:                                                                                                          Foto: bbcgoodfood.com

Co budete potřebovat:

• 4 zralé banány

• 3–4 lžíce mléka nebo smetany

 

1. Oloupané banány nakrájejte na špalíčky, rozložte na tácek, zakryjte mikrotenovou fólií a dejte zmrazit (alespoň na 1 hodinu).

2. Až si budete chtít udělat zmrzlinu, dejte kousky banánů do mixéru a za průběžného přidávání mléka nebo smetany rozmixujte do krémové konzistence. Podávejte například posypané opraženými plátky mandlí a přelité karamelovou nebo čokoládovou omáčkou.

 

Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na v dnešní době populární smoothie, do kterého jsou měkké banány ideální. Zkuste tuhle zdravou dobrotu:

Banánové smoothie

martha stewart Foto:                                                                                                                Foto: Marthastewart.com

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek podmáslí

• 2 zralé banány

• 11 sušených datlí bez pecek

• 1 lžičku medu

• špetku soli

• 1 hrnek ledu

 

Oloupané banány nakrájejte na kousky, rozmixujte s ostatními ingrediencemi a rozlijte do dvou sklenic.

A kdybyste snad měli chuť na něco ostřejšího, zkuste smoothie z manga, banánů a čerstvého špenátu.

 

Nakonec pro vás máme jedno kouzlo, jak z černé slupky udělat znovu krásně žlutou: 

Článek

Absolutní pecka! Víte, co se stane s černým banánem, když ho vysušíte fénem?

Známe to všichni, v obchodě nakoupíme krásně žluté banány, někdy se snažíme vybrat si i ty nazelenalé, aby nám vydržely delší dobu.

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Napadlo by vás zkombinovat jablka, zelenou petrželku a trochu skořice?  Foto:

Smoothie: Jaké připravit pro sportovce, dietáře, mlsouny nebo zmrzlíky

Určitě jste se s tímto názvem už setkali. Ale co to vlastně smoothie je, k čemu je dobré a jak si ho správně připravit?

Článek

 

Článek

I nepečené a zdravé dezerty chutnají výborně Foto:

Domácí raw dezerty: Zkuste koláč, dort nebo panna cottu

Raw neboli živá strava získává stále víc na oblibě. A zdaleka to nejsou jen saláty! Raw může být klidně i slavnostní nedělní koláč nebo váš oblíbený dort!
Horoskopy 2017

reklama

reklama