reklama

Recept na víkend: Grilovaný losos s bylinkovým tzatziki

Grilovaný losos s bylinkovým tzatziki Foto:
Grilovaný losos s bylinkovým tzatziki
Foto: Marek Kučera

Losos je skvělá ryba, kterou si nejlépe vychutnáte v jednoduché úpravě. A navíc má tu výhodu, že se na grilu nevysuší jako jiné druhy ryb. Dejte si ho v kombinaci s kulinárním pokladem Řecka – omáčkou tzatziki a dalšími skvělými přílohami.

Grilovat se dá spousta ryb, ale mnohem lepší jsou ty tučnější, jako je makrela, tuňák nebo právě losos. Když koupíte už naporcované filety, nebudete s ním mít skoro žádnou práci. Aby se rybí maso při grilování nerozpadalo, je lepší na něm nechat kůži, která filety udrží pohromadě.

A nezapomeňte, i v případě ryb platí, že se do nich během grilování nepíchá vidličkou, aby zůstaly hezky šťavnaté.  

 

Co budete potřebovat:

Grilovaný losos s bylinkovým tzatziki Foto:

  • 2 filety z lososa
  • olivový olej na potření
  • sůl a pepř
  • 1 citron

Na tzatziki:

  • 120 ml bílého jogurtu
  • 10 ml zakysané smetany
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • špetku mletého bílého pepře
  • hrst najemno nasekaného kopru, koriandru nebo petržele, případně jejich směsi
  • 1 najemno nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou okurku (střední vodnatou část odstraňte)

 

Postup: 

1. Gril rozpalte na středně vysokou teplotu. Rybu potřete olejem, osolte ji a opepřete. Dejte stranou a mezitím připravte tzatziki.

2 Promíchejte prvních sedm přísad, pak zlehka vmíchejte bylinky a okurku, ochutnejte a případně dochuťte.

3. Rybu položte na gril a opékejte z každé strany 3 až 4 minuty. Ogrilujte také rozkrojený citron, který budete podávat k zakapání ryby.

4. Rybu podávejte s kopečkem tzatziki a různými přílohami.

PRIMA TIP

Losos bude velice dobře chutnat i s méně obvyklou přílohou, jako je quinoa (připravte ji podle návodu na obalu), různou grilovanou i čerstvou zeleninou. Můžete ho podávat třeba v oblíbeném stylu „miska“, kdy všechny přílohy, tzatziki a rybu naaranžujete do široké misky nebo hlubokého talíře.

Další recepty nejen na grilované speciality najdete v novém čísle časopis Prima FRESH, které je právě v prodeji. 

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Hodí se na rodinnou večeři i romantiku pro dva Foto:

Večeře s lososem zavoní vám pod nosem

Losos je ryba dobrá a také voňavá. Takže až se rozhodnete ho připravit, můžete si být jistí, že vám budou sousedi závidět.

 

Článek

Večeře s lososem zavoní vám i sousedům pod nosem! Foto:

Dobrota z grilu: Losos s avokádovou salsou

Losos je ryba s výbornou chutí a díky snadné přípravě z něj můžete vykouzlit voňavou večeři raz dva. A v tuhle dobu je úplně nejlepší ho udělat na grilu.

Článek

Lehké kuřecí maso a spousta zeleniny! Foto:

Vzhůru ke grilům: 4 elegantní a voňavé recepty

Každý milovník grilování se po zimě už nemůže dočkat, až znovu ucítí tu omamnou vůni linoucí se z rozpáleného grilu. Na nic nečekejte a hoďte taky něco na gril.

Horoskopy 2018

reklama

reklama