reklama

Recept na podzimní splín? Brownies s dýňovým pyré

Brownies s dýňovým krémem Foto:
Brownies s dýňovým krémem
Foto: kuchařka Dokonalá dýně

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách a nuda v kuchyni vám s ní rozhodně nehrozí. Z oranžové krásky si totiž kromě polévky a dalších slaných specialit můžete upéct i výborné moučníky. Třeba čokoládové brownies.

Brownies jsou splněným snem každého čokoholika a v této verzi i každého milovníka dýní. Základem je totiž kromě čokolády i dýňové pyré, které si můžete připravit do zásoby a uložit do mrazáku. Je výborné do nejrůznějších moučníků, koláčů, ale třeba i do polévek.

Jak připravit dýňové pyré

Na 500 g dýňového pyré potřebujete dýni vážící asi 1 kg

1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Dýni omyjte, osušte a velkým ostrým nožem ji rozkrojte na dvě poloviny. Lžící odstraňte semena. Velké dýně rozkrájejte na menší dílky, menší nechte na poloviny nebo čtvrtiny a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem řeznou plochou dolů, aby se dužina nespálila nebo příliš neztmavla.

2. Dýni pečte 35–55 minut dle velikosti doměkka, dužinu snadno vyjmete vidličkou. Nechte dýni zchladnout, pak dužinu vydlabejte lžící a rozmixujte tyčovým mixérem.

PRIMA TIP: Na pyré do moučníků či polévek se nejlépe hodí sladké druhy jako muškátová nebo máslová dýně. Kdo má rád výraznější chuť, zvolí Hokkaido nebo turecký turban.

Brownies s dýňovým krémem

Brownies s dýňovým krémem Foto:

Co budete potřebovat na zhruba 15 kousků:

  • 150 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g hladké mouky
  • 175 g čerstvého přírodního sýra
  • 120 g dýňového pyré (je potřeba asi 250–300 g dýně)
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • máslo na vymazání formy

 

1. Čokoládu nasekejte nadrobno nebo nalámejte a s máslem ji pozvolna rozpusťte ve vodní lázni dohladka. Nechte mírně zchladnout, promíchejte s cukrem, vejci a solí a opatrně zapracujte mouku.

2. Sýr prošlehejte s dýňovým pyré a kořením. Pekáč o velikosti 20 × 20 cm nebo menší dortovou formu (o průměru 24–26 cm) vymažte máslem a vlijte do ní tři čtvrtiny těsta. Uhlaďte povrch obrácenou stranou lžíce nebo špachtlí, potřete dýňovou směsí a navrch zbylým těstem a ozdobně obě hmoty promíchejte vidličkou.

3. Vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 160 °C a pečte 30–35 minut, aby bylo těsto ještě trochu vláčné. Vyjměte z trouby, nechte chvíli stát a pak rozkrájejte na čtverečky. Brownies chutnají nejlépe vlažné.

Dokonalá dýně Foto:

Dokonalá dýně

Anna Walzová

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách, ale dýňová polévka nebo pečená dýně ve směsi zeleniny už začíná nudit. Naštěstí přichází Anna Walzová se svojí kuchařkou Dokonalá dýně, ve které představuje zajímavé recepty z této oranžové krásky na celý rok. Můžete z ní upéct chleba, nebo dezert, připravit mnohachodový oběd i si odpočinout při kávě. S dýní nuda rozhodně nehrozí.

Vydalo nakladatelství Esence.

 

Pečete a vaříte rádi? Nezapomeňte si koupit nové číslo časopisu Prima FRESH, kde najdete víc než 85 vymazlených receptů, které bude radost vařit nejen o svátcích, ale po celý rok.  Vychází už ve středu 15. listopadu!

Článek

Zimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Poslední letošní číslo časopisu Prima FRESH vás provede obdobím adventu i oslavami Vánoc a konce roku. Stejně tak v něm najdete i recepty, které vás zahřejí a zpříjemní...

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Nechcete si trochu sladce zahřešit? Foto:

Hříšná čokoláda: Svůdné recepty, kterým neodoláte

Bez čokolády se klidně dá žít, ale s ní je život mnohem sladší a příjemnější. A taky víc sexy!

Článek

Vyneste se do čokoládového nebe Foto:

Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!

Jen máloco dokáže tak skvěle udělat Vánoce ještě sladší, než hříšně sladká čokoláda!


Horoskopy 2017

reklama

reklama