reklama

Rajčata na grilu 3x jinak

Plněná grilovaná rajčata
Zdroj: Marek Dienstl

Na grilování je fajn, že nepotřebujete žádné složité ingredience a pokud netrváte na pořádném kusu masa, klidně vystačíte i se zeleninou. Taková červená rajčata opečená na grilu jsou fantastická. Stačí vám k nim třeba jen kousek chleba a máte dokonalou teplou večeři.

Proč čekat na víkend, když je venku hezky už teď a večery s pohledem na zapadající slunce přímo lákají k tomu, abyste vyndali gril a trochu ho rozžhavili. A jestli k tomu nemáte dost místa, k opečení rajčat vám dobře poslouží i stolní gril nebo případně gril v troubě (pokud se obejdete bez typické kouřové vůně).

Chcete vědět, jak připravuje rajčata Velký šéf? Na přípravu delikatesy v pořadu Rozpal to, šéfe!, mu stačilo jen pár surovin - kromě rajčat toastový chleba, bylinky, sůl a ..... olivový olej, který používá Zdeněk Pohlreich velkoryse, protože ho má RÁD. A nutno říct, že v tomto případě to vůbec není  na škodu. Naopak. Podívejte se na video v úvodu článku, ať víte, jak se to celé dělá (šéf používá jeden trik se solí), a na konci se můžete seznámit i s dvěma pejsky. U Pohlreichů dostávají jména vždy podle nějakého jídla.

 

A co si z rajčat můžete ještě udělat?

 

Grilovaná rajčátka s ricottou

tomato-skewers-550-2 Foto:

                                                                                                      Foto: whiteonricecouple.com

Co budete potřebovat:

• 3 lžíce olivového oleje

• 1 lžičku worcesterské omáčky

• 2 stroužky česneku

• asi 450 g cherry rajčátek

•  mletý pepř a sůl

•  1 střední bagetu (světlou nebo tmavou)

• 1 kelímek sýru Ricotta

1. Připravte si 10 – 12 bambusových špejlí a namočte je na 30 minut do vody, aby se na grilu nepřipalovaly.

2. V míse smíchejte olej s worcesterem a prolisovaným česnekem a nechte stát asi 15 minut. Přidejte omytá rajčátka, dobře je v marinádě obalte a napíchněte po čtyřech nebo pěti na bambusové špejle. Každý špíz lehce osolte a opepřete, rozložte je na mřížku grilu a na mírnějším žáru opékejte asi 3 – 4 minuty z každé strany.

3. Bagetu nakrájejte na plátky a potřete je z jedné strany zbylou marinádou (pokud je jí málo, přimíchejte ještě trochu oleje). Rozložte je potřenou stranou dolů na gril a krátce je opečte dokřupava.

4. Na opečené plátky rozetřete ricottu, lehce ji osolte, případně opepřete, přidejte grilovaná rajčátka a ihned podávejte.

TIP: Zkuste místo ricotty čerstvý kozí sýr.

 

Grilovaný rajčatový salát

profimedia-0090784539 Foto:

                                                                                                                           Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 4 středně velká rajčata

• 3 stroužky česneku

• 2 lžičky tekutého medu

• 1 - 2 lžíce olivového oleje

• 2 lžičky bazalkového octa (nebo vinného)

• mletý pepř a sůl

• 1 lžíci nasekané petrželky

1. Omytá a osušená rajčata rozkrojte na půlky a položte řeznou plochou nahoru na grilovací mřížku. Pod mřížku umístěte plech, aby šťáva nekapala do ohně. Na rajčata dejte tenké plátky česneku a pokapejte je medem a větší částí octa a oleje. Osolte je, opepřete a nad velmi mírným ohněm grilujte zvolna do světlehněda (na vnější straně by měla být lehce hnědá, ale stále pevná).

2. Ke konci grilování posypte rajčata nasekanou petrželkou a pokapejte zbylým olejem a octem.

3. Před podáváním nechte rajčata vychladnout na pokojovou teplotu nebo je podávejte studená, třeba na opečené bagetě nebo jako přílohu k masu.

Grilujete rádi? Rozpalte to s novou kuchařkou Zdeňka Pohlreicha! Je praktická, přehledná a nabitá skvělými recepty, které budete chtít vyzkoušet.

Článek

Nová kuchařka Zdeňka Pohlreicha - Grilování Foto:

Rozpalte to s novou kuchařkou Zdeňka Pohlreicha!

Období prázdnin a dovolených se pomalu ale jistě blíží. A s ním nastává i čas pro oblíbené grilování s rodinou a přáteli. Právě nyní na trh vystupuje knižní novinka Zdeňka...

Mohlo by se vám taky líbit:

Článek

Lehké kuřecí maso a spousta zeleniny! Foto:

Vzhůru ke grilům: 4 elegantní a voňavé recepty

Každý milovník grilování se po zimě už nemůže dočkat, až znovu ucítí tu omamnou vůni linoucí se z rozpáleného grilu. Na nic nečekejte a hoďte taky něco na gril.

Článek

Je libo salátek? Foto:

Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad

Syrová zelenina se po zimě opět naplno vrací do našich jídelníčků. Využijte prvních vlaštovek v obchodech a na trzích a umíchejte si k večeři salát, za který vám váš...

Článek

Ideální jídlo pro celou rodinu Foto:

Quiche, kiš, kiš, to si teda sníš!

Sníte, a rádi. Domácí slané koláče, kterým Francouzí říkají quiche (čtěte kiš) jsou totiž univerzální. Budou vám chutnat k snídani, obědu i k večeři, na mejdanu i zahradní...

Horoskopy 2017

reklama

reklama